Apakah yang blogger boleh belajar dari #AirAsia?

Salam 1Malaysia, aku memang dah lama tertarik dengan konsep AirAsia. Sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang di ketuai oleh Tony Fernandes. Dengar cerita AirAsia mengambilalih syarikat penerbangan yang dikendalikan HICOM yang ketika itu menanggung hutang lebih kurang RM60juta. AirAsia telah dapat menyelesaikan hutang dalam tempoh beberapa bulan setelah memperkenalkan tempahan tiket secara online. Bayangkan penumpang boleh menempah tiket seawal satu tahun semurah RM9.99. Dalam tempoh 12 bulan duit bernilai RM9.99 ini boleh dibuat modal perniagaan hingga memberi keuntungan berlipat kali ganda dan ketika penumpangan menaiki pesawat pada bulan ke 12 mungkin nilai tiket RM9.99 yang dibeli lebih awal telah menjadi nilai ribuan ringgit. Bagaimana pulak untuk nilai tiket yang lebih mahal, pasti akan memberi pulangan yang berlipat kali ganda kepada AirAsia.

Gambar dari AirAsia.com

Yang paling aku suka cara Tony Fernandes mempromosi AirAsia sehingga menjadi Jenama Malaysia yang terulung di dunia. Antara promosi yang AirAsia adalah menjadi penaja bersama pasukan F1 William AT&T, penaja utama MotoGP British 2010, penaja kepada pasukan team motoGP 125cc Malaysia, penaja liga basketball Asian dan paling menarik menjadi penaja pengadil British Premier League (BPL). Yang mungkin tidak pernah terfikir oleh orang lain, Tony Fernandes sedang berusaha untuk menaja kad merah BPL. Katanya bayangkan kalau seorang bintang seperti Wayne Rooney, Torres atau Drogba dikenakan kad merah pasti akan ditatap oleh ratusan juta manusia di dunia. Air asia juga menggunakan blog AirAsia, twitter dan facebook untuk promosi. Banyak lagi cara promosi yang kreatif digunakan oleh AirAsia untuk menjadikan mereke antara jenama yang sudah terlekat dalam minda penumpang pesawat diseluruh dunia.

Jadi apakah yang blogger boleh belajar daripada AirAsia?
[ad#advertlets336]

176 Comments

  1. salam..
    yang menjadi persoalannya
    kenapa bila orang kita
    jadi CEO mesti ada kerugian?
    contoh terbaru SIME DARBY
    berbilion RM..ADUSS..terbang duit
    rakyat jelata..buang duit syiling
    dalam sungai lagikan berbunyi
    inikan berbilion RM..tenggelam
    tanpa bunyi…
    Curahan rasa zulkbo @ ..Berpakaian Hakikatnya BertelanjangMy Profile

  2. Masih teringat semasa saya mengikuti satu seminar usahawan di Perdana Siswa, Universiti Malaya. Orang kuat AirAsia, Datuk Abdul Aziz memberitahu bagaimana operasi syarikat tersebut dilaksanakan.

    Strategi pemasaran yang baik telah berjaya mengekalkan garisan graf keuntungan sentiasa naik setiap tahun walaupun dihujani dengan pelbagai masalah seperti penyebaran wabak SARS, demonstrasi di negara-negara tertentu, ekonomi meleset dan lain-lain lagi. Cuba bayangkan, masalah yang dihadapi seperti yang dinyatakan tadi telah menyebabkan bilangan pengguna merosot untuk menaiki kapal terbang.

    Apa solusi yang dibuat oleh AirAsia? Contohnya, harga tiket dijual separuh harga semasa ketakutan pengguna terhadap SARS untuk keluar negara dan tempat duduk percuma untuk membawa pulang penumpang tika politik Thailand hangat bergolak. Walaupun seolah-olah AirAsia mengalami kerugian namun sebenarnya mereka masih lagi memperoleh pendapatan walaupun keadaan tidak mengizinkan. Lebih baik dapat sedikit daripada tidak dapat apa-apa.

    Maknanya, mereka benar-benar mengotakan janji mereka pada slogan setiap orang boleh terbang.

    Contoh lain pula, mereka juga meminimumkan kos sebanyak yang mungkin untuk mengelakkan pembaziran seperti pengeluaran tiket. Pada awalnya, pengguna mungkin tidak percaya dengan cetakan pada sehelai kertas sebagai ganti kepada tiket kapal terbang. Namun, AirAsia berjaya mendidik pengguna untuk menerima konsep sebegitu rupa. 💡
    Curahan rasa msbmna @ ..Mengenali sambungan port komputerMy Profile

    1. @msbmna, Pemikiran kreatif dan inovatif. Lepas ni pulak tiket tunjuk dekat handphone jer.. Manatahu kan.. Kalau boleh order guna mobile, takkan tiket tak boleh melalui mobile jer..
      Curahan rasa Steward John @ ..Write and get paidMy Profile

  3. salam bro. aku tak sempat lagi nak mengaji secara lebih mendalam modus operandi AirAsia ni. Cuma yang pasti, untuk memperolehi laba yang banyak tak semestinya cekik darah orang…yang satu ni tak banyak syarikat di Bolehland belajar dan praktik. Malang sungguh.

  4. Yang bisa saya ambil pelajaran salah satunya adalah bagaimana AirAsia begitu cerdas melihat dan mempergunakan peluang dan teknologi. Sudah semestinya teknologi kita gunakan untuk sebuah kemajuan dan keberhasilan, jangan sampai teknologi membuat kita menjadi mundur atau justru terpuruk secara moral, saya ambil contoh internet. Melalui internet semestinya kita bisa meraih sebuah keberhasilan yang semula tak terpikir, bukan karena internet moral kita runtuh karena menganggap dan menggunakan internet hanya untuk mengakses hal-hal yang tidak bermanfaat atau justru nyata-nyata maksiat.

    1. @Abi Sabila, Padat sekali pendapatnya yah bapak Abi. Kalau kita bilang biar kita menguasai teknologi itu dan bukan teknologi mengusai kita. tapi itu tidak berarti apa-apa kalau kita tidak bijak menggunakan peluang yang ada pada teknologi tu.
      Curahan rasa Steward John @ ..Write and get paidMy Profile

  5. point dia jatuh kat ‘ilmu’ juga. ilmu berniaga. pandai nuntut jadi manager. kurang sikit jadi pekerja. kurang lagi jadi dreber. tak nak nuntut? ko pi jadi kera , ker siamang ker..tak gitu?
    Curahan rasa abgreds @ ..Kita dan OKUMy Profile

    1. @abgreds, ILMU itu kunci segala kejayaan sebab tu ayat pertama yg ALLAH turunkan kepada Rasulullah tu IQRAQ kerana membaca itu adalah salah satu cara paling utama mendapat ILMU.

    1. @Norasikin, ambil contoh simple je kalau RM9.99 buat beli barang mentah untuk masak nasi lemak yg dijual dlm pesawat. Katakan RM9.99 boleh dapat 10 package dan katakan 1 packace untuk RM5 maka 10 package dapat untung RM50. Tu kali pertama jadi untuk kedua dari RM9.99 dah jadi RM59.99. Bayangkan kalau boleh buat 20 kali puisng dalam setahun berapa agaknya AirAsia dapat dari RM9.99….

      1. @denaihati, Tapi sekarang ni pakej murah pun dah jadi semakin mahal.. kalau ada pakej murah pun, terhad untuk beberapa tempat duduk jer.. Mungkin dia lihat benda ni berlaku pada MAS, banyak seat kosong, jadi dia pun buat la idea, kenapa nak biarkan kerusi kosong tu sedangkan boleh diisi oleh penumpang dengan kadar yang lagi rendah..
        Curahan rasa Steward John @ ..Write and get paidMy Profile

      2. @denaihati, Ya betulll! Tak hairanlah semua bisnes yang berkaitan air asia, dia nak buat sendiri. Jual tiket perjalananan, dia dpt duit kita sikit, jual nasi lemak dia dpt lg sikit, jual majalah dpt lg lama-lama banyak la duit dia dpt dr sorang pelanggan je. mcm mana nak implementkan kat blog ye? nanti dah jd tahap tamak haloba lak
        Curahan rasa Norasikin @ ..Pendapatan sambilan – Contoh bidang yang sesuai diceburiMy Profile

        1. @Norasikin, itu bukan tamak haloba tetapi peluang dan apabila kita dapat peluang dan keuntungan fikirkan bagaimana ianya boleh di manafaat kepada seberapa ramai manusia di dunia ini kerana semua rezeki ni dari Allah untuk Allah kita manusia ini hanya tukang urus sahaja.

        2. @Norasikin, Baru prasan pasal benda ni.. Air Mineral dekat AirAsia tu pun keluaran Syarikat AirAsia juga.. Wa.. pengangkutan bas pun dia handle sekali.. yang agak terbaru pula courier service AirAsia..
          Curahan rasa Steward John @ ..Write and get paidMy Profile

  6. Pingback: IMCurtain.com
  7. patutnya airasia ni melabur untuk bola sepak malaysia..bantu untuk majukan bola sepak..orang2 dan syarikat macam ni lah yang kita harap2kan..asik epl je..kalah sudah england..pasni taja kelab jerman ke spain ke..hehe :mrgreen:
    Curahan rasa aizuddin @ ..Tv3 – Mentor 4 Konsert AkhirMy Profile

    1. @aizuddin, dalam konsep bisnis kalau aku pun tak mahu taja bola sepak Malaysia yang penuh dengan politik dan tak akan mendatangkan hasil dalam sudut bisnis.

      1. @denaihati, Dorang pun nak juga dapat sales, terpaksa iklut style AirAsia pulak. Iklan pun hampir sama jer style, cuma yang satu tu Biru, yang satu tu tetap Merah.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!