Pengeluaran i-Lestari: KWSP lancar kemudahan atas talian

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera,

Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini boleh memohon i-Lestari (pengeluaran Akaun 2) menerusi kemudahan dalam talian i-Lestari yang baru dilancarkan.

Kemudahan ini menawarkan pengalaman yang lebih baik, kerana para ahli kini dengan mudah memohon, memeriksa status aplikasi mereka dan mengakses soalan-soalan yang sering ditanyakan melalui laman web (ilestari.kwsp.gov.my) di komputer dan peranti mudah alih dengan pelayar Internet.

“Kami menyedari selepas KWSP melancarkan i-Lestari pada awal April, proses permohonan agak rumit dan menyebabkan banyak kekeliruan.

Baca: i-Lestari KWSP: Cara daftar & permohonan pengeluaran secara online

“Selain itu, kebanyakan ahli kami tidak mempunyai i-Akaun mereka di mana ia diproses menerusi i-Lestari dan ini menjadikan proses permohonan lebih sukar,” kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Tunku Alizakri Alias dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga berkata KWSP mengambil keputusan yang sangat sukar untuk menutup cawangannya pada Mac untuk memastikan keselamatan ahli, majikan, kakitangan, perkhidmatan dan urus niaga, termasuk aplikasi pengeluaran i-Lestari, kepada platform digital.

Dana itu telah menerima lebih daripada 1.4 juta permohonan pengeluaran i-Lestari setakat pukul 6 petang, 13 April. Jumlah aplikasi yang tinggi ini menyebabkan portal i-Akaun KWSP secara purata menerima dari 60,000-70,000 permohonan seminit, peningkatan 15 kali ganda dari 4.000-7.000 permohonan menerusi web dalam tempoh seminit pada hari biasa.

KWSP juga telah mencatatkan purata sebanyak 20,000 e-mel secara harian yang menanyakan mengenai kemudahan itu. Setakat ini, lebih daripada 700,000 permohonan telah diluluskan dan pembayaran akan dikreditkan mulai 4 Mei, 2020.

— BERNAMA

7 Comments

  1. kerajaan sepatutnya benarkan pengeluaran oleh pencarum yang tak cukup baki akaun 2.

    ramai saja orang yang tak lagi bekerja tapi akaun 2 tak cukup untuk i-lestari ni. akaun 1 mereka masih ada duit tapi tak boleh keluarkan.

    waktu survival macam ni, orang tak fikir nak bersara sebab kerja belum tentu ada. hanya akaun 1 dapat membantu survival hidup.

  2. Alhamdulillah, permohonan online memudahkan rakyat malaysia untuk membuat permohonan pengeluaran KWSP. sebelum ini, semua pemohon perlu membuka akaun iakaun terlebih dahulu sebelum membuat permohonan i lestari. Memang melecehkan sebab permohon perlu pergi ke kiosk2 kwsp untuk kemaskini dan daftar iakaun tertutama dengan keadaan musim PKP ini.
    Curahan rasa huda @ ..Balm Sleeptime Tasneem Bantu Anak Susah TidurMy Profile

  3. Sya sdah buat permohonan..dan status permohonan telah di terima..dalam pada itu ada menyatakan boleh chek status dalam 2 hari dari tarikh permohonan..sya sdah hampir seminggu buat permohonan tpi status masih dlam permohonan di terima..apakah itu menunjukkan permohonan sya belum lulus atau sebaliknya..tolong pencerahan megenai masalah sya ini terima kasih..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!