Kejatuhan Google Page Rank suatu pengajaran

Salam 1Malaysia, entri Google update Page Rank ke mendapat perhatian. Mengikut Ariffshah dalam entri khasnya Update Google Jun 2010 memang betul Google sedang update. Berdasar pemeriksaan Kulanzsalleh melalui entrinya Bagaimana Mengetahui Google kenakan penalti ke atas blog tiada error untuk blog denaihati dan ini bermakna kejatuhan PR denaihati bukan kerana Google slap seperti tekaan Fitrihad.com.

Antara kesilapan yang telah denaihati laku berdasarkan pemerhatian teman-teman :

1. Neodmarco : Mengikut apa yang aku kaji,antara sebab boleh turunnya PR yang mendadak adalah:- Duplicate yang berlaku didalam halaman blog sendiri.( ayat2 panjang yang berulang terlalu banyak) dan Breadcrumb yang berterabur.

2. Mr.Bintang : utk kes DH aku nmpk terlalu banyak backlink dari blog yg sama tertumpu pada 1 entri di DH.. adakah sbb itu juga mengakibatkan perkara ini berlaku dan aku pun rasa  mungkin bro DH banyak mendapat backlink yg tak berkualiti..

3. Ariffshah : Untuk Denaihati, teori yang aku boleh bagi senang je..

a) Comment section dia takde nofollow terutama apabila terima komen yang terlalu banyak.

b) No point sebenarnya untuk buat link list besar-besar sebab Google taklah bodoh sangat sampai nak bagi pagerank tinggi-tinggi hanya disebabkan bilangan backlinks korang banyak gila.

4. Rashid : mungkin backlink banyak DH, tapi sumber backlink tu dari mana…daripada pembacaan saya, google boleh penalised kalau backlink tu macam disengajakan letak untuk naikan backlink…hmmm, jangan salah faham, mungkin kah sebab kontest ni??? Saye pun ingat blog DH akan naik PRnya, tapi macam ni jadinya…

5. Bluecrystaldude : Antara yang paling ketara adalah: Posting regularly, High impact keywords, Current Issues (with own personalization of course) and Unique contents.

Berikut juga aku kongsikan tips daripada Azmanishak :

Serius susah nak kekalkan status PR ni. banyak perkara nak kene ambil berat. sini aku rumuskan beberapa perkara:

1. Skala/jaduah kemas kini yang teratur
2. Content niche sejagat – Contoh related dengan isu semasa.
3. Berita terkini dari sumber sahih.
4. Mempunyai info yang ingin pembaca cari, contoh tutorial.
5. Backlink.
6. Ping back
7. Self Backlink & Pingback (target=”_self”)
8. Komen blog lain
9. Blog yang ringan dengan tema yang kemas
10. Orang akan suka kepada menda yang FREE.

P/S: ppsttt…. fokus kepada point yang ke sepuluh.

Terima kasih kepada semua yang sangat perhatin memberi teguran dan cadangan dan jadikan ini sebagai case study untuk jadi pengajaran yang baik kepada semua teman-teman blogger. Aku tetap gembira berblog walau apa pun status PR blog ini. Matlamat aku tetap sama berkongsi ILMU, REZEKI dan INFORMASI dengan semangat HIDUP UNTUK MEMBERI. Terus santai berblog dengan istiqamah insyallah suatu hari pasti tercapai matlamat untuk dapat status PR7.
[ad#advertlets336]

205 Comments

  1. Pingback: Kejatuhan Google Page Rank suatu pengajaran | Denaihati
  2. uish, google dah abih update ker pagerank terbaru ni. aku rasa macam belum selesai je. 🙂

      1. @Steward John, aku tak beberapa pasti.. tapi biasanya proses update PR ni berperingkat-peringkat. Tak semua website diupdate sekaligus. Dalam proses ni kadang-kadang dia turun kejap, selang beberapa hari naik. sebab pernah terjadi kat salah satu blog aku.

        Aku ada satu blog PR3 yang dah lama terbengkalai dan tidak boleh di akses berbulan-bulan. hairan jugak bila aku check domain tu still PR3 dan tak turun-turun.

        1. @Stargone, Patut la ramai jer yang cakap benda ni update bulan 7 atau 8. Kemungkinan benda ni akan siap update sepenuhnya diantara bulan 7 atau 8.

          1. Kadang2 mood jatuh juga bro.. bukan la nak apa juga, benda ni kadang2 jadi pemangkin untuk kita untuk terus berblogging.. kalau benda ni tak berubah2, mesti moral pun jatuh..

  3. Salam.. berkenaan ngan PR nie mmg tersangatlah rugi kalau turun jadi 0. Nanti dekat search engine peluang nak duduk atas dlm list google search pun boleh jatuh. Rasanya boleh cek kat dlm webmastertools apa error yg byk naik. Boleh dibetulkan balik dan cubala naikkan blk PR. Good luck ye.

    1. @Anwar Osman@Computer Technicians, Yer.. Susah payah kita naikkan PR, tetiba jatuh macam tu.. Memang sakit hati. Nak tanya, kalau ada duplicate entry atau comment yang kena detect, adakah benda ni akan mempengaruhi PR juga?

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!