Bila Hati Tidak Lagi Menangis

Spread the love

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, hidup dalam dunia yang fana ini tidak pernah terlepas daripada alpa dengan tujuan sebenar kehidupan. Dunia ini penipuan yang melekakan manusia sehingga hilang fokus hidup sebenar.

Bicara dunia terlalu banyak sehingga sukar sangat untuk kita bicara soal yang menyentuh rasa hati. Semuga kita tidak terlalai untuk berbual kisah akhirat bersama teman dan keluarga seperti mereka ini ….

A : mata… oh mata… naper lama x nangis nie

Ustaz : hati jika kenal kehebatan Allah dan kenal kelemahan diri pasti akan mengalir air mata walaupun ditahan.
Cuba bayangkan jika sekarang kita mati… apakah bekalan yg kita bawa sudah cukup utk selamat di dalam kubur dan di akhirat?

A : dah ada rasa sebak ni…

Ustaz : Itu semua cara utk kita mengenal kelemahan diri.

A : benar ustaz…

Ustaz : Hati memang mudah tersentuh… cuma kadang2 kita tak usaha ke arah sentuhan2 tu.

A : byk dosa…

Ustaz : Apabila kita sentuh tentang syurga dan neraka maka hati kita akan terasa kurangnya amalan. Tapi kita selalu sentuh tentang dunia maka hati mati dari mengingati akhirat.

20130608-152954.jpg

A : terlalu fana dgn kehidupan kesenangan kemewahan dunia….kesibukan….

Ustaz : Dunia blh dimiliki tapi tempatnya hanya di poket dan di tangan. Jangan izinkan dunia masuk ke hati. Bila dah masuk hati maka hati mula gelap. Racun mula meresap.

Ustaz : Apabila cinta dunia telah masuk hati maka lama2 cinta Allah berkurangan. Tak akan blh bersatu antara cinta Allah dan cintu dunia.

Ustaz : Lagi sibuk dgn urusan dunia sepatutnya makin tinggi usaha kita utk cerita tentang akhirat supaya seimbang.

A : …..tq ustaz

Ustaz : Stiap kali dlm solat kita bca WAMAHYAAYA WAMAMAATI LILLAHI ROBBIL ‘ALAMIIN maksudnya DAN HIDUPKU DAN MATIKU HANYALAH UNTUK ALLAH TUHAN SEKALIAN ALAM” adakah kita benar pada ikrar tersebut atau hanya menipu diri sendiri. Kita muhasabah diri kita sendiri, berapa peratuskah kehidupan kita ni yang kita beri khusus untuk Allah? Fikir kita, gerak geri kita, risau kita smuanya vtk Allah. Dunia yg Allah beri pd kita pun kita kembalikan utk Allah. Allah tak kan suruh kita buat apa yg kita tak mampu. Memang blh dan kita mampu utk hidup utk Allah. Tapi perlukan latihan.

A : nikmatnya ustaz jika semuanya krn Allah….


Spread the love

79 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!