Link blog Error 404 bahaya ke??

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, hari ini aku terbaca isu error 404 yang dah lama bermain dalam minda aku tapi masih belum cari jawapannya. Terima kasih kepada etomyam yang bawa isu ini dalan entri barunya Sweet September Review : “Walau bagaimana usaha blog ini untuk mengurangkan 404 Error not Found page juga sudah berhasil, daripada sebanyak 500 page yang di indek sebagai 404 error not found page sekarang cuma tinggal satu sahaja, memang jenuh tiap-tiap malam dok submit 404 URL removal kepada Google tu.” Sebelum ni ada juga terbaca kisah error 404 kat beberapa blog antaranya kulanzsalleh.com dan kujie2.com.

Yang aku faham error 404 ni maksudnya apabila ada visitor datang melalui link tertentu di blog kita tetapi akhir mereka tak bertemu dengan apa-apa dengan link tersebut. Betul ke??

Yang aku faham error 404 ni kita boleh check di google webmaster? Tetapi yang aku tak faham cara nak delete error 404.

Dan yang paling ramai nak tahu pastinya, adakah error 404 ini memberi apa-apa kesan kepada perjalanan blog kita ni???

Harap sifu blog boleh bantu kami yang kurang mahir ni …boleh kan.

[ad#Mangga 300]

98 Comments

  1. aku ada dua 404 error itupun terjadi sebab post yang dah di index oleh google dan aku delete post tersebut

    kebanyyakkan error 404 yang terjadi ialah samada post tersebut hilang ataupun gambar di delete

    ada juga yang terjadi disebabkan oleh url telah ditukar dari yg dah di index

    cara nak elak ialah dengan membuat redirect page 404
    Curahan rasa mijie @ ..Cara baru pengiklanan blog dengan pixel iklanMy Profile

  2. salam, baru perasan ada link ke blog ku tadi 😀
    error 404 tu blog aku tua berlaku bila aku delete entry2 lama yg diimport dari blogspot dulu. Ada juga sebab aku buat perubahan struktur template blog esp yg melibatkan page numbering..

    memang kekadang google ambil masa jugak nak indeks error 404 tu.

    memang lega bila habis selepas semuanya..tingal satu jer, tahun 2009 punya permalink, tu pun yg dah disubmit URL removal kat google, tapi dok appear lagi.. 😀

    perbincangan kat atas tu rasanya dah boleh membantu mengurangkan error 404 page
    Curahan rasa etomyam @ ..Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Peringkat Wilayah PersekutuanMy Profile

  3. selalunya aku buat ke 404error page. sebab ada juga yang kata kalau google jumpa 404 tak terdirect macam tak bagus la site tu. mungkin juga efek pada pr dan seo.
    Curahan rasa tmukmkd @ ..Teman baru aku- HolgaMy Profile

      1. Ada juga teman yang pernah menyarankan untuk mengisntal sebuah plugin untuk mengatasi masalah ini yaitu Permalink Redirect yang fungsi me redirect permalink yang lama ke permalink yang baru. sehingga jika ada orang yang klik link dengan permalink yang lama maka akan secara otomatis di alihkan ke alamat permalink yang baru. Maka dari itu Masalah halaman error 404 pada blog ini bisa teratasi.
        Curahan rasa Bang Iwan @ ..38 NAMA DAN FOTO FINALIS PUTRI INDONESIA 2010My Profile

    1. bila belum berhasil coba pake cara ini dengan masuk kedalam Cpanel dimana Anda menyewa hosting. Pada tampilan awal Cpanel, Anda cari Tab Security dan cari Shortcut HotLink Protection.

      Anda lihat setting didalamnya, dan Posisi HotLink Protection harus HotLink protection is currently enabled dan kolom Allow Direct Requests harus dalam keadaan di contreng. Begitu juga dengan Block direct access for these extensions (separate by commas) Anda isi dengan “.*jpg,jpeg,gif,png,bmp”, dan jangan lupa bila sudah melakukan perubahan, Anda klik Submit yang berada di bagian kiri bawah layar anda.
      Curahan rasa Bang Iwan @ ..38 NAMA DAN FOTO FINALIS PUTRI INDONESIA 2010My Profile

  4. Salam bro.. aku ni tadek la pandai sangat pasal mende alah webmaster ni. tapi focus aku lebih tertumpu pada sistem crawler. dan aku jugak bukan mahir pasal crawler, tapi insyaallah aku boleh ciptakan crawler.

    secara asasnya crawler/bot melibatkan index sesuatu keywords atau URL ataupon apa saja yang di indek oleh ejen pencari maklumat. crawler/bot itu sendiri mencari maklumat untuk tujuan mempercepatkan sesuatu proses carian. kalau nak diterangkan konsep ni memang agak pening.

    senang citer macam ni la. setiap crawler/bot telah diprogram dengan function tertentu, antaranya menyenarai hitam link yang bermasalah seperti CODE berbahaya, page redirection, ataupun error PAGE 404 yang di indeks dalam database mereka. Dalam konteks ni kita ambil sample GOOGLE Bot sebagai contohnya.

    dalam berjuta-juta list PERMALINK yang ade di google, tak mustahil ade beratus ribu di antaranya telah tidak berfungsi atau dikenali halaman tidak dijumpai (page 404). di sini jugalah tugas crawler/bot untuk mencari dan mengenalpasti URL yang bermasalah. Ia akan menyenaraihitamkan backlink yang tidak berfungsi tersebut dalam database mereka (GOOGLE)

    Katakan anda sekarang ber PR4 dengan 100k backlink, tapi dari 100K itu telah disenarai hitamkan sebanyak 90k backlink. ini bermaknya anda hanya tinggal 10k link yang aktif untuk blog anda. tidak kah ini bermaknya pada pengaruh persekitaran? PR dan ALEXA? apa akan terjadi? Kemungkinan besar RP SLAP akan berlaku.

    bagaimana membina URL 404? mudah sahaja… halakan URL anda ke sesuatu yang tidak wujud saya contohkan blog ini:-

    Contoh Tidak wujud

    kalau anda rasa kurang selesa dan tertipu dengan page 404, pasti dalam masa yang sama anda rasa kecewa dan hampa kerana maklumat yang dikehendaki itu sudah tidak wujud sama sekali. maka disini lah matlamat kewujudan dan terciptanya fungsi crawler atau BOT.

    Nota: BOT atau dengan kata lainnya adalah ROBOT bukan bermaknya robot macam dalam cerita starwars atau transformer. Tapi BOT ini adalah script yang dipasang pada server bertujuan seperti organisma hidup yang melakukan tugas yang telah diprogrem kedalam scriptnya.

    satu BOT boleh mencecah sehingga 4 atau 5 jenis script yang boleh dikendalikan secara serentak ataupon lebih. dan setiap satu script juga mengandungi mungkin 1.. ataupun beribu FUNCTION yang telah diprogramkan kedalamnya. Setiap FUNCTION mempunyai fungsi LOOPING atau fungsi lain yang berbeza. kadang-kala ianya berkait antara satu FUNCTION dengan yang lain. kadang-kala juga tidak!!!

    Ini adalah teori dan konsep saya ketika mencipta crawler menggunakan tools saya sendiri. banyak lagi teori boleh dirungkaikan mengenai indexing dan crawler. maafkan saya kalau tersalah fakta, sebab saya juga masih mengkaji tentang perkara ini sikit-sikit. kalau tersalah, sila perbetulkan saya ye.

    Nota: Harap dapat membantu saudara yang bertanya 😀
    Curahan rasa Kreuger @ ..Sekali dia cakap arab daa…My Profile

    1. Adakah ini bermakan masalah ini ada kaitan dengan TAG atau Catogery yang kekadang owner blog suka ubah sesuka hati dan menyebabkab link hilang?

      1. tag dan kategori adalah kaedah pengkhususan permalink dalam blog sistem ataupon sesuatu website yang diurus menggunakan CMS. sistem ini lebih tertumpu pada permalink sama ada penomboran link seperti:-

        https://denaihati.com/?p=100

        ataupon kategori/tarikh:-

        https://denaihati.com/2010/10/tajuk-post/

        dan https://denaihati.com/category/duit/

        ada juga daripada TAG

        http://azmanishak.com/tag/tag-name/

        untuk sistem wordpress, ianya agak lengkap berbanding CMS yang lain. kerana dia dah tetapkan permalink daripada cakegory sekiranya kita delete, dia akan pergi kepada default category atau namanya UNCATEGORY. Maka permalink kategori yang tidak dijumpai akan beralih kepada UNCATEGORY secara automatik. untuk TAG pula, kalau tak silap saya dia tidak ade spesifik TAG yang diletakkan secara default.

        ini bermakna kalau kita delete TAG, tag itu akan hilang. tapi itu tidak bermaknya ia terus tertumpu pada pembacaan URL tag kerana MAIN untuk TAG adalah permalink CATEGORY. Tapi untuk kategory atau TAG yang di-DELETE, ia tetap akan paparkan page 404. Dan kerana ini Wordpress, menyedediakan template 404 untuk anda customize. berbanding konvensional website, paparan 404 adalah sangat tidak menarik kerana ianya datang dari REPLY server dan bukan dari CMS dan jugak customization template.

        Sila semak apa yang anda set pada permalink di wordpress sama ada berdasarkan kategory/tarikh dan sebagainya.

        bot juga seperti saya cakap tadi bertindak seperti organisma hidup. didalamnya terdapat variable yang dah di set terlebih awal. Ambil sample bog anda, variable asal pada awal kemunculan blog ini telah di-SET permalink berdasarkan TARIKH, maka variable BOT ini mengenal blog anda adalah berdasarkan tarikh (ini contoh sahaja), tiba-tiba anda tukarkan permalink kepada KATEGORI. Maka ini memaksa Crawler/Bot tersebut untuk mula memproses variable yang baru dalam tugasnya mengindeks permalink. Tidakkan itu bermasalah sekiranya tugas itu dibebankan kepada manusia?

        Meskipun bot/crawler takkan cakap banyak mengenai isu tersebut berbanding manusia, tapi logaritma perkiraannya bergantung kepada VARIABLE yang ditetapkan di awal pengenalan. dipendekkan cerita, lepas kita tukar jenis PERMALINK.. maka lambat sikit la proses indexing tu. ini juga mempengarihi faktor persekitaran yang saya dah bincangkan tadi.

        Ok… harap ianya membantu ye.
        Curahan rasa Kreuger @ ..Sekali dia cakap arab daa…My Profile

          1. boleh boleh… silakan ambil semula komen ni untuk dijadikan post. tadek masalah. sekadar berkongsi pengalaman dalam mencipta bot dan search crawler. menggunakan socket script dari mIRC untuk dijadikan organic search engine.
            Curahan rasa Kreuger @ ..Sekali dia cakap arab daa…My Profile

    1. Satu lagi..
      kalau setakat error 404 tu.. ia taklah mengganggu secara keseluruhan perjalanan blog kita.. cuma ia sangat-sangat mengganggu pembaca/pencari maklumat terutamanya yang datang dari enjin carian..

      kalau aku hari tu.. sementara kita tunggu google delete/hilangkan broken link tu drp index enjin carian.. aku install plugin platinum seo pack sbb dia boleh redirect error 404 tu ke url yang ok dalam blog kita..
      Curahan rasa kulanz @ ..Demontrasi ekstremis tiada kesudahanMy Profile

        1. dah check source code blog bro.. mmg belum setting lagi plugin platinum seo tu..
          setting cepat-cepat bro.. banyak manfaat dia tu.. 🙂

    2. Terima kasih bro aku dah baca entri tentang cara delete error 404 tapi dah lupa pulak semuga entri ini boleh jadi center semua permasalahan error 404 ni.

        1. Sesesetangah theme, terutama yang premium dah ada fungsi seo pack atau redirect tu.. jadi mungkin tak perlu install lagi..

          alternatifnya, boleh juga guna plugin AskApache Google 404.. Aku dah pernah guna plugin ni.. mmg bagus untuk SEO sebab kalau pengunjung datang ke blog kita melalui enjin carian, tapi url yang diorang klik tu tak membawa kepada entri yang diorang cari.. secara automatik, entri alternatif atau yang berkaitan dengan keywords akan dipaparkan. Sekurang-kurangnya pengunjung ada pilihan lain untuk buka entri di blog kita daripada terus tinggalkan blog..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!