Blog Loading Time slow kisah ke?

Assalamualikum dan salam 1Malaysia, tahniah kepada Ariffshah atas prestasi baik blognya yang sudah capai 500k pageviews dalam tempoh 9 bulan sahaja. Memang tidak rugi aku sering singgah disitu kerana ada bayak blogging tips yang dapat menambah ilmu berblogging. Aku juga tertarik dengan entri terbaru blog Mohdisa yang mengisahkan SEO tips yang menarik yang sungguh membantu menambah ilmu SEO.

Aku dengan bantuan beberapa rakan sedang mengodam blog denaihati yang baru dapat warning daripada Google Webmaster (dah daftar ke?) :

Performance overview
On average, pages in your site take 17.7 seconds to load (updated on Jul 4, 2010). This is slower than 100% of sites. These estimates are of medium accuracy (between 100 and 1000 data points). The chart below shows how your site’s average page load time has changed over the last few months. For your reference, it also shows the 20th percentile value across all sites, separating slow and fast load times.

Loading time memang sangat penting terutama kepada teman-teman yang mempunyai talian internet yang agak lemah. Kalau loading time lama sangat pasti mereka akan cabut lari dari menunggu blog denaihati loading. Akibatnya kita akan kehilangan trafik terutama kepada yang 1st timer. Bak kata orang poteh aku cipta sendiri  “Judge book from the cover” makna sekali datang dah ada masalah nak loading pasti visitor baru tak akan singgah lagi blog yang ada masalah loading time ni.

Tapi jangan risau tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan yang penting kita perlu redha dan tenang kemudian usaha cari penyelesaian. Yang pasti mesti ramai kawan-kawan yang pakar blogging ni sudi membantu. Aku dah maklumkan kepada hosting dan jawapannya templates yang aku gunakan tiada masalah dan dia referkan aku kepada Sifu blogging tak lain tak bukan Kak jie. Walaupun Kak jie belum respond tweet aku tapi rasanya dia dah hantar orang yang expert untuk contact aku sebabnya aku dah terima DM dari pakar CDN dan PHP.

Terima kasih Kak jie dan juga kepada Ariffshah yang dah bagi warning awal-awal dalam entrinya “Ketahui Prestasi Blog Anda Dengan Page Speed” dan tipsnya yang banyak aku dah follow. Tu lah blog loading time slow kisah ke?

P/s : Boleh check loading time di http://analyze.websiteoptimization.com dan http://tools.pingdom.com

[ad#advertlets336]

250 Comments

  1. mmg di akui mende ni daa lama daa tau..tapi problem dia slalu camne nak solve mende ni? kadang2 kene letak target audience….since xsume org leh puaskan…..

    example – klo graffic nyer site, kite expect org yg bukak pun serious user n ade spec pc yg power2….

    klo stakat template mcm fb, xper..haha…

    methods2 nyer me still experimenting…klo success satu hari nnti klo rajin me post..haha

  2. benda pertama yg paling penting bagi saya adalah kelajuan sesebuah blog, saya masih mencuba memperbaiki blog saya supaya ringan dan laju tapi susah juga kerana tak jumpa theme yg betul2 sesuai, buat masa skg guna dulu apa yg ada…heee

  3. 1st of all, thanks sebab pingback ke entri aku. anyway, pasal loading slow tu mmg sgt sensitif. kalau slow sgt, boleh buat pembaca lari terus. hehe, so better minimalistkan theme yang dipakai. 🙂
    Curahan rasa mohdisa @ ..MSC Malaysia Job CampMy Profile

        1. bro login google webmaster then klik labs terus ke site performance.

          P/s : dah renew ke kotakminda. aku dah buat tapi macam tak ok je. kalau tak ok malam ni aku gode lagi.

  4. Salam Denaihati,
    Aku dpt rasa improvement loading time blog ni dah.
    Last aku scan Denaihati pagespeed score 69or71. skrg dah 73.

    Kalau nak improve speed sket lg untuk kami2 yg selalu menjengah nie. Boleh upgrade sket kat bahagian Leverage Browser Caching tu. Tapi kena modified file .htacces sket lah. Kalau nak code for .htaccess boleh singgah kat blog saya. http://www.anwarosman.com/2010/07/leverage-browser-caching-blog-speed/
    Saya set 1 month. Tapi kalau nak set 1 week pun dah ok. Benda nie akan set expired time untuk gambar2 dan jugak file css dan javascript.

    Kalau rasa2 ada plan nak modified css atau selalu update theme dlm masa terdekat. Saya nasihat copy code untuk images sahaja la. Pastu set 1 week ja.

    Browser caching, maknanya komputer pengunjung(mcm kami2 nie la) akan simpan file2 image2, .js dan .css dlm folder Cache kat PC. File flash pun boleh simpan gak. jadik, bila Denaihati ada post article baru, pc kami2 nie akan download article baru tu ja bersama2 ngan images dlm article tu. File yang lama tu akan load dr dlm pc. so loading jadik cepat. File2 tupun xkan membebankan komputer kastemer kalau set 1 week sahaja sebab dia akan auto delete dr folder cache bila tarikh expire dia dah sampai.

    Note: leverage browser caching x membantu mempercepatkan loading time untuk pengunjung2 baru.

    Aku x reti bg tutorial sebab benda nie pun baru paham skt2 masa duk godek anwarosman.com. So, serah pada pakar CDN ngan PHP la suh dorang pertimbangkan.

    Sekian iklas dr aku, sebab Denaihati.com mmg rock.
    Curahan rasa Anwar Osman @ Computer Technicians @ ..Buy Kaspersky Antivirus and Internet Security 2011 CheaperMy Profile

    1. @Anwar Osman @ Computer Technicians, terima di atas perkongsian yang sangat berharga ni. Ariffshah dulu pun check dapat 69. Nanti aku akan refer kat bro untuk detail lagi.

  5. Pingback: IMCurtain.com

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!