Assalamualaikum dan salam 1Dunia, nur kasih, cinta dan sayang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan manusia. Perasaan halus yang ghaib susah untuk ditafsirkan boleh menjadikan manusia gembira dan berduka.
Tidak kurang ramai manusia yang membunuh diri akibat putus cinta dengan kekasih hati. Ada juga isteri yang trauma seumur hidup apabila kehilangan suami tercinta. Tragedi sadis begini berlaku akibat manusia salah mengutamakan kasih sayang.
Cinta, kasih dan sayang yang paling utama adalah kepada Allah kemudian kepada Rasulullah. Tetapi hakikatnya kita lebih menyayangi manusia lebih dari pencipta manusia, Allah SWT. Apabila kita mencintai manusia melebihi Allah pasti Allah akan uji dengan mengambil manusia yang kita sayangi.
Nur kasih akan terus menjadi ramuan keindahan hidup gembira dan duka. Tak salah mencintai sesama manusia, kasih suami kepada isteri, anak kepada ibubapa dan sebagainya tetapi jangan sampai nur kasih itu melebihi dari kasih kita kepada Allah SWT. Sekiranya kasih kita melebih pada yang hak pasti suatu hari kita akan diuji.
Nota : pasti ramai yang teringin melihat Tiz Zaqyah sebenar seperti Nur Amina dalam Nur Kasih the Movie.
[ad#nuffnang336]
84 Comments
sebuah filem pasti tonton, menarik bukan kalau tiz yg sbnr seperti nur amina. 🙂
Curahan rasa Mohd Isa @ ..Tutorial Memasang WordPress Pada Komputer Dengan WampServer
tak mungkin akan jd mcm tu kerana Tiz yg sebenar nya semua peminatnya tahu…
Curahan rasa Nana @ ..Esok cabut, sayang…
Salam, semalam pergi tengok nur kasih the movie nie, betul2 BEST, tak sedar basa tudung…hahaha
Curahan rasa yanmie @ ..Review Nur Kasih The Movie
uish sampai basah tudung tu kak yan, mmg penangan hebat Nur Kasih ni 🙂
Curahan rasa ekspresiruang @ ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan Seksi
amboii sampai basah tudung. hehehe
Basah tudung? Mungkin Haziz tertumpah air coke 🙂
sampai macam tu sekali…hehehe…
Curahan rasa Nana @ ..Esok cabut, sayang…
Maaf nisbah itu sepatutnya 1/10 dan 9/10. Tercepatlah puler..
Benar! Ada mendengar bahawa kasih sayang yg wujud dalam kehidupan manusia di dunia ini hanya 1/9 kurniaan dari Allah. Ianya sudah pun begitu hebat. Bayangkan yang lebih 8/9 dari Allah itu. Itulah untuk kita dan seluruh alam. DIA Maha Penyayang…Terharu.
citer ni mmg byk menonjolkan psl kasih sayang..tapi tgk drama je la dulu..
Curahan rasa faiz @ ..Lisa Surihani Nak Kahwin Dengan Orang Bahau
tak pernah tgk drama Nur Kasih lg ke, faiz? rugi tu. hehe
Curahan rasa ekspresiruang @ ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan Seksi
tak tengok the series ..so tak terasa nak g tengok movie nye
Curahan rasa Pereman @ ..Blogger Power – Project Lynas Needs to Stopped!
Apabila kasih itu melebihi kasih kepada yang Hak. Pasti kita akan di uji. Satu ayat yg penuh makna. Dah tengok ke Nur Kasih bang? Nangis tak?!
Entah bila lah tengok Nur Kasih the Movie tu jadual ketatlah untuk mencapai misi n visi ni bukan mudah ada yg perlu dikorbankan.
sama la kita. sejak ada anak kecil ni mmg xkan berpeluang ke panggung lagi. nak harap ada kat astro first, lmbt lg la kot. tunggu dpt RM10 juta dulu kot. huhu
Curahan rasa ekspresiruang @ ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan Seksi
Nur Kasih di dalam filem dengan yang sebenar memang jauh bezanya.
Filem digarap untuk menjadikan cerita itu indah dan derita kasih biasanya diwarnai dengan gembira kemudiannya. Kehidupan sebenar kebiasaannya bukan begitu.
Curahan rasa Sabahan Bloggers Club @ ..Beginner SEO Tips
dunia sbnr mmg jauh dr filem tp ttp tak mustahil akan terjadi seperti dlm filem. filemnya dipenuhi org2 beriman dan bertaqwa, bersabar sepenuh hati. di dunia sebenar pon boleh jadi mcm tu, cuma mahu atau tidak sahaja 🙂
Curahan rasa ekspresiruang @ ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan Seksi
saya paling suka nota kaki entri ni.
Curahan rasa syafiq @ ..Lomo LC-Wide
best ke movienya?
Curahan rasa yusri @ ..Saya bukan Hero- Saya perlukan anda semua
Nur kasih the Movie tengah meletup di panggung wayang. Selepas ini, tudung Nur kasih akan menyusuli menjadi popular pulak di kalangan kaum hawa. Yang tak pakai tudung, akan menukar imej dengan memakai tudung Nur Kasih sebab jadi fesyen.
Curahan rasa Sobri @ ..Jom Chicken Dance bersama-sama Upin dan Ipin
tp biarlah artis yg berlakon sbg Nur Aminah tu sendiri pon pakai tudung lepas abes movie ni nanti. br la layak org nk ikut. jgn ikut watak dlm dunia filem je. kalau bley biarlah ikut watak dunia realiti sbgmana Wardina dan Irma Hasmi buat 🙂
Curahan rasa ekspresiruang @ ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan Seksi
“Nur..Nur janji dengan abang, Nur tak akan tinggalkan Abang?”
sedighhh
suka part nota tu .. 🙂
Curahan rasa Izwan @ ..Arena Blog Diperluas Dengan Tumblelog theAraskart
Betul tu.. tapi kadang2 manusia ni terleka.. kadang2 merasakan cinta manusia itu adalah segala-galanya.. itulah silapnya..
memang teringin sesangat nak tengok tiz zaqiyah menjadi nur dalam kehidupan dia sebenar..
Ketika kaum muda putus cinta, seolah-olah putus pula kesempatan mendapatkan kasih sayang dari lawan jenis. Padahal tidak. Kesempatan mereka untuk mendapatkan kasih sayang dalam koridor yang benar masih terbuka lebar.
Meskipun begitu, sebaiknya kaum muda mengharapkan cinta dan kasih sayang dari Allah. Cinta dan kasih sayang tertinggi dan terbaik dibandingkan cinta dan kasih sayang manapun. Kita pun seharusnya selalu berprasangka positif terhadap Allah. Sehingga mampu menjadikan kita menerima kenyataan apabila ungkapan cinta dan kasih sayang terhadap sesama terputus di tengah jalan.
Curahan rasa Bang Iwan @ ..103 Tahun Kebangkitan Nasional
Kekasihku, tiada kekasih yang dapat menggantikan-Nya
Dalam kalbuku, tidak ada tempat bagi yang lainnya
Kasihku, gaib Ia dari mata dan sosok diriku
Tapi dalam jiwaku
Ia sama sekali tak pernah sirna
Curahan rasa Bang Iwan @ ..103 Tahun Kebangkitan Nasional
Seperti kata Rasulllah saw dalam salah satu doa beliau : “Ya Allah, karuniailah aku dengan cinta kepada-Mu, cinta kepada orang-orang yang mencintai-Mu, cinta kepada orang-orang yang mendekatkan aku akan cinta-Mu, dan jadikanlah cintaku kepada-Mu lebih daari cintaku pada diriku sendiri dan dari kecintaanku akan air yang sejuk.” Kita juga menginginkan yang demikian itu. Semoga keinginan kita juga dikabulkan Allah swt. Amin.
Curahan rasa Bang Iwan @ ..Cerita Dewasa Ajakan Pesta Seks Anak SMA Usai Penentuan Kelulusan
Nur Kasih The Movie ….. Sayangnya nggak bisa ditonton disini.
Curahan rasa Bang Iwan @ ..103 Tahun Kebangkitan Nasional
pasti akan masuk ke Indonesia juga nnt. bang iwan harus nonton sinetronnya dulu. bisa meletop. mengalahkan sejuta cinta marshanda. hehe
Curahan rasa ekspresiruang @ ..Koleksi 10 Tab Mandi Moden dan Seksi
Saya akan nantikan Bro…
Curahan rasa Bang Iwan @ ..103 Tahun Kebangkitan Nasional
pasti ada nanti
youtube kan ada…hehehe
Curahan rasa yas @ ..Review blog bersama aried
Comments are closed.