Siapa Tak Nak Cantik terutama Perempuan

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, CANTIK siapa yang tak suka cantik. Blog pun nak kena cantik inikan manusia terutama perempuan. Setiap hari masyarakat didedahkan dengan berita kecantikan samada di surat khabar dan majalah yang terpampang di kedai buku, kedai mamak, 7Eleven dan sebagainya. Watak perempuan cantik akan menjadi bahan promosi yang paling panas dengan diselitkan usur seksi untuk menambah asam garam keenakannya.

Fenomena wanita cantik menjadi suatu industri besar bukan sahaja di Malaysia malah diseluruh dunia. Perempuan yang merasai dirinya kurang cantik akan merasa rendah diri dan berusaha dengan apa cara sekalipun untuk menjadi cantik termasuklah secara mistik, menggunakan susuk emas dan mandi bunga. Keghairahan perempuan menjadi caantik ada juga rahmatnya apabila melahirkan ramai jutawan Perempuan Melayu seperti Arwah Datuk Sosilawati.

Setiap Kejadian Allah itu memang cantik

Yang sedihnya tu ada pulak yang mengambil kesempatan daripada keghairahan perempuan untuk menjadi cantik. Terbukti apabila Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengumumkan terdapat 6 produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual iaitu Dexamethasone, Hydroquinone dan Tretinoin yang boleh membawa pelbagai kesan sampingan kepada pengguna. Keenam-enam produk tersebut ialah Losyen BML HB, Krim Malam Shana, Krim Herba Natasya Gold, Krim Hydro Pemutih Biotox, Krim Pemutih Yoko dan Krim Rawatan Malam Sue Beauty.

Cantik yang dikejar akhirnya merana yang dapat kerana itu kecantikan pemberian Allah SWT itu paling sempurna dan tak perlu diubah-ubah lagi. Mungkin ramai perempuan merasai apabila mereka cantik tanda bahagia, gembira dan sempurna … apakah betul itu yang dirasai sila kongsikan perasaan anda wahai kaum hawa. Masyarakat pun patut disalahkan kerana sering menyisih perempuan yang kurang cantik katanya.


Spread the love

100 Comments

  1. Banyak orang yang salah mengartikan kata cantik, bahkan cewek sendiri juga kadang salah menafsirkan kata cantik. Ironis banget si! tapi emang faktanya gtu! cewek2 itu emang pada pingin cantik tapi ga ngerti artinya cantik (aneh kan?)
    Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

  2. Yeah! cewek emang harus tampil cantik, knapa? cz,, Allah juga menyukai kecantikan dan membenci keburukan.
    “sesungguhnya Allah swt itu indah dan mencintai yang indah, muraha ahti dan menyukai kemurahatian, menyukai akhlak yang luhur dan membenci akhlak yang rendah.” (H.R. Al-Baihaqi)
    Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

  3. pakai bedak sejuk dgn sabun cuci muka kulit rambai yg harganya rm 2.90
    huhu..tak reti , tak didedahkan sejak awal dgn cream dan segala bagai ni

    ada org nampak kulit licin putih gebu tu cantik, tapi kak jie suka kulit yg ada tone2 asli… yg masih nampak bulu hakus di muka bukan licin mcm di kikis

    orang dgn berbagai ragam
    Curahan rasa Kujie @ ..Aduan Pengguna KFC OR Chicken ChopMy Profile

    1. sama lah kak jie. saya zaman sekolah dulu pakai pencuci muka, and skrub kulit rambai. yg bau tu hahaha. then skrg pakai sabun oat. rm5.90 je ada makcik kt kg ni jual. nak buat sendiri takde masa. beli je. bagus untuk kulit. rasa halus je. tak perlu beli mahal2 kot?

  4. cantik memang nak cantik. perempuan dan kecantikan tidak dapat di pisahkan. cantik lagi kalau perempuan tu cantik-cantik untuk suami. cantik luar cantik dalam. 😀 Insya Allah. erm.. air sembahyang pun salah satu rahsia kecantikan… 🙂
    Curahan rasa mommy nana @ ..Yeay! Menang! Yeay!My Profile

  5. kalau natural lagi cantik, make up banyak kadang2 nampak macam berat dan menyusahkan aje, dah la lama nak tunggu org pompuan pakai makeup tuh

      1. kawan eyra pernah pakai safi, kulit dia jd hitam..mcm terbakar. jerawat2 tu mcm melecur. kesian sangat2. sebenarnya apa2 kosmetik pn kalau tak sesuai dgn kulit mmg la banyak effect

  6. kebanyakannya adalah jenama2 terkenal. sbnrnya bdn manusia skg ni mmg penuh dgn bahan2 kimia. cuci muka pakai bahan kimia, berus gigi pakai bahan kimia, sabun pon pakai bahan kimia. pendek kata apa saja yg berkaitan dgn kebersihan dan kecantikan, smonya ada bahan kimia. tinggal persoalannya banyak atau sket je. no wonder la banyak kes kanser di zaman moden ni.
    Curahan rasa ekspresiruang @ ..Penthouse Mewah Di Kota MaksiatMy Profile

    1. Itu udah pasti lihat aja kasus KD yang memang cantik itu tanpa segan silu mengaku sudah mengandung 4 bulan walaupun baru bernikah dan yang paling sedih acara nikahnya di Masjid. Manusia udah tidak takut sama Allah SWT demi kebahagian hidup di dunia mengejar kecantikan dan keindahan dunia yang sementara.

      1. kes KD itu sangat memalukan. pengakuan secara terbuka lg. siti saerah pula beberapa bulan lepas bernikah, dah bersalin. itu juga memalukan

  7. Cantik itu subjektif kata org tetapi, naluri seorg wanita/perempuan akan merasa tersisih jikalau ade rakan sejenis mereka lebih cantik dari diri mereka. Pelbagai produk kecantikkan yang melambak2 dpasaran menyebabkan wanita begitu teruja ingin mnjadi lebih cantik. Kdg2 terasa seperti wanita d’eksploitasi untuk mngaut keuntungan je. – Pendapat dr hamba yg khilaf ini.
    Curahan rasa cik dara @ ..Dimana Cik DaraMy Profile

    1. Sememangnya dunia ni sedang menggunakan wanita kerana itu Islam sangat memelihara wanita tetapi malangnya selalu juga wanita suka di eksploitasi

      1. Sesuai fitrahnya setiap wanita pastilah mendambakan tampil cantik. Di mana pun, dan dalam di setiap kesempatan apa pun. Tak peduli apakah ia masih remaja, dewasa, atau bahkan yang berusia senja. Wanita tetap ingin tampil cantik dan menarik. Ini kodrat kewanitaan yang tak dapat dipungkiri.

        Namun, yang perlu disadari, kecantikan tidak lahir dengan sendirinya, sebab kecantikan yang telah dimiliki seorang wanita bisa hilang jika tidak dilestarikan dan ditingkatkan.
        Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

  8. Cantik adalah subjektif. Selagi kita mengejar kecantikan maka selagi itu lah kita takkan pernah puas. Ada yang kata bulu mata yg lentik itu cantik, maka bg mereka yg tak berbulu mata lentik akan ke pusat kecantikan utk lentikkan bulu mata…. tak lama kemudian bulu mata akan gugur dan akhirnya bulu mata makin nipis dan tak cantik…. begitu juga bulu kening yg dicukur..dah cukur sibuk pula nak kena lukis kening tu balik…. itu part mata…blm lg pipi, dagu, bibir dan mcm2 … sorry to say, sy tak suka Sharifah Aini skrg…bibir da mcm “selipar” ….dulu lg cantik ..natural….
    Curahan rasa tpinky @ ..Wahai Suami OrangMy Profile

    1. tu lah bila dah diubah-ubah biasanya tak akan jadi sempurna tengok je lah apa dah jadi kepada sebahagian artis wanita terutama yg pertengahan umur konon nak jadi muda balik tapi akhirnya hancuzzz…siapa nak tolong tu

      1. yg terbaru dlm bicara bersama dato masyitah kt OASIS…. terkesima tgk muka shida…bengkak sana bengkak sini..subhanallah… minta dijauhkan dari keinginan sebegitu…biarlah cantik itu dari dalam bukan sekadar d luar saja

        muhasabah diri : kdg2 teringin nak slim mcm org lain..tp bila dah slim mesti pakaian pun akan jd ketat metat… jd kuputuskan untuk bersyukur dengan apa yg ada. yg penting jaga kesihatan 🙂
        Curahan rasa tpinky @ ..Wahai Suami OrangMy Profile

  9. Betul tue DenaiHati. Perempuan memang sanggup buat apa sahaja untuk cantik. ini juga disebabkan oleh keadaan sekeliling yang suka mengata dan mengejek jika seseorang itu kelihatan buruk atau tak sedap dipandang. Akhirnya, wanita jugak yang jadi mangsa nya.
    Curahan rasa Awanitubiru @ ..Premium BeautifulMy Profile

    1. Masyarakat yang buat begitu tengok je lah majalah semua menonjolkan kecantikan jadi dimana tempatnya mereka yg dikatakan tak cantik tu… zalimlah masyarakat ni…

      1. Kecantikan secara fisik ternyata belum sempurna jika tidak diimbangi dengan kecantikan batin. Jika suatu saat kita merasa tertarik melihat sekilas seorang wanita, itulah yang disebut kecantikan fisik. Kecantikan model ini bisa berkurang dan bahkan bisa berlebih tergantung kecantikan batin yang dimilikinya.
        Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

        1. Seorang wanita yang terlihat sepintas lalu sederhana saja bisa menjadi wanita yang sangat menarik bila dipoles dengan kecantikan batin (dalam). Sebaliknya, seseorang yang begitu cantik secara fisik bisa menjadi sangat tidak menarik jika tidak diimbangi kecantikan dari dalam (inner beauty).
          Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

          1. keindahan lahir juga sesungguhnya merupakan nikmat Allah yang harus disyukuri. Jika disyukuri dengan bertakwa dan menjaganya, akan semakin menambah keindahannya. Namun jika keindahan itu digunakan untuk mendurhakai-Nya, maka sesungguhnya apa yang tampak indah di dunia akan berubah. Sebab, pada saatnya keindahan lahir perlahan-lahan meredup lalu sirna.
            Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

        1. Islam punya tolak ukur sendiri untuk menilai semua itu. Islam memandang bahwa manusia terdiri dari dua unsur Jasmani dan rohani. Karena itulah penilaian kecantikan harus didasari dua unsur itu. Jadi kalau ada yang menilai sebuah kecantikan hanya berdasarkan unsur fisik saja, maka sesungguhnya penilaian tersebut adalah sebuah kepalsuan.
          Curahan rasa Bang Iwan @ ..Nominator Indonesian Movie Awards 2011My Profile

          1. Banyak lebah mendatangi bunga yang kurang harum
            Karena banyaknya madu yang dimiliki bunga
            Tidak sedikit lebah meninggalkan bunga yang harum karena sedikitnya madu

            Banyak laki-laki tampan yang tertarik dan terpesona oleh wanita yang kurang cantik
            Karena memiliki hati yang cantik
            Dan tidak sedikit pula wanita cantik ditinggalkan laki-laki karena jelek hatinya

            Karena kecantikan yang sejati bukanlah cantiknya wajah tapi apa yang ada didalam dada
            Maka percantiklah hatimu agar dicintai dan dirindukan semua orang.
            Curahan rasa Bang Iwan @ ..RA KARTINI Antara Mitos dan FaktaMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!