Mengejar Matawang di Alam Akhirat

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, “Duit-duit dimana kau duit, ada yang panggil dollar, ada yang panggil rupiah dan ada yang panggil ringgit”  itulah antara lirik lagu yang yang pernah dipopularkan oleh Sifu M.Nasir. Duit ada matawang di dunia yang digunakan untuk menerus kelansungan hidup dengan membeli makanan, pakaian, kenderaan, tempat tinggal dan sebagainya. Duit juga akan membezakan status manusia samada miskin atau kaya, berumah setinggan atau banglow besar atau berkereta Produa Viva atau Mercedes S Class.

Ada juga orang kata “Ada Duit semua jadi“, begitulah pentingnya Duit sehinga tak kurang ramai manusia yang bertuhankan Duit tanpa mereka sedari. Apa taknya lebih 3/4 dari MASAnya setiap hari digunakan untuk mengejar duit. Yang lebih malang semakin dikejar semakin jauh lari duitnya. Sebab tu orang bijak berkata duit jangan dikejar kerana bila dikejar ianya akan lari tapi yang mesti dibuat adalah berusaha untuk menjemput duit masuk ke kocek.

Sebagaimana di dunia, di akhirat juga kita perlukan matawang tetapi emas, ringgit, dollar, euro, dinar, riyal dan semua matawang di dunia tidak akan ada NILAI. Matawang yang digunakan untuk mendapat alam kubur yang luas dan terang, berada di Padang Mashyar dengan selesa, menititi Titian Siratul Mustaqim sepantas kilat, melintasi pintu Syurga, membina banglow besar di dalam syurga, makan dan minum yang enak-enak, bergerak tanpa batas, mempunyai bidadari yang cantik dan hidup bersenang lenang di Syurga abadi hanya satu sahaja matawang yang berNILAI iaitu PAHALA.

Tidak salah kita mencari duit di dunia tetapi apa yang kita perlu fikirkan bagaimana matawang di dunia ini boleh menjadi matawang yang bernilai di akhirat iaitu PAHALA. Tanpa PAHALA kita akan menjadi manusia yang miskin di akhirat kelak dan tidak mampu membeli kesenangan di akhirat  maka kita akan susah di alam kubur dan Padang Mashyar dan seterusnya akan dilemparkan ke dalam Neraka bersama kaum kafir dan iblis….Subhan’Allah.

Antara amalan yang boleh menjadi bekalan PAHALA di akhirat :

1. “Kalian tidak akan masuk Surga hingga kalian beriman dan tidaklah kalian beriman hingga kalian saling menyayangi. Maukah kalian aku beritahu tentang suatu perbuatan yg jika kalian lakukan niscaya kalian saling menyayangi? Sebarkan salam di antara kalian.”

2. “Setiap kebajikan merupakan sedekah dan orang yg menunjukkan kepada kebajikan mendapat pahala seperti orang yg melaksanakan kebaikan tersebut.”

3. “Maukah kalian aku beritahu tentang suatu perbuatan yg terbaik bagimu tersuci bagi Tuhanmu tertinggi dalam derajatmu lbh baik daripada menafkahkan emas dan perak serta lbh mulia daripada peperangan dgn musuhmu?” Mereka menjawab “Tentu kami mau.” Beliau meneruskan “iaitu dzikrullah.”

4. “Barangsiapa mengajak kepada hidayah maka baginya seperti pahala orang yg mengikuti ajakannya tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun.”

5. “Bacalah Al Qur’an krn ia akan memberi syafa’at pada hari Kiamat bagi yg membacanya.”

6. “Barangsiapa keluar utk mencari ilmu niscaya Allah akan memudahkan baginya jalan ke Surga.”

Semuga peringatan ini kita sama-sama jadikan panduan untuk menjadi Manusia yang Kaya Raya di akhirat kelak.

116 Comments

    1. @imran, yup..insyaAllah..rezeki yg ada haruslah digunakan sebaiknya dan digunakan ke arah kebenaran 🙂

      1. @farahaznil, kalau blog sbg media saluran dakwah ok jgk,,x salah pun asal pandai n bijak grab peluang

    1. @kulanz, yup meencari duit haruslah berpada-pada dan perlulah guna duit yg ada ke arah kebenaran

        1. @farahaznil, yup btl 2..slagi ada kudrat kita diharuskan mencari harta utk hdp dan dlm masa yg sama harus mementngkan akhirat jugak

    2. @kulanz, Sokong dengan pernyataan saudara ni. Biar hasil tu boleh digunakan didunia dan akhirat nanti.
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

  1. mmg tak dapat dinafikan, segalanya sekarang perlukan duit. tp biarlah berpada2 dalam mencari duit (kekayaan)..

    tak salah kita mengumpulkan kekayaan. tp biarlah kekayaan itu memberi manfaat kpd orang yang memerlukan.

    teringat akan ceramah oleh Dato’ Ismail Kamus yg menyatakan duit (kekayaan) itu boleh membawa sesorang ke syurga sekiranya duit (kekayaan) itu digunakan utk tujuan kebajikan seperti menderma utk membina masjid, mengeluarkan zakat, menolong org2 yang lemah seperti anak2 yatim, org2 tua, mualaf, janda…
    .-= Nadri´s last blog ..Dimanakah “Blogawan” Mendapat Sumber Maklumat Untuk Blog Mereka? =-.

  2. Pingback: IMCurtain.com
  3. sedar diri ini da jauh berubah berbanding dulu
    bukan tak mau kembali kepada keadaan dulu tp….
    .-= mokteh´s last blog ..Qinghai Quake: The Aftermath =-.

    1. @mokteh, kenapa ni?berubah ke arah kebaikan ke ke arah keburukan?hope berubah ke arah kebaikan..selamat berkenalan 🙂

        1. @farahaznil, th xpe..tapi lagi pelik ayat yg awak tulis ni..x faham la plak..huhuuh

    2. @mokteh, Ayat tersirat ni.. tak per, jangan jauh menyimpang sudah la.. hehe
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

  4. Secara jujurnya sesetengah orang menggunakan ayat ni “Duit tak boleh beli segalanya, tapi Segalanya perlukan duit”..secara bahasanya memang tak ada bezanya struktur ayat ni, sama je, tapi secara psikologinya orang yang tak paham akan terus-terusan cari duit kerana mengambil berat ayat yang terakhi tu, “..Segalanya perlukan duit.”…Wallahu’alam

    1. @rashid, tinggi bahasa digunakan ni..hehehe.mieran cuba nk fahamkan ayat ni..sukar jgk nk faham..tp akhirnya mieran dpt faham gak 🙂

        1. @farahaznil, pernah dengar tapi sukar untuk memahami dngn cepat dan tepat.hehehehe..

      1. @farahaznil, Tak pe la.. yang peting kena pandai seimbangkan. Kalau terlalu banyak duit tu, tak salah kalau sedekahkan kepada mereka yang kurang bernasib baik kan.
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

    2. @rashid, Mungkin sebab orang hanya tengok “..Segalanya perlukan duit..” dari aspek keduniawiaan tanpa mengira akhirat.
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

      1. @farahaznil, Lebih ramai contest lebih meriah.. hehe.. Taklah, buat contest kadang2 membantu blog kita juga.
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

  5. Salam Bro,

    Harap semuanya seperti yang dirancang semasa di sana.

    Bercakap tentang Duit, kebanyakkan yang berjaya tidak menjadi hamba kepada duit, tetapi sekadar melihat duit itu sebagai alat untuk memudahkan sesuatu ( as a mean) – Kang bila kata memudahkan ada pula yang jawab ” Haaa tuu fasal aku cari duit yer2 sebab aku nak mudahkan hidup aku boleh hidup senang lenang..” 😉

    Bercakap Tentang Pahala pula, sebenarnya begitu mudah juga di dalam amalan harian untuk mendapat pahala, sebagaimana kalau terleka, begitu mudah juga untuk mendapat Dosa.

    Selamat Hari Isnin Bro.
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..No Rafiqin, No Kesatria Poyos, No Piala FA 2010 : Just Another Rojak : ) =-.

    1. @Incik RestNrilekS, setuju..seelok2nya kita jadikan duit sbg alat utk kita meraih kejayaan diakhirat..bila ada duit senanglah kita nak beramal spt bersedekah, zakat, membantu mereka yg susah dll..

      secara tidak langsung duit juga akan menjadi modal utk kita mendapatkan pahala..walahualam..
      .-= Nadri´s last blog ..Dimanakah “Blogawan” Mendapat Sumber Maklumat Untuk Blog Mereka? =-.

      1. @Nadri, yup btl 2..spatutnya duit dan harta yg kta peroleh digunakan di jalan kebenaran

      2. @Nadri, Setuju amat dengan comment saudara ni., memang bernas. Harta dunia yang diperolehi digunakan bagi tujuan kebaikkan sekaligus “menempah” harta untuk akhirat.
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @Incik RestNrilekS, mmg stuju skali..x salah mencari duit bnyak2..tp haruslah gunakannnya ke arah yg menuju kebaikan dan menolong org yg lebih memerlukan

  6. Zaman sekarang ni pn semua orang dh amalkan sikap, “ada duit planet pun boleh beli”, or “pegi toilet pn guna duit”, so kita pn berlumba2 nk cari lebih duit demi kepentingan sdr..padahal msg2 tahu yg duit tak boleh bwk ke kubur, apatah lg akhirat. Nak buat mcm mana, agaknya selagi tak mati selagi tu lah hidup berteraskan duit..
    .-= Dya´s last blog ..Saeng-il Chukka!! ♥ =-.

    1. @Dya, bertan-tan duit pn kita ada, xkn boleh bw ke mati gak..seboleh-bolehnya seimbangkan dunia dan akhirat..insyaAllah

      1. @mieran, yap..that’s what i’m saying…dya ckp ni pn utk kesedaran dr sdr gk, bukn ckp kt org jek…insyaAllah dya akan cuba utk tak masyuk sgt ngan duit..huhu
        .-= Dya´s last blog ..Saeng-il Chukka!! ♥ =-.

        1. @Dya, yup sama2 la kita mengingatkan antara satu sama lain..kta kn satu umat yg kukuh..

        2. @Dya, Itu yang terpenting Dya. Kita sentiasa sedarkan diri kita tu..
          .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

      1. @ajuera, hehe…at one point dya mmg setuju ngan kata2 ajuera, tp at another point nk tergelak pn ada haha…sori taw, it’s just that ayat ajuera tu cam lawak sket, tp betul hahahaha…
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

    1. @hans, apa yg bro sokong?hehehe..gurau2 je..mmg kta perlu seimbangkan kedua2 nya..dunia dan akhirat kn

  7. skrg ni lbh rmai manusia yg lebih cenderung mencari duit di dunia drp mencari ‘duit’ di akhirat..peringatan ini membuatkan diri tersedar drp semua perbuatan yg dilakukan..org ckp biar miskin harta dunia tp jgn miskin harta akhirat yakni pahala

    1. @mieran, yang membezakan manusia itu hanyalah taqwa disisi Allah..Manusia saja yang bermegah-megah dengan harta mereka..

      1. @rashid, yup..selagi harta dunia menjadi pilihan kita..akhirnya hdup kita x kemana-mana..harta dunia just sementara tp hrta akhirat berkekalan smpai bila2..

  8. hidup kenalah seimbang samada dunia sekarang dengan akhirat,tanpa duit,badan binasa..huhuhu

    1. @apiih, yup setuju ngan saudara apiih..kalau pentingkan dunia je x menjamin hdup d akhirat nanti

    2. @apiih, Seperti kata saudara Aizuddin dekat komen atas, “duit” penting untuk dunia dah akhirat. Tapi kan bagus kalau kita lebihkan sikit “duit” untuk akhirat bro.
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

    1. @cikeju, yup sama2 la kta berbuat demikian..dgn berkat usah dan tawakkal x mustahil kta berjaya di dunia dan di akhirat

    1. @aizuddin, betol..pernah dengar guru kata, bekerjalah kamu sepeti kamu hidup selama-lamanya, dan beribadahlah kamu seperti kamu akan mati esok nya. Maknanya dua-dua penting bak kata saudara X-po..

      1. @rashid, yup dulu pn ckgu ada gak ckp mcm 2..kalau kita seimbangkan dunia dan akhirat nescaya hdup kita akan sntiasa diberkatiNya

      2. @rashid, Tak pernah cikgu saya ajar benda tu.. Tapi memang best la ayat tu bro.
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

          1. @ajuera, Hehe.. tak la.. saya nih budak baik nih. Mungkin cara pengajaran dekat Semenanjung lain dari Sabah.. Kita mana tahu kan.
            .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @aizuddin, yup btl 2 bro..kalau berat sebelah senget la jadinya..nk seimbangkan kedua-duanya agak sukar tp dgn usaha da tawakkal insyaAllah blh 🙂

    3. @aizuddin, Saya amat menyokong pernyataan saudara tu. “Duit” penting di dunia dan akhirat. Tapi lagi menjadi satu kelebihan kalau kita lebihkan “duit” untuk akhirat nanti
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

    1. @x-po, orang yang macam tu dah buta hati dia, saat mula dia ambil rahsuah, saat tu lah rumah tangga dia tak aman..Wallahu’alam

      1. @rashid, skrg da rmai yg buta hati..lbh pentingkan dunia drp akhirat,,mieran mnta jauh sume 2 dr berlaku ke atas diri mieran

      2. @rashid, Oleh kerana “Ada duit semua jadi” tu la orang mengamalkan benda ni. Nak duit masyuk cepat. Tu dorang kena jawab sendiri nanti..
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

    2. @x-po, tp yg pelik skrg, rasuah skrg seolah2 seperti suatu kemestian..dah umpama org makan nasi..
      .-= Nadri´s last blog ..Dimanakah “Blogawan” Mendapat Sumber Maklumat Untuk Blog Mereka? =-.

      1. @Nadri, mereka yg ambik rasuah ni x pk impak negatif d masa akan dtg..diorg cuma pk nk cepat kaya je//

      2. @Nadri, Ada banyak faktor juga mendorong orang ambil rasuah.. kena tengok dari pandangan mana. Kebanyakkan orang mengambil rasuah sebab duit masuk poket tu banyak… Tapi ada juga ambil rasuah pasal terdesak dengan masalah kewangan keluarga dan itu sebenarnya jalan yang salah.
        .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!