Assalamualaikum dan salam 1Dunia, isu makanan HALAL dan HARAM terus mencengkam kehidupan umat Islam. Keadaan ini berlaku kerana Umat Islam Malaysia tak mampu menyediakan kemudahan yang cukup dan bergantung kepada Non-Muslim untuk menyediakan kemudahan seperti makan proses, bahan makanan sehinggalah kedai makan.
Pengusaha Muslim bukan tak ada tetapi agak lambat bergerak mengikut peredaran masa lihat sahaja kedai makan orang Melayu ada yang tak berubah sejak berpuluh tahun sedangkan kedai makan MAMAK dah lama upgrade ala Bistro manakala kedai kopi CINA dah naik taraf jadi KOPITIAM.
Kita umat Islam hanya pandai marah JAKIM atau marah pengusaha Kopitiam apabila dapat tahu Kopitiam tertentu tak ada sijil HALAL JAKIM. Kan KOPITIAM tu untuk orang Cina jadi kalau ada yang minta sijil HALAL JAKIM tu kira bonuslah untuk orang Islam.
Kita mesti rajin memeriksa status HALAL dan HARAM dengan berbagai kemudahan semakan ONLINE dan SMS yang ada dan jangan harap KERAJAAN nak suap depan mata sahaja.
Semakan status HALAL online.
1. Semak status HALAL @ HALAL JAKIM
2. Senarai syarikat yang mendapat Sijil Halal Jakim TERBARU @ HALAL JAKIM
3. Senarai HOTEL yang ada Sijil Halal @ HALAL JAKIM
4. Aduan Halal @ HALAL JAKIM
Semakan status HALAL SMS
Jika ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh juga cuba semak dengan telefon bimbit anda:
Taip HALAL SEMAK [No. ROC] & SMS ke 15888.
Maklumat lanjut, http://www.mysms.gov.my.
Semuga perkongsian sedikit maklumat oleh membantu umat Islam Malaysia. Dan kita umat Islam ada tanggungjawab FARDU KIFAYAH yang perlu diselesaikan terutama urusan makanan Halal dan Haram ni.
Nota : Sangat digalakkan untuk copy paste, ReTWEET, Like FB dan Share FB untuk sebarkan infomasi MAHA penting ini keseluruh alam.
73 Comments
Terima kasih untuk info ini akan saya kongsikan bersama
Curahan rasa Razifredz @ ..“Celaka betul” … Jom tukar
Ini sangat berharga bagi saya. terima kasih banyak.
Curahan rasa salsabila @ ..Hugo Boss Perfume
terima kasi telah berbagi
Curahan rasa aqiqah tangerang @ ..Aqiqah
Thanks verry much.. i like this
Curahan rasa Kartika Online @ ..Animate USA Vitamin Wajah
Berharap untuk kebaikan kita bersama. status halal
Curahan rasa Menggapai Impian @ ..Kisah Sukses Luar Biasa “Mimpi Sejuta Dollar”
yang hala akan menjadi berkah…
Curahan rasa alpian @ ..3 Kebiasaan Pemicu Gairah
Mudah dan cepat..
Curahan rasa KDN @ ..Hadiah Perodua Myvi Extreme contest besar Denaihati
boleh juga ni, keren..
Curahan rasa Eby @ ..Majalah Islam (ABABIL)
Berharap di pada masa akan datang atau 2020 semuanya akan berkembang lebih maju dan Pembekal Halal juga akan bertambah supaya tidak bergantung kepada pihak lain lagi.
mestilah…kalau dia tak reply memang tak best dah…haha…
Curahan rasa Pendekar @ ..BERTEMU DENGAN ZACK ZUKHAIRI DAN TUNANGNYA?
lepas kita sms, dia akan reply apa ye? 🙂
Curahan rasa Pisyek @ ..5 best authentication libraries for CodeIgniter
pasni sebelum masuk mana2 kedai / restoren tu blh la check thru sms dulu…kekeke…
Curahan rasa MENU @ ..BURGER KING RM1 | 16 NOVEMBER 2011
sesungguhnya perkongsain ini amat bermanfaat utk umat islam
Curahan rasa Shack @ ..Pesawat MAS Mendarat Cemas Di Lapangan Terbang Kota Kinabalu
Comments are closed.