Nur Kasih movie kehidupan

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, nur kasih, cinta dan sayang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan manusia. Perasaan halus yang ghaib susah untuk ditafsirkan boleh menjadikan manusia gembira dan berduka.

Tidak kurang ramai manusia yang membunuh diri akibat putus cinta dengan kekasih hati. Ada juga isteri yang trauma seumur hidup apabila kehilangan suami tercinta. Tragedi sadis begini berlaku akibat manusia salah mengutamakan kasih sayang.

Nur Kasih tidak pernah ada sempadan

Cinta, kasih dan sayang yang paling utama adalah kepada Allah kemudian kepada Rasulullah. Tetapi hakikatnya kita lebih menyayangi manusia lebih dari pencipta manusia, Allah SWT. Apabila kita mencintai manusia melebihi Allah pasti Allah akan uji dengan mengambil manusia yang kita sayangi.

Nur kasih akan terus menjadi ramuan keindahan hidup gembira dan duka. Tak salah mencintai sesama manusia, kasih suami kepada isteri, anak kepada ibubapa dan sebagainya tetapi jangan sampai nur kasih itu melebihi dari kasih kita kepada Allah SWT. Sekiranya kasih kita melebih pada yang hak pasti suatu hari kita akan diuji.

Nota : pasti ramai yang teringin melihat Tiz Zaqyah sebenar seperti Nur Amina dalam Nur Kasih the Movie.

[ad#nuffnang336]

84 Comments

  1. bener banget mas, kadang kita lebih mencintai manusia daripada harus mencintai Allah dan baginda Rasulullah,
    saya pernah membaca di sebuah novel karya seseorang yang saya kagumi,
    di tulisan cerita novel beliau ada tulisan, pertama yang kucintai adalah Allah SWT, kedua adalah nabi Muhammad SAW, dan ketiga baru engkau suamiku. (untuk seorang istri)
    Salam kenal dan selam sukses selalu…
    Curahan rasa alvi @ ..Cerita Penuh Hikmah Kemuliaan Akhlak Nabi Muhammad SAWMy Profile

  2. cinta kepada allah dan rasulullah lah yng pling utama…
    sifat kasih sayang haruslah dipupuk sejak dr kecil lgi..ibu bapalah yg harus memainkan peranan utama

    1. betul! cinta kepada allah dan rasulullah lah yng pling utama… cinta ibu bapa, kemudian baru kita cinta pasangan kita

      1. kelmarin tgk kongsi, pirates, and fast five. saya lg marathon bro! ajak si syahril ni pi marathon, dia sombong sgttt! heehehe… hari ni nur kasihh!

  3. support filem tempatan hehe. ni ade ke pegi tgk Pirate of the Carribbean 😛 *peringatan utk diri sendiri*. dulu nak tgk episod kat tv, asik termiss je, sbb blk keje lmbt, semua ckp filem ni best, pulak tu khabir bhatia yg jd pengarah kan. teringat cerita dia, title CINTA tu. eh btl tah tidak.. mmg best. so hopefully, cerita ni tak mengecewakan 😉
    Curahan rasa fara @ ..30 Things Ive Learned in 30 Years – Happy Birthday To Me!My Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!