Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Suami Curang ketika Isteri Mengandung

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, tertarik sungguh aku dengan entri dalam blog Hidup Biar Sedap yang bertajuk “Kenapa Dia Curang?“. Entri ini mengesahkan seorang pelawat setia Kak Jie memohon khidmat nasihat kerana ditipu oleh seorang lelaki yang merupa kekasihnya yang mengaku bujang walaupun sebenarnya isterinya sedang mengandung. Ramai sungguh yang memberi pandangan dan yang paling unik Kak Jie lansung tidak balas komen yang terdapat dalam entri ini.

Orang tua ada berkata dalam perkahwinan akan ada 3 peringkat ujian. Ujian pertama pada bulan ke 4 perkahwinan, ujian ke dua pada tahun ke 2 perkahwinan dan ujian ke tiga pada usia suami 40 tahun. Ujian datang dalam berbagai bentuk samada masalah kewangan, gangguan mertua dan paling ngetop sekali adalah masalah CURANG samada isteri atau suami. Tak kurang banyak rumahtangga hancur di tengah jalan hanya dengan satu ujian sahaja dan ada juga rumahtangga yang bertahan walaupun diuji dengan berbagai ujian.

Allah swt berfirman : “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” – Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kita ini manusia biasa yang tidak sempurna pasti akan diuji dengan melakukan kesilapan demi kesilapan. Yang paling penting apabila kita sedar bahawa kita telah melakukan kesilapan maka cepat-cepatlah bertaubat kepada Allah swt dan memohon maaf kepada mereka yang kita sakiti. Percayalah mengakui kesilapan dan memperbaiki diri itu adalah perbuatan sungguh mulia di sisi Allah swt. Begitu juga memaafkan mereka yang telah insaf juga adalah sifat yang mulia kerana Allah swt itu setiap saat sentiasa memaafkan manusia yang sentiasa sahaja membuat dosa.

Baca juga : Seks Suami Isteri kerpa ok ke

Manusia sentiasa sahaja diuji Allah swt untuk mengukur tahap iman mereka. Namun kita sentiasa sahaja marah kepada Isteri, Suami, Anak, Keluarga, Sahabat, Pekerja, Majikan, Kerajaan, Pembangkang, Blogger dan dunia apabila ada masalah. Bukankah apabila kita marah pada mereka itu bermakna sebenarnya kita marah kepada yang memberi ujian itu kepada kita iatu Allah swt?

Banyak lagi entri rumahtangga dan suami-isteri yang boleh dibaca untuk dijadikan tauladan dan sempadan just klik je di related post dibawah.

---

  1. bagus entry ni.. sbnrnya saya baru tahu psl 3 peringkat ujian dlm perkahwinan.. alhamdulillah yg 1st lepas. yg 2nd tu hrp2 takde ape since org baru akn muncul.. dan yg last tu pun minta dijauhkan la…

    yg penting hati kita sentiasa ingat Allah. insyaAllah segala ujian dan rintangan dpt ditempuhi..
    .-= liza´s last blog ..Petua Mudah Bersalin =-.

    • @liza, Hopefully cik Liza akan dapat go through your marriage life perfectly.

      InsyaAllah kalau the method yang cik Liza sebut, cik Liza applykan – you’ll survive.

  2. KAte pakar motivasi kita, beliau kata, jika ingin menegur pasangan mesti: timing yang betul, puji terlebih dahulu sebelum buat teguran, kalau boleh biarlah antara kamu berdua tiada orang ketiga..

  3. Bila nafsu kuat & iman low – syaitan mula play its role.

    But then again, like what Kulanz said – kita haruslah dekatkan diri & hati kita dengan orang yang tersayang supaya dapat prevent from this kind of things happening.

    And tak lupa juga, dekatkan diri dengan Allah swt.
    .-= Sakira´s last blog ..Acer Aspire One Untuk Anda Miliki Percuma. =-.

  4. xke rasa lebih kurang macam kes abby dgn norman halim..masa abby pregnant…norman curangkan???
    .-= f_aRa_aINa989´s last blog ..RESIPI RAHSIAKU?? =-.

  5. bertambah2 dosa org ni, dh la curang, time bini mengandung pulak tu….dunia zaman sekarang…. :evil:
    .-= Dya´s last blog ..FabuLOVE Giveaway =-.

  6. tak semua lelaki macam tu…iyer..itu aku tau…tapi nape kebanyakannya macam tu? huhuhu…risau pulak aku…
    .-= aak´s last blog ..Edisi Khas… =-.

  7. cakap pasal curang, pasti melibatkan kepercayaan. bila kurang percaya pasti akan ada masalah, pasti ada perselisihan. percaya pun susah, kurang percaya pun susah.
    .-= mohdisa´s last blog ..Mari Bermain Facebook Games Kesatria Poyos =-.

  8. PakarHowTo says:

    Saya juga banyak menerima email mengada macam-macam. Yang paling teruk, seorang isteri kantoi kan suami nya yang bercinta dengan seorang lelaki!!! Yaa, suami nya GAY!

    Aduh, macam2 hal la dunia akhir zaman ni…
    .-= PakarHowTo´s last blog ..Pekerja kedai mamak yang hebat =-.

  9. perasaan nak curang tu adalah ujian dari Allah SWT, kalau tak tahan ujian, tu yg menjerumuskan kita ke arah tu… kena sentiasa dekatkan diri dan hati pada orang yg kita sayang, mungkin cara tu dapat elakkan diri daripada curang
    .-= kulanz´s last blog ..Google Page Rank Updated! =-.

  10. kepada suami sayangilah isteri dan bakal anda anda
    jgnlah curang
    .-= hans´s last blog ..Yeah…Mulut Aku Memang Masin Ini Malam….Kedah Sama Chelsea Ada Menang Juga….Banyak Happy Lah….. =-.

  11. suami isteri sepatutnya kena selalu berbincang..jika tak puas hati dgn pasangan, berterus terang & jangan pendam..kalau tidak, mungkin akan muncul org ke-3….
    .-= Nadri´s last blog ..Perginya Seorang Pelawak & Penghibur =-.

  12. Wan Perlis says:

    nice entri denaihati
    hadapilah ujian dengan keimanan dan ketabahan
    ujian kesusahan tanda syg Allah kpd kita

  13. Kalau ikut nasihat pakar motivasi – jgn percaya 100% dgn pasangan kita , simpan sikit utk diri sendiri.

    Kalau ikut nasihat ustazah Kak Jie – percaya 100% kerana pasangan kita adalah jodoh yang ditetapkan Allah…memang itu ketentuan Allah. Kalau kita ragu-ragu – ada 20% ragu-ragu..iblis dan syaitan akan ambil tempat tak tak mustahil 20% tu akan bertambah jadi 40% atau 70%. Bila kita Percaya Qada & Qadar secara automatik kita akan rasa kebergantungan diri pada Allah bukan pada manusia.
    .-= Kujie´s last blog ..Terimakasih Cikgu =-.

  14. salam,

    hidup ini memang penuh dengan ujian. Suami yang curang … juga sedang berhadapan dengan ujian … tapi mengapa curang?
    .-= ~yangbaik~´s last blog ..Jurnal kata kunci dari analitik nuffnang =-.

  15. salam,
    suami yang curang kerana dia telah lupa pada janji yang dibuatnya pada suatu ketika. Tak tau lagi nak kata apa kerana tak semua lelaki begitu… :oops:
    .-= ~yangbaik~´s last blog ..Jurnal kata kunci dari analitik nuffnang =-.

  16. @Amy, Betul.. Kaunselor sebagai orang ketiga pulak.. Tapi kadang2 setakat jumpa kaunselor tak beri makna langsung.. Sedar sekejap jer.. lepas tu terus lupa macam tu. Bila dah lupa, mula lagi buat benda macam tu.
    .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

  17. @Dave, Mungkinkah ini merupakan akibat daripada terdedah dengan budaya luar yang menjadi ikut-ikutan?
    .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

  18. mieran says:

    @Steward John, blh jd gak..masyarakat skrg suka ikut gaya2 luar la skrg..x dinafikan la

  19. @mieran, Haha.. Tu pasal. Orang lain buat macam tu. kita pun nak ikut. Tapi harap kita2 dekat sini tidak terikut2 yer..
    .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

Trackbacks

  1. […] Isteri Curang?Wed, Mar 2, 2011IsuSemasa, MasyarakatShareAssalamualaikum dan salam 1Dunia, kisah suami curang memang dah biasa kita dengar samada di pejabat, jiran sebelah rumah, saudara mara, teman-teman dan […]

  2. […] Pembunuhan tragis Sosilawati dan gambar suspek panas di Twitter5 Blog Berbahasa Melayu yang TopSuami Curang ketika Isteri MengandungBertudung untuk fesyen atau ikut syariatTop 100 blog Malaysia yang aku kenalSiapa Jutawan Online […]

  3. Sayangkan Suami Orang says:

    […] main cinta dengan abang ipar, suami tidak adil berpoligami, suami mati pucuk, […]Related posts:Suami Curang ketika Isteri Mengandung Tertarik sungguh aku dengan entri dalam blog Hidup Biar Sedap…Sayangkan Isteri Tinggal-Tinggalkan […]

  4. […] orang terkaya di Malaysia 20105 Blog Berbahasa Melayu yang Top10 richest men in the world 2010Suami Curang ketika Isteri MengandungKuasa Page Rank menentukan populariti blog ANDA.4700 kes zina setiap hari di kalangan umat Islam, […]

Artikel pilihan...close