HIDAYAH : Tolong sebat saya segera

Model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, dijatuhi hukuman enam sebatan dan denda RM5,000 oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan, Isnin lalu selepas mengaku salah meminum arak di sebuah resort di Cherating pada 11 Julai 2007. Kartika pada sidang akhbar di Yayasan Perak di sini hari ini berkata, dia mahu hukuman sebat yang diputuskan mahkamah segera dilaksanakan kerana ingin memulakan hidup baru.

”Saya menyesal dengan perbuatan yang saya lakukan. Saya telah menjatuhkan maruah keluarga. Sebab itulah saya mahu hukuman sebat dijalankan segera kerana mahu lupakan apa yang berlaku dan menjalani kehidupan baru bersama keluarga. ”Saya harap dengan hukuman ini, orang lain akan membuka mata dan tidak melakukan kesalahan yang serupa. Ini bukan sesuatu yang dibanggakan,” katanya.

Alhamdulillah HIDAYAH ini kurnian dari ALLAH swt untuk umat-Nya yang terpilih dan sering berlaku HIDAYAH turun setelah manusia melalui suatu peristiwa yang susah atau sedih. Teman aku mendapat HIDAYAH dari zaman jahiliahnya (ni bahasa yang kawan aku gunakan) kezaman terangnya setelah bapanya meninggal dunia dan seorang teman aku yang lain mendapat HIDAYAH setelah ditahan ISA selama 2 tahun.

HIDAYAH ini hak ALLAH kita manusia samada Ulama, Pak Kiai, Ustaz malah Nabi saw sendiri tak boleh memberi HIDAYAH. Kerja manusia hanya menyampaikan ajaran yang betul dan jangan pernah kecewa jika manusia yang kita sampaikan tidak berubah kerana bukan hak kita nak merubah manusia jadi baik … itu hak ALLAH …tugas manusia menyampaikan dan berdoa semuga ALLAH turunkan HIDAYAH kepada sesiapa juga yang kita harapkan. Banyak kisah-kisah unik bagaimana manusia mendapat HIDAYAH dari ALLAH dan hanya mereka melalui dapat merasai bahawa nilai HIDAYAH lebih dari NILAI duit jutaan ringgit.

Cuma kadang-kadang aku tak faham manusia ni mungkin hanya kerana kuasa atau memperjuangkan hak wanita…..Timbalan Presidennya Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) mengulas kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ahli Parlimen Titiwangsa dari Pas, Dr. Lo’ Lo’ Mohamad Ghazali hari ini yang melahirkan perasaan terkejut dengan hukuman sebatan enam kali yang dikenakan terhadap Kartika Sari Dewi Shukarnor, 32, yang disifatkan mereka sangat keras.

Fadhilat Amal : Abu Hurairah r.a berkata, Raasulullah saw bersabda : Apabila seseorang berbuat zina atau minum arak, maka Allah mencabut imannya, ibarat orang yang membuka baju melalui kepalanya” (H.R. Hakim)

23 Comments

 1. Orang yang telah mendapatkan hidayah akan merasa mudah atau ringan dalam melaksanakan amal saleh, rajin dan tekun dalam beribadah, serta sangat takut berbuat kedurhakaan. Sementara orang yang tidak mendapatkan hidayah-Nya akan merasa malas dalam beramal saleh dan tidak merasa bersalah kalau berbuat maksiat.

  1. Orang yang mendapatkan hidayah, setiap relung hatinya terisi dengan kerinduan kepada Allah swt. Jika nama Allah swt. disebut, akan bergetar hatinya; kalau dibacakan firman-Nya, akan bertambah imannya; ia bertawakal, mendirikan shalat, dan mengeluarkan zakat sebagai ekspresi syukur atas nikmat yang diterimanya.
   Curahan rasa Bang Iwan @ ..115 Tahun Ditemukannya Sinar XMy Profile

   1. Orang yang mendapatkan hidayah akan istiqamah atau konsisten dalam menjalankan perintah-perintah-Nya. Ia akan merasa nikmat saat beribadah kepada-Nya.

    1. Orang yang mendapatkan hidayah akan memiliki semangat untuk selalu menelaah ajaran-ajaran Allah. Islam itu agama yang harus dipahami, bukan sekadar diyakini. Rasulullah saw. bersabda, ”Apabila Allah akan memberikan kebaikan pada seseorang, Dia faqihkan orang tersebut dalam agama.”

 2. Secara bahasa hidayah berasal dari kata huda yang berarti petunjuk, sedangkan secara maknawi arti hidayah adalah Petunjuk dari Allah SWT kepada hambaNya, Hidayah adalah hak prerogative Allah SWT, bahkan Rasulullah SAW pun tidak berhak memintakannya apalagi memberi
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..115 Tahun Ditemukannya Sinar XMy Profile

 3. kenapa hukuman 6 sebatan kerana minum arak dikatakan sgt keras? she knew better, & still she drank it. lgpn minum arak adalah haram, so apalah sgt hukuman sebatan 6 kali berbanding hukuman di akhirat kelak

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!