Kembara cuti sekolah Jun 2010

Salam 1Malaysia, terima kasih kepada semua yang memberi sokongan, cadangan dan motivasi bila PR denaihati jatuh dari PR4 ke PR0. Nasib yang sama juga menimpa Neodmarco (PR2 ke PR0) dan Menteil (PR3 ke PR0) sabar je la ya, ni semua ujian kecil dalam proses untuk mencapai kejayaan yang lebih besar. Semuga semua cadangan dan teguran akan menjadi panduan kepada semua teman blogger.

Kita lupakan sebentar tentang Google Page Rank. Cuti sekolah sudah bermula pasti berbagai rancangan sudah disediakan oleh kebanyakan keluarga begitu juga keluarga kami. Aktiviti wajib kembara cuti sekolah kami adalah menziarahi keluarga di kedua kampung di Segamat dan Sabak Bernam. Tidak lengkap rasanya cuti walaupun kita mampu membawa keluarga ke tempat percutian yang menarik tanpa terlebih dahulu menziarahi keluarga di kampung.

Ketika cuti ini masanya untuk merapatkan hubungan antara anak dan ibubapa juga cucu dengan atuk dan nenek. Insyallah semuga usaha ini akan menjadi budaya dan amalan yang baik dalam keluarga. Hidup ini bagaikan roda sekiranya kita mengamalkan budaya yang baik pasti anak-anak kita juga akan buat perkara yang sama apabila kita sudah tua kelak.

Kembara cuti sekolah minggu kedua masih dalam perancangan. Teman-teman ada cadangan yang bagus ke untuk keluarga kami??
[ad#advertlets336]

209 Comments

    1. @syahrilhafiz, photoshop?huhu memang buta terus kalau guna benda 2..ehhe..x suka 2 la edit2 ni..bukan kepakaran mieran,.ahha

        1. @syahrilhafiz, bagus la kalau ko nk belajar..ada ilmu psal ps memang berbaloi..boleh buat duit nanti..x sure la blog mana ada wt ttorial pasal ps ni..try la usha

        1. @syahrilhafiz, Tak pe.. Start dari bawah lagi baguskan. Orang kata, kena mantapkan dulu tapak tu baru boleh buat bangunan kukuh.

          1. Jom kita minatkan diri dengan bermain bola sepak dan sentiasa ikut latihan bola.. manatahu boleh ditarik menjadi pemain England ker, dibayar gaji berjuta2 sebulan.. haha

      1. ha ni mest bro x baca entri ni betul2 kn..try baca entry ni dari mula..bro DH ada bgtau yang PR blog ni jadi PR 0 semula..bro ni.

  1. Bagusnya dapat bercuti.. Masa cuti tu bolehlah ajak keluarga melawat ke negeri lain di Malaysia, Sabah, Sarawak, Labuan..
    Aku hampa betul kali ni x dapat cuti.. time cuti macam skrg ni ada plk kerja penting yg tak dapat ditangguh.. terpaksalah anak-anak dan isteri bercuti di rumah kali ni..

    1. @kulanz, Memang best dapat bawa anak jalan2 dekat tempat2 menarik di Malaysia ni. Tpi kalau kita sendiri sibuk, terpaksa la tengok dorang duduk dekat rumah jer. Mungkin cuti sekolah akan datang, boleh rancang benda ni kan.

  2. Meletihkan sebenarnya cuti sekolah, layan karenah anak-anak (campur mak anak sekali).. Kenduri kahwin memang berderet jemputan. Kalau yang sewakan khemah dan pelamin, memang tak boleh nak bercuti waktu ni.

    Kalau cadangan kembara, pergi ‘camping’ atau nak selesa, rehat kat pulau lah (kalau atas darat banyak sangat nak singgah window shopping..:P )
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi Selendang jalur =-.

            1. best la dapat keje kt KFC..boleh mkan ayam KFC tiap2 hari..huhu..mcm mana bro blh keje kt sana?apply mcm mana?

            2. @mieran, Pegi la dekat restoran tu.. tanya jer.. Lepas tu demand nak kerja dekat bahagian dapur (Nak ambil chance belajar memasak ayam tu)

            3. @mieran, Mula-mula tu memang la kerja nak makan KFC jer.. tapi masuk minggu kedua, dah muak dah.. haha. Tapi yang penting dapat pengalaman time cuti semester.

            1. 2 la..sebelum dapat keje tetap dan sesuai dengan ijazah yang kita ada, kena la cari pengalaman dlm apa jua bidang keje

    1. @meng, haha apa da..hari ni baru hari pertama cuti sekolah..huhu..bersuka ria la adik2 kt luar sana..haha

            1. @Mieran, Tak la pendalaman. RUmah bukan dekat taman, tapi duduk atas tanah sendiri. Dah sekolah pun jauh dari umah, kawan2 pun tinggal bukan satu kawasan dengan saya.

            2. @Steward John, Tak de maknanya nak guna basikal kalau depan umah tu jalan raya utama. Nak kayuh pun mungkin nak sejam baru sampai rumah dorang ni.

            3. @Mieran, Entah la.. memang ada sekolah yang dekat sangat dengan umah, cuma parent hantar juga pegi sekolah jauh. Bahagian pusat bandar.. Nasib bek sekolah menengah tu depan sekolah jer.. hehe

        1. @meng, aah betul 2..negeri2 sebelah pantai timur dah start cuti ari ahad kan.mieran asal kelantan.tp skrg menetap di putrajaya..huhuu

    1. @Bang Iwan, Dekat Malaysia, banyak jer cuti sekolah..Orang kata jadi guru dekat sini dapat banyak cuti.. tapi tak tahu la kalau betul sebab saya ni bukan la seorang pendidik.

        1. @mieran, Betul ker? ramai jer kawan saya guru tu dah mula bercuti.. ada lagi siap bercuti di Australia nak sampai sebulan.. hehe

            1. @mieran, Kadang2 perlu juga diambil tahu benda tu.. Kalau kes macam saya ni, ramai jer kawan guru, jadi sedikit sebanyak kena tahu juga.

            1. @Bang Iwan, Bang Iwan jangan pernah pikir Berkelah itu sama artinya dengan berkelahi yah.Nah, kalau dalam bahasa inggerisnya, berkelah tu Picnic.

            1. @Steward John, 2 la..aku dah lama teringin nak g sana..nanti kalau DH murah rezeki dia bt contest dan bagi hadiah percutian ke langkawi plak..ehhe

          1. @Steward John, erm nanti da ada family sdri dan ada masa yang terluang..bawa la anak2 bercuti..kalau x mmpu 2 lain kira la kn

      1. @denaihati, Teringat pula sewaktu saya masih budak sekolah. Aktiviti seperti ni jarang juga berlaku dekat family. Biasanya waktu cuti tu, duduk dekat rumah jer.

          1. @Steward John, huhu..bagus la kalau mcm 2.bertuah dapat jd pengomel pertama..bukan senang taw nk dapat..huuhu

            1. @Bang Iwan, Jangan bagitu sih. Semuanya boleh tahan. Tapi bro Mieran cumaan katakan pasal mau jadi pengomel pertama di mana-mana entry bro DH.

            2. @mieran, Kena tunggu juga dia balik.. Tapi rasanya dia tidak akan berhenti berblogging sebab pernah ingat dientry beliau yang dia balik kampung pun, masih juga berblogging.. siap mencari signal tenet lagi.. hehe

        1. @Steward John, 2 la pasal bro..asyik x sempat je..kebanyakan entry bro DH dia publish sebelah pg..so aku x bangun lagi masa 2..haha

  3. Pingback: Tweets that mention Kembara cuti sekolah Jun 2010 -- Topsy.com

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!