Plan 100 hari blogging

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, berapa lama Anda sudah berblog mungkin baru beberapa hari, beberapa bulan dan beberapa tahun? Berbagai kisah telah diceritakan oleh teman-teman blogger di entri kisah blog anda (sudahkah anda baca?). Jika infonewbie.com dan wansiti.blogspot.com menjadikan blog sebagai wadah untuk melepaskan apa yang terbuku di hati dan stress manakala cilihati.com menjadikan blog wadah berkongsi pengalaman dan nasihat manakala na5wa.com pula berkongsi kisah suka duka di bumi berkah Mekah Mukaramah. Aku pun mempunyai sebab sendiri kenapa aku berblog antaranya menjadikan wadah untuk berkongsi banyak idea yang diilhamkan oleh Allah S.W.T.

blog untuk perniagaan

Pernahkah anda menetapkan target untuk berblog? Aku nak kongsikan target blogger azmanishak.com seperti yang beliau kongsikan diruang komen untuk entri “Benarkah Blogger dah tak kisah Pagerank?“. Antara 4 target awal  beliau adalah :

1. Sejauh mana PR boleh pergi sebelum jatuh semula – PR4 untuk banyak bulan sebelum turun ke PR3.
2. Seberapa banyak RM boleh dikumpul secara halal. – (rahsia)
3. Sepopular mana anda boleh jadi dengan berblog – terpilih masuk kalender P1 2010.
4. Gadget yang boleh dapat percuma dengan blog – Dapat handpnone HTC HD7 dari Maxis10

Aku pun ada target. Antara plan 100 hari blog ini adalah adalah :

1. Bounce rate bawah 50%
2. PR5 (tak kisah kalau orang kata PR dah tak penting)
3. Menyediakan contest dengan hadiah lebih menarik mungkin Samsung Galaxy Tab.
4. Banyak lagi tapi biarlah rahsia.

Jom kongsikan sebab  dan  target anda berblog mungkin ianya dapat memberi suntikan idea kepada blogger lain.

112 Comments

  1. Oh, ini cool.

    Plan blogging untuk this year adalah lebih tumpukan kepada terapi diri. Yup, tak semua orang sama, dan mungkin juga akan buat beberapa Vlog setiap bulan sebagai satu alternatif lain kalau aku dah blur nak menulis secara tiba2.

    🙂

    Pendapatan blog nak simpan buat beli aksesori basikal. Aim nak new crank or paddle. :’)
    Curahan rasa lord zara @ ..Kenapa Senyum Walaupun KalahMy Profile

  2. Target saya untuk tahun 2011 ni.. nak gunakan duit berblog untuk membeli 2 gadget baru iaitu DSLR dan Melancong ke Bandung

    Target kepada blog : nak dapatkan semula PR2 yang hilang lepas tukar domain
    dan dapatkan UV sehari sebanayak 2000

    Sebenarnya banyak lagi.. tapi sikit2lah dulu ye..

  3. Pingback: Eh.. stewardjohn.com kini dalam Bahasa Melayu? | Steward John
  4. Betul juga kan! buat blog kena ada target. Saya tak fikir pula sebelum ni. Yang saya tahu, org ada blog sya pun tak mahu kalah juga.
    Saya kena set kan minda sekarang. Utk permulaan ni, target sya mahu sentiasa update artikel di blog. Semoga ilham datang mencurah 🙂
    Curahan rasa mekar @ ..Aku Seorang SurirumahMy Profile

    1. Insyallah kalau kita sensitif dengan peristiwa yg banyak berlaku disekeliling kita pasti ilham akan datang mencurah2 kekadang tak perlu menulis panjang berjela.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!