Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Blog Contest Kebaikannya

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, blog Denaihati memang dah terkenal dengan blog Contest. Ada Rakan Blogger yang dah dapat gadget seperi laptop dan iPad 2 serta ada yang dah dapat wang tunai. Nak kongsikan sedikit bagaimana cara perancangan untuk menganjurkan blog contest tak kiralah kecil atau besar.

Bila merancang untuk menganjurkan blog contest tidak boleh hanya memikir faedah blog sendiri. Setiap contest yang dianjurkan mesti memberi faedah kepada penganjur, sponsor dan paling utama peserta.

Untuk penganjur biasanya mengharapkan peningkatan trafik tetapi sebenarnya yang lebih penting adalah penjenamaan. Biasa berlaku semasa contest berjalan trafik naik mendadak tetapi balik menuruh setelah tamat contest. Penganjur perlu pandai menambat hati peserta contest dan pengujung baru untuk terus bersama melekat setelah tamat contest.

Untuk peserta contest buka sahaja hadiah yang disediakan tapi yang lebih penting peluang mendapat backlinks dan promosi jenama blog kepada semua pengunjung yang lain. Contohnya backlinks dofollow blog di Rakan Paling mesra bulan ini.

Kongsikan pengalaman Rakan Blogger apa faedah yang dapat setelah ikut serta contest di blog Denaihati. Mesti adakan.

---

  1. em, jangan haraplah sya dapat menang..:)

  2. contest yg DH buat ni kadang2 berlainan dari blogger lain buat.. tu yg very amazing.
    Entri terbaru muazfaris – Amalan Rasulullah Sebelum TidurMy Profile

  3. Tak pernah lagi menang contest denaihati , harap2 nanti boleh menang.

  4. masa saya join contest gadget impian hari tu, trafik memang banyak yang sampai ke blog…dan dapat kenalan2 baru..
    Entri terbaru bardboo – Blog Yang Popular di Malaysia [Part 01]My Profile

  5. Bener juga, di samping itu kita bisa belajar seo untuk berusaha menjadi nomor satu di SERP
    Entri terbaru Grupiklan – Daftar Ulang Google AdSense Tidak Ada Pilihan Bahasa IndonesiaMy Profile

  6. saya memang setuju dengan apa brodenaihati katakan, nmpknya saya lebih berminat kepada “penjenamaan” berbanding traffik, walaupun begitu taffic tetap penting cumanya bagi saya yg no 1 adalah jenama
    Entri terbaru Juan – Alcatraz TV Show / TV Series 2012My Profile

  7. Yang paling best jumpa kawan-kawan baru dan dapat backlink.
    Entri terbaru shaharil – Pesta Buku Utara 2012My Profile

  8. Pernah buat contest sekali je, tapi buat contest kecil-kecilan. huhu
    Entri terbaru Sya Isya – PELAKON DAN SINOPSIS APA CELOP SLOT AKSI TV3My Profile

  9. Teringin nak buat contest, cuma masih belum masanya :-)
    Entri terbaru ar4style – Filem Adnan Sempit 2 Buat Orang Pecah Perut Ke?My Profile

  10. jadi, marilah kita join contest ramai-ramai. :)
    Entri terbaru ohcikgu – Keputusan terkini Malaysia vs Jepun – Kelayakan Olimpik 2012My Profile

  11. betul betul, selain dofollow baclink tu, dapat jugak ramai kawan :)
    Entri terbaru syahrilhafiz – Mati Hidup KembaliMy Profile

  12. Hehe saya memang active join contest. Tapi takpernah yg besar besaran camniy :p
    Entri terbaru Nad – Header buat pemenang GA Da Cool BlueMy Profile

  13. Betul sekali mas, sangat sulit sekali mepertahankan trafik secara konsisten apalagi banyak sekali beredar jasa SEO instan yang memeberikan kemudahan memberikan trafik besar-besaran namun itu tidak bertahan lama

  14. mmm…betul tu patut adakan contest baru orang sentiasa ingat nama kita…
    Entri terbaru Fakhruddin – Terima Kasih Eyriqazz [Menang RM1 & RM5 Terbaru]My Profile

  15. Sertai kontest membantu membina link dan trafik ke blog. Kalau menang contest lagilah. :-)

Trackbacks

    Artikel pilihan...close