Kontroversi Kopitiam Yang tidak ada Sijil HALAL daripada JAKIM

Lebih 11,000 pelawat telah singgah ke entri “Dua Kopitiam yang ada sijil HALAL daripada JAKIM” dan lebih darpada 100 komen, cadangan, pandangan serta kritik telah dikongsikan diruang komen.

Aloqmalai : sijil halal JAKIM tu mahal..that’s why, x byk yg mampu utk apply..dan sebab tu gak la, ada kedai2 yg main tampal ja halal,kdg2 siam nya halal pn ada…xtau la bro sejauh mana kebenarannya.

Immabastard : Jadi kalau termakan di tempat yang tiada logo halal JAKIM, maknanya termakan benda tidak halal ke? Jadi kalau makan di kedai Muslim (dan bukan semua Kopitiam dimiliki non-Muslim), dijamin HALAL ke? Ini masalah orang Islam. Sibuk atas yang zahir (appearance) macam logo la apa la. Atau bersifat pro-Islam sedangkan kedai Islam itu mungkin penuh kekotoran (macam warung-warung dan stall bulan ramadhan). It’s the haramness that must be proven, idiots. Not the reverse.

Bluecrystaldude : yg kat oldtown tu bkn dari JAKIM. but, oldtown is very strict at cleanliness & all that which is required in halal. come on la, kdai makan melayu pun tak bersih la, klu btul2 JAKIM check pun fail jugak. aku pelik la kan ape yg JAKIM nak buat skang ni… nak sibuk2 sgt ngan kopitiam. yg ade2 yg lain tu, yg mlayu jage tu pun kdg2 melecet gak.

[ad#serverfreak]

Mizie : halal bukan dari segi kebersihan tapi.. sumber makanan tu daripada yang haram contohnya : lemak haiwan, xsemestinya babi mungkin dari kura-kura, katak, atau yang xdisembelih cara islam. Ada cafe yg halal spt Secret Recipe walaupun mahal la dari kopitiam yg xder sijil halal jakim.. ala kfc,McD, pizza hut pun ada apply halal jakim why not? apply je la…

Dan banyak lagi komen dan pandangan yang memang panas betul nak tahu boleh terus je ke entri Dua Kopitiam yang ada sijil HALAL daripada JAKIM” dan jangan lupa kongsikan juga pandangan bernas  yang boleh menambah baik sistem Sijil HALAL.

Pesanan Allah SWT : “Wahai manusia makanlah dari makanan yang HALAL dan baik yang terdapat di bumi, dan baik yang terdapat di bumi dan jangan kamu mengikut langkah-langkah sungguh, setan itu musuh yang nyata bagimu.” Al-Baqarah : 168.

Lagi pesanan Allah SWT : “Dan makanlah dari apa yang telah diberikan Allah kepada kamu sebagai rezeki yang HALAL dan BAIK dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya.” Al-Ma’idah : 88.

Lebih 40% penduduk Malaysia adalah bukan Islam yang mempunyai hak untuk membuka apa juga konsep restauran yang bersih dan enak dimakan untuk komuniti mereka tanpa boleh dipaksa untuk memohon Sijil HALAL JAKIM. Umat Islam pula mempunyai tanggungjawab sendiri untuk memastikan setiap makanan yang mereka makan adalah HALAL bukan hanya bergantung 100% kepada orang lain untuk menentukan keHALALan makanan yang masuk ke dalam tubuh kita. Bayangkan umat Islam yang menjadi minoriti di sesebuah negara seperti Cambodia, mereka perlu menilai makanan mereka sendiri tanpa badan tertentu untuk menentukan keHALAan makanan mereka.  Walaubagaimanapun tetap menjadi satu kesalahan kepada kopitiam yang memaparkan Sijil HALAL palsu.

Cuma ada juga betulnya pandangan dari mizie ni : buat aduan kat jakim bila ada kerjasama bleh la buat tindakan.. polis pun xder report x datang rumah kena samun.

Semak status Halal Jakim online dan SMS @ Halal Jakim

[ad#Adsense300]

73 Comments

 1. Pingback: Kopitiam tipu logo HALAL berdepan hukuman lebih berat | Denaihati
 2. salam.
  Halal bukan sahaja bermaksud makanan yang mengikuti syarat syariah, tapi juga tayyiban iaitu bersih dan selamat.
  kita sebagai muslim harus mementingkan hal-hal seperti ni sebab apa yang kita makan akan bagi kesan pada ibadah dan kesihatan tubuh badan.
  makbulnya doa, mudah menghafal pelajaran, kesihatan, semua ini akan berkait dengan apa yang kita consume.
  hal sijil halal bukan lah suatu yang sukar pon, yuran pensijilan halal kurang dari RM1400 (industri kecil hanya RM200). Dan boleh digunapakai selama 2 tahun. dibahagi tolak, berpalah sangat dengan keuntungan syarikat kan? proses pensijilan pon kurang dari 3 bulan, kita hanya perlu ikut prosedur saja. syarikat yang dapat sijil halal bukan saje boleh memberi keyakinan pada pelanggan, malah boleh tambah lagi market diorang.

 3. Proses pembuatan sertifikasi halal bagi setiap perusahaan yang memproduksi bahan makanan, minuman, obat – obatan, dan kosmetika sangat di pengaruhi oleh latar belakang kultur budaya masyarakat konsumen yang mayoritas beragama islam, dimana mereka nmembutuhkan suatu produk yang memiliki label halal untuk di konsumsi dalam kehidupan sehari – hari mereka.

  1. Oleh karena itu dengan adanya jaminan halal pada setiap produk industri akan mengakibatkan masyarakat merasa terlindungi dari hal – hal yang dilarang menurut ajaran agama islam dan mereka tidak ragu lagi untuk mengkonsumsi dan menggunakan berbagai produk tersebut.
   Curahan rasa munir ardi @ ..Ayo cegah StressMy Profile

   1. Hal itu juga dapat menghindarkan terjadinya konflik dan gejolak sosial di masyarakat yang berkaitan dengan masalah kehalalan produk yang tidak bisa lepas dari umat muslim.

    1. Disadari bahwa pentingnya jaminan makanan halal di tengah – tengah masyarakat saat ini, sangat perlu didukung oleh sistem dan prosedur sertifikasi dan labelisasi halal halal yang baik dan benar.

  1. Sehingga peristiwa ini mendapat respon yang sangat positif dari masyarakat, khususnya golongan masyarakat muslim, mereka menjadi lebih sensitif dan selektif dalam memilih produk yang halal dan bagus untuk dikonsumsi dan dipergunakan sehari – hari.

   1. Pilihan terhadap produk yang benar – benar halal dengan jaminan halal yang diakui oleh pemerintah menjadi standarisasi tersendiri dalam pemikiran masyrakat dalam mengambil keputusan untuk membeli suatu produk.
    Curahan rasa munir ardi @ ..Ayo cegah StressMy Profile

    1. Akibat dari era globalisasi, pembuatan suatu produksi makanan pangan menjadi semakin kompleks dengan melibatkan bahan – bahan dari berbagai sumber, termasuk di dalamnya bahan produksi makanan yang berasal dari negara – negara maju yang masalah kehalalannya tidak menjadi perhatiaan utama di negara tersebut.
     Curahan rasa munir ardi @ ..Ayo cegah StressMy Profile

     1. Adanya sertifikasi halal dari pemerintah merupakan suatu jaminan mengenai kehalalan suatu produk makanan, juga jaminan perlindungan terhadap konsumen dalam mengkonsumsi suatu produk makanan, dan untuk memudahkan konsumen dalam memilih produk tersebut.
      Curahan rasa munir ardi @ ..Ayo cegah StressMy Profile

      1. Kesadaran para produsen untuk mencantumkan label halal pada produknya pada saat ini masih sangat rendah seekali, padahal produksi makanan halal dapat memberikan kontribusi yang sangat signifikan secara ekonomis bagi negara dan penduduknya.

      2. Namun hal ini seolah tidak disadari oleh para produsen industri makanan bahwa konsumen mayoritas adalah umat Islam yang membutuhkan jaminan kehalalan suatu produk yang akan di pergunakan.
       Curahan rasa munir ardi @ ..Ayo cegah StressMy Profile

      3. Masalah penyediaan produk makanan halal merupakan hal yang sangat penting bagi masyarakat yang dikarenakan mayoritas penduduknya beragama islam, sehingga perlu di dukung oleh perangkat kebijakan pemerintah yang kuat.

      4. Kebijakan yang mengatur tentang industri makanan halal ini harus bisa berpihak kepada masyarakat luas, khususnya umat islam. Sehingga masyarakat merasa lebih aman dan terjamin dalam mengkonsumsi makanan tersebut.
       Curahan rasa munir ardi @ ..Ayo cegah StressMy Profile

      5. Oleh karena itu kebijakan yang di ambil oleh pemerintah perlu dilakukan secara terbuka dan disertai proses sosialisasi kepada para masyarakat produsen dan konsumen.

      6. Hal itu perlu dilakukan agar tidak menimbulkan gejolak dan efek yang negatif di masyarakat sehingga pada nantinya tidak akan merusak kekuatan ketahan pangan nasional.

 4. “Bluecrystaldude : yg kat oldtown tu bkn dari JAKIM. but, oldtown is very strict at cleanliness & all that which is required in halal. come on la, kdai makan melayu pun tak bersih la, klu btul2 JAKIM check pun fail jugak. aku pelik la kan ape yg JAKIM nak buat skang ni… nak sibuk2 sgt ngan kopitiam. yg ade2 yg lain tu, yg mlayu jage tu pun kdg2 melecet gak.”

  Geleng kepala bila aku baca komen dia ni.Dia ni paham ke tidak maksud halal dan haram?Haram ni bukan setakat babi ja.Wine…cuka yang pelik-pelik diorang guna kat dapur tu..pun haram jugak kalau tak kena spesifikasi.Tu tak termasuk bahan perisa lain yang entah guna dari makhluk apa tak tau la.

  Payah kalau terlebih pandai ni.Haha..

  Cuba bagi dia makan babi yang dah basuh dengan sabun bersih-bersih.Tengok dia hadap ke tidak.

  Manusia manusia….
  Curahan rasa hapacrita @ ..Sampai tak tau nak kata apa.Lawa sungguh.My Profile

 5. Pingback: Kaki Komplen Malaya » Melayu Buang Bayi yang lebih Jahiliah daripada Jahiliah
 6. Salam..slama ni aku xpnh pun g mana2 kopitiam sb mmg aku ragu dgn kehalalan nyer 😀 tp ramai melayu islam yg berbangga dgn kedai2 bgini…moden kunun.
  jaga status…standard..bgaya..tp hantam saja lah..halal ke x…tgk melayu islam lain msk…korg pun msk sama jamu slera.
  mmg aku xpnh paham dgn standard fikiran sbgini 🙄
  pemilik kedai kopom islam ke x msk ttp msk!
  janji kedai selesa…ada tv besar…mahal sikit xpe…

  byk kedai2 bkn islam yg top dsebabkan pelanggannya melayu islam.

  DAH KAYA KAN???

 7. Salam semua.
  u all disini.
  boleh saya utarakan fakta saya pula?
  apa yang saya ketahui setelah belajar dan belajar ttg isu haram dan halal nih.

  apabila sesuatu yg halal itu dicampur dgn yg haram, then ia haram la kan?
  but bagaimana restoran/hotel/pub/clubbing dan yg sewaktu dgn yer, jual makanan bertradisi org melayu dan mungkin halal.
  cuma disertakan dengan arak dan mungkin hiburan terlampau?

  HALAL ker?
  dan terpapar pula logo halal?
  dan tempat2 yer shopping complex bertaraf antarabangsa?
  dan ia merata di seluruh malaysia?

  adakah jual arak dan hiburan ituh termasuk dalam pakej logo HALAL?

 8. Salam semua..
  ni hanya lah pandangan dr sy.
  Halal haram sesuatu permis makanan tu bukan terletak pada kebersihan. tp bahan yg digunakan..cara masakan serta tukang masak tu sendir..
  sy tgk ada persoalan ‘belum tentu kedai org islam tu halal walaup takada logo halal’..
  apa yg sy tahu kalau mengikut slam… kita di galakkan utk makan makanan yg dimasak org org islam .. kedai org islam dah tentu tukan masak jug ailam.. kalu dia bahan2 masakan tentunya dia akan cari yg halal…
  kebanyakakn kopitiam susah nak dpt sijil halal sebab.. kebanyakaan tukan masak dia adalah warga asing yg bukan islam.. tu sebabnya… sijil halal JAKIM tak mahal cuma procedure JAKIm yg org tak nak ikut..
  kebanyakan kopitiam skrg gunakan sikil halal yg dibeli dari syarikat swasta.. mura jer.. rm2k dah leh dpt sijil halal.. tu yg banyak kopitiam beli jer… company tu bukan nyer dtg check cam JAKIM buat.. di jual jer.. nama pun business… so yg jd mangsa . kita ni laa… pengguna2 islam…

 9. adeh,saya selalu makan kat old town..tak sangka tak halal…myesal…tak nak g kopitiam dh.. 🙁

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!