Semakan Online status perjalanan Imegrisen

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, aku ada terbaca di Utusan Malaysia ada 3,974 individu yang disenarai hitam dan di kenakan tindakan sekatan perjalanan keluar negara oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kerana telah melanggar Akta Cukai Pendapatan 1967. Menurut maklumat mereka yang disekat perjalanan ini adalah berkuatkuasa setelah pembayar cukai mengikut sistem taksiran sendiri gagal membayar cukai yang ditetapkan selepas April dan diikuti denda sehingga 1 Julai tahun berkenaan.

aku di usha LHDN

Sekatan perjalanan keluar negara juga dikenakan kepada mereka yang gagal membayar pinjaman PTPTN. Dengar cerita memang ramai yang tak bayar pinjaman PTPTN ni sehingga mencecah nilai billion ringgit walaupun ada yang dah berjaya dalam kerjaya mereka.

Setelah membaca berita ini aku pun cepat-cepat melawat website Jabatan Imegrisen di http://sspi2.imi.gov.my untuk semakan manalah tahu kot-kot terjebak. Setelah aku semak alhamdulillah nama aku clear. Bayar cukai ni memang tanggungjawab tapi kadang-kadang kita ambil ringan. Bayar hutang lagi lah tanggungjawab dunia akhirat kalau tidak roh kita akan terawang-awang tapi tu lah liat betul bila bab membayar hutang ni.

So bagi yang rasa was-was tu cepat-cepat lah semak ya!!!

31 Comments

  1. Alhamdulillah, selamat dari diblacklist. Kata kawan saya yang bekerja di PTPTN, nama yang blacklist tu sebab diorang ni tak pernah langsung bayar balik pinjaman PTPTN walaupun dah lebih 10 tahun bekerja. Kalau ada yang buat bayaran walaupun sekali bayar, nama takkan blacklist. Itu hasil perbualan saya dengan senior saya sewaktu di kolej
    Curahan rasa Sobri Mansor @ ..Darul Shifa- cara perubatan secara IslamMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!