Link blog Error 404 bahaya ke??

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, hari ini aku terbaca isu error 404 yang dah lama bermain dalam minda aku tapi masih belum cari jawapannya. Terima kasih kepada etomyam yang bawa isu ini dalan entri barunya Sweet September Review : “Walau bagaimana usaha blog ini untuk mengurangkan 404 Error not Found page juga sudah berhasil, daripada sebanyak 500 page yang di indek sebagai 404 error not found page sekarang cuma tinggal satu sahaja, memang jenuh tiap-tiap malam dok submit 404 URL removal kepada Google tu.” Sebelum ni ada juga terbaca kisah error 404 kat beberapa blog antaranya kulanzsalleh.com dan kujie2.com.

Yang aku faham error 404 ni maksudnya apabila ada visitor datang melalui link tertentu di blog kita tetapi akhir mereka tak bertemu dengan apa-apa dengan link tersebut. Betul ke??

Yang aku faham error 404 ni kita boleh check di google webmaster? Tetapi yang aku tak faham cara nak delete error 404.

Dan yang paling ramai nak tahu pastinya, adakah error 404 ini memberi apa-apa kesan kepada perjalanan blog kita ni???

Harap sifu blog boleh bantu kami yang kurang mahir ni …boleh kan.

[ad#Mangga 300]

98 Comments

  1. Pingback: IMCurtain.com
  2. Pingback: Tutorial Bergambar Remove Error 404 Not found | Ideas.Think.Share
  3. Seperkara lagi yang juga penting untuk perkongsian bersama..
    1. Sebelum kita request untuk remove error 404 melalui webmaster tools tu, pastikan dulu URL error/broken tu kita dah buang daripada blog.. kalau tak, google tak akan approve request kita tu..
    2. Tak semua error yang disenaraikan tu benar-benar error, ada sesetengah url tu mungkin masih aktif tapi masa googlebot crawl ke blog kita, url tu tak dapat diakses atas masalah tertentu. Jadi biarkan saja link tu tak perlu remove.. yang penting jangan lupa resubmit sitemap
    Curahan rasa kulanz @ ..Masjid Futuristik di Ground ZeroMy Profile

  4. saya sblm nie ada jugak error 404 tu, tp dah rmoval url tersebut, sblm nie x reti mcm mana nk buang, tp x silap hari tu baca kt blog kulanz,dia ada bg tau cara mcm mana nk buang, so start dr situ mmg saya selalu perhati kt google webmaster pasal hal nie.

    macam sekarang kalau ada entry yang saya nak ubah tajuk, saya cuma umah tajuk dan link entry saya kekalkan kalau tidak nanti bila google dah index entry lama tersebut dan di dapati tidak ada dan keluar error 404, dikatakan boleh menjejaskan seo dan PR..tp ntah ler saya pun x bape fhm, tp apa yang saya tahu error 404 tak bagus. sbb bila reader masuk dr enjin carian then x jumpa entry tersebut secara tidak langsung diorg tutup blog dan boleh menaikkan bounce rate.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!