Bank Negara kekal selia Tabung Haji, COO pula ditangkap

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kabinet memutuskan bahawa Bank Negara Malaysia (BNM) akan kekal menyelia Lembaga Tabung Haji (TH), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh.

Fuziah Salleh berkata, ia akan melibatkan pindaan akta bagi menambah baik tadbir urus organisasi berkenaan berikutan kemelut yang dihadapi agensi itu.

Ini adalah keputusan Kabinet dan ia (TH) akan kekal di bawah seliaan BNM dan akan dipinda akta untuk meletakkan mereka sebagai penyelia.

Fuziah Salleh juga menjawab celahan dikemukakan Senator Asmak Husin yang ingin tahu sama ada BNM mempunyai tempoh tertentu dalam mengawal selia TH selepas pendedahan mengenai kedudukan kewangan agensi tersebut baru-baru ini.

Penyeliaan BNM akan mewujudkan semak imbang kepada TH terutama dalam pengurusan risiko selain campur tangan dalam sebarang salah laku tadbir urus agensi itu.

“Pada 2016, Gabenor Bank Negara menyatakan ada salah tadbir urus dalam TH tetapi oleh kerana BNM pada ketika itu tidak mengawal selia TH secara langsung, maka tidak ada kuasa untuk berbuat sesuatu sehingga hari ini,”¬†Fuziah Salleh

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa mengumumkan bahawa TH akan dikawal selia oleh BNM bermula Januari tahun depan, sebagai sebahagian daripada pelan pemulihan secara menyeluruh bagi memulihkan penyata kira-kira TH yang merekodkan defisit RM4.1 bilion pada 31 Dis 2017.

Sehingga 31 Dis 2017, jumlah aset keseluruhan TH ialah sebanyak RM70.3 bilion manakala jumlah liabiliti RM74.4 bilion.

Aset Tabung Haji dalam negara
Aset Tabung Haji dalam negara
Aset Tabung Haji luar negara

Astro Awani juga melaporkan Ketua Pegawai Operasi (COO) Lembaga Tabung Haji, Datuk Adi Azuan Abdul Ghani telah ditangkap dan dijangka dibawa ke Mahkamah Majistret di Putrajaya untuk perintah reman hari ini.

Sebab beliau ditangkap dipercayai berkaitan dengan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang berhubung dengan penggunaan syarikat kontraktor Penghias Dalaman Tabung Haji (AG Reka) untuk membina almari di rumahnya.

47 Comments

  1. Diharap kepercayaan para pelabur terhadap tabung haji masih ada… Ini harapan seluruh rakyat Malaysia kepada pihak pengurusan tabung haji untuk menguruskan wang mereka…

    1. Sejak banyak scandal di dedahkan sy yakin sikit sebanyak pelabur takuut. Lagi2 bila dpt tahu yg pengerusi TH simpan duit 500 ribu kat rumah. Hehe

  2. Bank Negara memang wajar menyelia TH dalam tadbir urus ..

    cuma kuasa dan keputusan wajar pada TH sendiri kerana mereka lebih tahu unsur unsur dalaman

  3. TH banyak aset namun aset ini jika tidak diurus dengan sempurna akan jadi beban kewangan kepada badan TH itu sendiri..

    yang kasihan kepada pendeposit yang telah menyimpan wang berpuluh-puluh tahun namun nilai wang mereka tidak bertambah dengan baik..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!