Proton Inspira

Assalamualikum dan salam 1Dunia, tahniah kepada Proton yang akan melancarkan versi baru Proton Inspira untuk mengantikan Proton Waja. Walaupun apa yang orang kata aku rasa sungguh berbangga apabila berjalan di negara orang tiba-tiba terserempak dengan kereta kebanggaan negara Proton. Kereta pertama yang pernah aku miliki adalah Proton Wira. Aku bangga dengan Proton Perdana, Proton Saga, Proton Juara, Proton Arena, Proton Gen 2, Proton Savvy, Proton Satria Neo, Proton Persona, Proton Satria R3, Proton Exora.

Dan yang terkini Proton Inspira ….

Sumber Paultan.org

 

Sumber tekkaus.com

 

Sumber arenakereta.com

Detail Spec @ Proton Inspira

[ad#Adsense234x60]

153 Comments

  1. http://star-motoring.com/Reviews/2011/Having-an-Inspira-moment.aspx .. Pembangunan awal Inspira dan lancer Gt adalah join venture antara Proton dan Mitsu. Pada pembangunan awal, underpart ( suspension dan chasis bwh) adalah hasil kerjasama kedua-dua kompeni ini. Tetapi mitsu terus membangunkan upper part body sehingga terhasilnya lancer GT, sdgkan proton yang menghadapi masalah kewangan pd masa itu. sbb itu susi setup lancer GT hampir sama dgn proton neo. Jd proton bukan semata2 copy paste saja.

  2. copycats
    Dah try bawa Lancer ke.. lagi best.. beza mmg beza.. nampak je sama tapi tak serupa.. aik takkan copy pun pun ada masalah gak.. Tu la kalu nak copy tu biar dengan kualitinya sekali.. kualiti mmg beza.. Harga pun mahal gak tu.. belilah barangan Malaysia.. selamat maju jaya..

    Saya dah pakai inspira hampair 8 bulan dan saya beli inspira selepas saya test drive lancer gt (2008). Sekarang saya dah tukar rim 18″ sama dgn setup lancer gt. Dr segi handling dan riding , Inspira mmg lg bess dr lancer Gt, lancer Gt mudah oversteer dan kabin yang agak bising dan kasar. Dr segi aksessori pun inspira lebih bnyk seperti rain sensor, light sensor, welcome light, power windows yang boleh detect halangan, yang mana fungsi ini tiada pada lancer GT. Cuma yg bess lancer Gt di dtgkan dgn brek 16″ depan blkg, inpira guna disc 15″ sesuai dgn rim 16″ original setup (sama spec mcm lancer gls). fog lamp inspira lebih terang sbb menggunakan fog lamp rally art. Yang lain adalah sama. Abs sensor warning tu mmg juga berlaku pada pengguna Lancer Gt/Gls.. boleh lihat dlm forum LCGT.
    Secara keselurahan nya lancer gt(gls) / inspira ini jauh lebih baik dr kbnykan kereta hr ni yang menggunakan sistem suspensi H-trosion spt Kia Forte, Chevrolete Cruze, Hyundai Sonata, Altis, vios.., yg hny menawan pada rupa, tp bila drive rs tidak konfiden.

  3. ramai yg x faham akan proron inspira ni, bnyk yg kutuk dari membuat kajian dan membaca, terus maju proton

  4. Saya dah pakai inspira, dari segi handling, memang sangat best, dah cuba corner2 dikarak, x perlu brek, smooth je layan corner pada kelajuan sederhana tinggi, top speed saya pergi stkt ni 210km/hour. masalah elektronik je saya alami, mcm lmpu abs menyala tetiba, then time hujan, timer wiper x jalan, dan ekzos dia cpt nmpk karat.. Itu penglaman saya stkt niii

    1. Dah try bawa Lancer ke.. lagi best.. beza mmg beza.. nampak je sama tapi tak serupa.. aik takkan copy pun pun ada masalah gak.. Tu la kalu nak copy tu biar dengan kualitinya sekali.. kualiti mmg beza.. Harga pun mahal gak tu.. belilah barangan Malaysia.. selamat maju jaya..

      1. Ya aku sokong, Quality tu penting, jangan main hentam je, sengget sini, rosak sana, tercabut situ, patah ini, bagi la quality jangan nampak cantik je, Cantik ke!!!

  5. I will book this car but not now..jeng2..wait 2 more year..kasi dowpayment tinggi sikit..hahaha br rancangan je..x tau dpt penuhi tak!

  6. Tahniah pada proton memang ada kemajuan….tapi yang aku pelik ni takda orang lain ke yang nakkomen,balik-balik muka kau je..Steward john..dah-dah lah tu kasi lah orang lain komen pula…Aku dah bosan nak tengok komen kau ni..dah macam orang nak cating lak…lebih baik kau tulis je dalam surat kabar wat muka depan biar cita kau tu leh panjang lebar kit dan biarlah satu malaysia tau..

  7. rege die msh mahal lagi bg ak…rege plg murah tu 79k…blm atas jalan lg…klu atas jalam mau makan 82k..kena plak intres pjam 9 taun ..makan 1k+++ bulan2 nie…jd..takat takuk gaji 2.5k kebwah susah gak…cane leh die target antara pengguna persona, waja dan satria…sebab lari 4-5 rat utk monthly…

    spttnye klu die rebaging nie..rege ptt jatuh 70k OTR…baru la ramai rakyat malaysia akan pakai…klu x..mash lg x mampu..

    mmg beza dlm 20-30k..banding ngn lancer…tp kne tau lancer tu telah d TAX kn berapa ratus kali…

    pikir2kan la…

  8. harap2 exora proton kasi upgrade enjin mivec 2.0 baru ada kuasa. kalau campro 1.6 cps van ford bongo pak ngah aku lg power. bawak kelapa muda
    kl-jb hari2.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!