Perintah Kawalan Pergerakan Dilanjutkan Sehingga 14 April

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera,

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Perintah Kawalan Pergerakan akan dilanjutkan sehingga 14 April 2020.

Beliau menjelaskan, pelanjutan tempoh berkenaan dibuat lebih awal agar rakyat lebih bersedia.

Kerajaan telah memutuskan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan akan dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Saya memaklumkan pelanjutan tempoh ini lebih awal supaya saudara saudari lebih bersedia,

katanya semasa Perutusan Perdana Menteri yang disiarkan Secara Langsung pada Rabu.

Justeru, mereka yang telah pulang ke kampung halaman sebelum ini diingatkan agar tidak pulang ke ibu kota.

Anda yang berada di kampung tak perlu bergegas balik ke Kuala Lumpur hujung minggu ini. Duduklah dulu di kampung dan jangan ke mana-mana. Anak-anak yang sepatutnya balik ke asrama, tak perlu balik ke asrama lagi. Tunggu dulu.

Pejabat-pejabat yang masih ditutup tak perlu dibuka lagi. Jika ada perkara penting yang nak diurus dalam tempoh dua tiga minggu yang akan datang, rancanglah dari sekarang bagaimana nak menguruskannya, ujar beliau lagi.

Kata Perdana Menteri, tempoh kuatkuasa perintah ini akan dikaji dari semasa ke semasa.

Jika ada keperluan untuk dilanjutkan lagi, saya akan buat pengumuman mengenainya. Yang penting saya mohon supaya saudara-saudari sentiasa bersedia untuk duduk lebih lama di rumah, tambahnya.

Kata Muhyiddin, rakyat perlu bersedia secara mental dan fizikal untuk duduk diam-diam di rumah bagi tempoh yang agak lebih lama.

Saya telah diberikan taklimat oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara. Trend semasa menunjukkan kes-kes positif COVID 19 yang baharu masih berlaku, kata beliau.

Beliau juga telah mengarahkan semua kementerian untuk membuat persiapan yang rapi bagi mengurus keperluan asas rakyat sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan berkuatkuasa.

Yang penting semua keperluan asas mestilah sentisa tersedia dan mencukupi. Ini termasuk bekalan makanan, elektrik dan air, perkhidmatan kutipan sampah dan pembentungan, kemudahan komunikasi dan logistik serta keselamatan dan ketenteraman awam, kata Muhyiddin.

Perdana Menteri dalam pada itu sedar dalam keadaan ini, ramai pihak yang memerlukan sokongan dan bantuan.

“Semalam saya telah umumkan beberapa inisiatif untuk meringankan beban rakyat dalam menghadapi situasi yang sukar ini.

Hari ini, satu lagi inisiatif iaitu penangguhan bayaran balik pinjaman bank sehingga enam bulan dan penyusunan semula baki kad kredit serta pinjaman korporat telah saya umumkan, ujarnya.

Sumber: Awani

3 Comments

  1. tiada cara lain lagi untuk memutuskan pandemik ini selain PKP..

    memang berat dan sukar..

    namun perlu dilalui juga sedaya upaya yang ada..

    selain berdoa siang dan malam

  2. Perit. Tapi perlu berfikir lebih positif. Ini adalah jalan terbaik untuk cepat setelkan masa dan cabaran skang. Bayangkan kalau PKP tak dilanjutkan, mereka berpusu balik bandar, elok rantaian wabak nak putus, makin aktif bersambung. Allahu..
    Curahan rasa JMR @ ..Kerana Cuai, Aku Rugi Masa.My Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!