Proton Inspira

Assalamualikum dan salam 1Dunia, tahniah kepada Proton yang akan melancarkan versi baru Proton Inspira untuk mengantikan Proton Waja. Walaupun apa yang orang kata aku rasa sungguh berbangga apabila berjalan di negara orang tiba-tiba terserempak dengan kereta kebanggaan negara Proton. Kereta pertama yang pernah aku miliki adalah Proton Wira. Aku bangga dengan Proton Perdana, Proton Saga, Proton Juara, Proton Arena, Proton Gen 2, Proton Savvy, Proton Satria Neo, Proton Persona, Proton Satria R3, Proton Exora.

Dan yang terkini Proton Inspira ….

Sumber Paultan.org

 

Sumber tekkaus.com

 

Sumber arenakereta.com

Detail Spec @ Proton Inspira

[ad#Adsense234x60]

153 Comments

  1. Pingback: IMCurtain.com
    1. Assalamualaikum,

      Inspira X boleh drift kut dik. Proton biasanya hanya akan kuarkan model FWD sahaja. FWD ialah Front Wheel Drive. Kenapa FWD? Kerana sistem FWD lebih menjimatkan petrol berbanding AWD,4WD dan RWD. Kerana FWD lebih mudah dioperasikan oleh kebanyakan pengguna kenderaan.

      Untuk makluman, kereta FWD xleh drift yer sebab yang menyebabkan kenderaan tu skid dan bergerak sideways ialah torque power dari tayar belakang. Tayar hadapan hanya digunakan untuk membelok/mengatur arah yer.

      Dengan penerangan ringkas yang tidak seberapa nie, saya berharap lebih ramai warganegara malaysia x buat statement yang agak tidak rasional dan lari dari fakta sebenar.

      Sekian ikhlas dari saya dan selamat berblog,
      F.AnwarOsman
      Curahan rasa Anwar Osman @ ..Onepiece Chapter 600 The Island of RestartingMy Profile

      1. Setuju dengan pendapat saudara Anwar Osman. Ramai membuat anggapan awal yang salah dengan menyamakan Proton Inspira dengan Lancer EVO X. Ia hanya menyamai Lancer 2010 sahaja bukan EVO X.

  2. Tahniah proton.. Tp harap2 pada org2 yg beli keta ni jgn lak nanti modified buang lambang proton n tukar gril depan tu jd mitsubishi lak.. Sbelum ni pon aku tengok byk wira yg dimodified n tukar nama jadi lancer.. Berbangga lah ngan keta buatan negara wahai kawan2…

  3. kalau booking sebelum 31st dec,free service termasuk parts lubricant dan labour selama dua tahun….maknanya pergi service center tak payah bawak duit…..fuuh…memang berbaloi..terima kasih proton…aku mesti beli besok plan nak pi showroom lagi..mungkin booking kot. colour putih atau merah.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!