Aminulrasyid Amzah pergi dalam misteri – Al-Fatihah

Sepanjang usia aku mungkin dah beratus kali melalui sekatan jalanraya yang dilakukan samada oleh PDRM atau JPJ dan beberapa kali ditahan polis ketika memandu kerana melanggar undang-undang jalanraya.

Seandainya sekatan jalanraya dilakukan siang hari maka aku akan membuka cermin kereta dan ucapkan salam dan mematuhi apa juga arahan yang diminta oleh pihak berkuasa. Seandainya sekatan dilakukan di malam hari maka aku akan buka lampu dalam kereta, buka tingkap dan ucapkan salam kepada pihak berkuasa. Alhamdulillah sehingga hari ini insyallah walaupun beberapa kali aku ditahan akibat kesalahan sendiri tetapi tidak dihukum atau disaman.

Aminulrasyid Amzah
Arwah adik Aminulrasyid Amzah

Pernah sekali Encik Polis Trafik meluahkan perasaan kepada aku selepas aku mengaku kesilapan yang aku lakukan, katanya “macam ni lah bagus bila buat salah mengaku, ini tidak dahlah buat salah bila kita tahan di maki-maki kita pulak, polis ni manusia juga berdiri tengah panas, berjaga tengah malam, kita bukan minta dipuji, tapi tolonglah ikut peraturan pasti kami tak ganggu”. Bagi aku kenapa perlu takut dengan Polis, sedangkan undang-undang Allah swt pun kita berani langgar tanpa rasa takut inikan pula udang-hudang dunia.

Aku teringat satu iklan Masyarakat di Radio Sinar suatu ketika dahulu “Ketahuilah di mana anak anda, jangan biarkan mereka berpelesiran di luar rumah terutama di malam hari”. Teringat juga pesan Pakar Motivasi Dato’ Fadzilah Kamsah : “Kenalilah kawan-kawan anak anda’. Kesimpulannya jagalah anak-anak kita kerana malang tidak berbau. Kalau nasi sudah jadi bubur, menangis air mata darah pun tiada guna.

Allah swt lebih menyayangi Aminulrasyid Amzah lebih daripada kita. Dia pergi dalam usia muda yang masih bersih dari dosa-dosa besar. Kita ini belum tentu bagaimana pengakhiran hidupnya. Aku dapat merasai perasaan ibu Aminulrasyid kerana aku juga pernah kehilangan Mohd Akmal. Semua itu ujian Allah swt kepada yang hidup.

“Mahasuci Allah yang menguasai (segala) kerajaan, Dan Dia Mahakuasa atas segalanya. Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Mahaperkasa, Maha Pengampun”. (Al-Muluk: 1,2)

133 Comments

    1. @ajuera, xyah tolong sape plak ni?sama2 la kta tolong menolong..hehehe

  1. salam..setiap yg hidup pasti akan merasa kematian..itu janji Allah kpd kita..kita sama2 la berdoa agar arwah ditempatkan dalam kalangan org yg beriman dan beramal soleh

    1. @ajuera, yup btl 2..al-fatihah..maut datang tanpa diundang..tp kta sbg umat islam harus bersedia utk mengahadapi maut

        1. @ajuera, erm..kta sbg insan yg serba kekurangan perlu siapkan diri dengan keimanan yang kukuh

            1. @ajuera, yup mcm 2 la sebaik-baiknya..kukuhkan iman di dada trlebih dahulu

    1. @DaHLia, bagus sis dahlia ni..ayah mieran seorang polis..mieran rasa bangga la kt dia n rasa hormat kalau ada org yg hormat kt dia smasa dia menjalankan tugas..tp kalau ada yg maki2 dia masa dia keje abah still boleh kawal perasaan..kalau mieran memang da naik angin la..huhuhu

  2. asalnya nak tunggu dan baca je. tapi akhirnya terkomen jugak. Ada pengajaran dalam cerita ni
    1. bebudak jangan keluar malam-malam
    2. bebudak jangan bawak keta, nanti polis ingat kita dah cukup umur.
    3. polis jangan terus tembak je. Sebaiknya cari tempat berlindung jika nyawa terancam. Penjenayah bukan boleh lari kemanapun kalau kat malaysia. Kejap je dah dapat cari.
    4. mak bapak tolong perhatikan aktiviti anak-anak dan kenali kawan-kawan mereka.
    5. Saksi yang ramai-ramai tu tolong la bantu siasatan. Rasanya kes ni tak la sesukar mana.
    6. Ahli politik jangan la putar belit kes ini untuk kepentingan sendiri. Baik sedekahkan al-fatihah kepada adik aminulrashid.
    7. Kita jangan pulak menokok tambah cerita. Lebih baik diam je macam aku kalau tidak dengan bukti sahih
    .-= Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist =-.

    1. @Cody, Yang nombor 7 tu saya sokong sangat. Sebab kita pun tak tahu sangat pasal kes ni kan, tak la boleh buat andaian begitu sahaja
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @Cody, aah kalau kita lihat fenomena skg ni, ramai budak2 yg bwah umur lepak sana sini tnpa penjagaan ibu bapa..dan bila jd kes mcm ni bru semua nk sama2 tuding jari..

    1. @fadzri, wait n see jelah..kt ‘mahkamah’ akhirat xde siapa yg akan lepas daripada setiap inci kesalahan yg dilakukan..

    1. @zuriey, amin..insyaAllah kalau kita berbuat baik di dunia, nescaya Allah akan balas dengan baik stp perbuatan kita

  3. salam Bro,

    Al-Fatihah diucapkan buat mangsa dan takziah untuk keluarga.

    Rasanya Rizal pun tak mahu ulas panjang tentang isu ni sebab ulas sampai bila pun tak habis. Tidak mengulas bukan ertinya tidak prihatin.

    Yang pasti : Suka atau tidak, ini lah sebenarnya budaya Masyarakat Malaysia Hari ini. 😐
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Savings : Tips to extend your Budget =-.

    1. @Incik RestNrilekS, sama2 la kita tnggu apa keputusan mahkamah tenteng kes ni..hope siasatan dijalankan dengan adil dan telus

  4. seperti yg ramai dah komen, kita semua tak tau apa yg sebenarnya terjadi… polis tembak sesuka hati? polis pun x mungkin tau atau kenal siapa yg mereka tembak… tapi x mungkin la sesuka hati sebab kalau cam tu tentu tiap hari ada jer yg kena teembak macam citer koboi… cuma sebabnye Allah je yg tau… Alfatihah…
    .-= papabear´s last blog ..Off to Jakarta =-.

    1. @papabear, dalam hal ni x boleh tuding jari secara melulu je kt pihak polis..mybe pihak polis jalankan tnggungjawab mereka masa 2..kita semua x berada di tmpat kejadiaan kn

  5. salam
    Setiap kejadian ada himahnya
    semua orang menjalankan tanggungjawab masing2
    ahli politik, polis, MP, ahli qaryah, jemaah, hatta kita sebagai blogger ni pun, ada tanggungjawab yang di amanahkan.
    tetapi jangan menyalahgunakan tugas yang di bagai.
    bagi saya, Mangsa, merupakan remaja di bawah umur, dan jika melakukan kesalahan mudah menjadi panik @ Cuak. jadi macam2 tindakan yang akan diambil bagi melepaskan diri. yang pasti, pihak polis, perlu menjalankan tugasnya mengawal kejadian tersebut dengan penuh Hikmah dan logik. jangan sampai nyawa melayang baru mahu disesalkan. dan kepada pihak polis juga, jika sememangnya punca kematian sememangnya daripada pihak polis, cuba , amalkan berkata benar walaupun pahit. nescaya rakyat dan keluarga mangsa tidak akan terasa sangat seperti sekarang.
    saya bukan mahu mencurah api ke dalam minyak, cuma ini hanyalah pandangan terbuku di hati. apa2 pun, abaikan spekulasi, tunggu keluar siasatan penuh, siapa pesalah dalam kes ini. Doakan kesejahteraan kepada mangsa dam ahli keluarga.
    ومكرو ومكر الله والله خير الماكرين
    .-= JundullahOsman´s last blog ..Intipati Jumaat 30-April-2010-Peranan Media Baru =-.

    1. @JundullahOsman, setuju dengan komen encik jundullahOsman. dya pn xsgka pihak polis still boleh bertindak smpi mcm tu sekali. salah sdr tp xmengaku, siap nk fitnah mangsa..mcm ni ke polis malaysia? pape pn, dihrpkn tindakan susulan segera diambil supaya roh arwah tenang di sana.
      .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

      1. @Dya, Tak juga boleh kita menunding jari pada satu pihak jer.. kena juga selidik betul.. Kalau dah saha betul, baru boleh disalahkan..
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      2. @Dya, tp kita xleh gak nk tuduh pihak polis mcm 2 dya..pasti ada reason pihak polis bertindak sedemikian

    2. @JundullahOsman, btl gak pendapat bro.spatutnya pihak polis tahu mcm mana nk bertindak..tp perkara da berlaku

  6. al-fatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat..
    .-= aisblogger´s last blog ..Thank you friend =-.

    1. @aisblogger, al-fatiah..takziah kepada keluarga arwah..semoga rohnya dilimpahi rahmat

    1. @kulanz, aah btl 2..kta x akan menyangka sesuatu perkara akan berlaku dpan kita atau sebaliknya

    1. @penulis, “Sesungguhnya keadaan kekuasaan-Nya apabila menghendaki sesuatu hanyalah berfirman “Jadilah!” maka terjadilah ia. Maka Maha Suci (Allah) Tuhan yang memilih dan menguasai tiap-tiap sesuatu dan kepada-Nya lah kamu dikembalikan.”

      (Yasin, 82,83)
      .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

      1. @Dya, baca komen dya ni mieran rasakan diri ni semakin kerdil di sisi Allah..Allah maha kuasa..

        1. @mieran, dya lagila..tibe2 teringat kt ayat Quran yg ni…huhu bgus la kalau mieran rase mcm tu, at least xde la dya rase org just bace je…without feeling anything..
          .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

    2. @penulis, And kalau you ada tengok his pictures his friends post up in FB, you’ll see he’s a real bright kid.

      Memang sayang he passed away in an early age.

    3. @penulis, ajal maut di tangan Tuhan..kita sbg hambanya x mmpu nk pertikaikan apa yg telah ditakdirkan olehNya

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!