Kadar dividen KWSP 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar sahabat pembaca setia dan juga yang pertama kali terjumpa blog ini. Dah baca ke entri sebelum ini “Dividen dan Bonus Tahung Haji“. Kali ini Abang nak berkongsi Kadar Dividen KWSP 2016.

Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Abang nak tahu ramai ke pembaca setia di sini yang menjadi pencarum KWSP atau EPF “Simpanan Hari Tua Anda”? Pastinya anda ingin tahu tarikh pengagihan dividen EPF tahun 2016. Ramai pencarum KWSP mengharapkan kadar kadar dividen KWSP tahun 2016 yang tinggi. Umum sedia maklum yang keadaan kehidupan dan ekonomi yang sukar masa kini menyebabkan rakyat tidak dapat menabung hasil dari jumlah gaji pendapatan yang diterima.

Tarikh Dan Jumlah Pengumuman Kadar Dividen KWSP 2016

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka telah mengumumkan kadar dividen untuk tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2016 pada 18 Februari 2017 sebanyak 5.7% lebih rendah daripda tahun kadar dividen KWSP 2015. Prestasi menurun sama seperti kadar dividen ASB 2016 dan kadar dividen Tabung haji 2016.

Tahun lepas, pengumuman telah dibuat pada hari Sabtu, 20 Februari 2016. Jika mengikut trend jumlah pengagihan dividen 10 tahun yang lepas, pencarum mengharapkan ianya lebih tinggi dan tidak kurang dari 6%.

Jumlah Kadar Dividen EPF Dari Tahun 2000 Hingga Kini

Penyata akaun yang dikreditkan dividen, boleh disemak secara online melalui i-Akaun, selain boleh didapati dari kios KWSP atau cawangan KWSP berdekatan selepas tarikh pengumuman dividen dibuat.

Cara Hubungi KWSP

Maklumat mengenai dividen 2016 boleh diperoleh menerusi laman Facebook KWSP, Twitter di KWSPBuzz dan YouTube ‘KWSP Malaysia.’

Kepada yang sudah layak mengeluarkan wang simpanan KWSP pastikan diuruskan dengan baik, biar duit yang terkumpul ini buat duit baru dibelanjakan. Orang bisniskan hidupkan duit baru berbaloi, kalau dibelanjakan habis memang boleh gigit jari sisa hari tua yang tinggal.

Selamat melabur dan jangan lupa infaq sebahagian daripada dividen dan bonus untuk rezeki yang berganda-ganda. Itu janji TUHAN.

Abang Denaihati
Usahawan Digital
Denaisell (kedai online kami)

Nota : Baca juga artikel menarik dibawah dan share pada kawan-kawan  niat sebagai amal jika ia memberikan menafaat.

36 Comments

  1. What’s up everyone, it’s my first go to see at this site, and post is actually fruitful designed for me, keep up posting such
    articles or reviews.
    Curahan rasa Damion @ ..DamionMy Profile

  2. ni pun salah satu cabang pelaburan sampingan..at least dpt gk duit free dr majikan..hehe..tp jgn diharapkan sgt, sbb kita tkaleh nak kontrol sgt apa yg kita nak dr kwsp..tp ada cara utk maksimumkan perolehan drp kwsp ni

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!