iPhone 5 Malaysia vs Singapore vs Hong Kong vs USA

Assalamualaikum dan Salam 1Dunia, dah ramai yang mencari iPhone 5. Terima kasihlah pada sahabat aku yang sudi hadiahkan iPhone 5 … jasa mu tak akan ku lupakan. Aku tertanya-tanya dari mana sahabat aku ni dapat iPhone 5 yang hanya khabarnya akan dilancarkan oleh Apple Malaysia akhir Oktober. Setelah ditelik-telik rupanya sahabat aku dapat iPhone 5 Hong Kong.

Baru-baru ni terbaca perbincangan di Fanpage Amanz Network :

Pertanyaan : Adakah iPhone 5 yang dibeli diluar boleh digunakan bersama-sama rangkaian LTE yang bakal diperkenalkan. Spektrum LTE Malaysia adalah 2600mHz, sementara pada iPhone 5 luar sekarang 1,800mHz, 2,100 mHz. Harap anda dapat membantu. 

Antara jawaban yang menarik :

1. Shibli Nuqman : Ada kawan dalam Maxis bagitau diorang punya LTE akan launch in a few months dan support 1800GHz. So it will be compatible with iPhone 5

2. Izzat Aziz : tak leh rasanya kata Singapura pun dia guna 1800mhz, dengan 2600mh, tempat yang 1800mhz adalah line, kalau tak 3G jelah.

Ini satu pemasalahn yang susah nak jawab melainkan wakil syarikat MAXIS, DiGi dan CELCOM yang jawab. Yang pasti bermula 26/9/2012 DiGi sudah mula mengeluarkan nano-SIM. Itu yang aku cepat-cepat minta bantuan di DiGi center untuk potongkan sim kad DiGi jadi nano-SIM. Nak potong sendiri memang tak berani takut tersalah potong tapi kalau DiGi yang potong kalau tersalah boleh terus ganti kad baru. Apalagi kena cekik darah dengan DiGi Center potong nano-SIM kena bayar RM30. Apa nak buat terpaksa bayarlah kalau tak mana nak merasa guna iPhone 5.

Alhamdulillah setelah masukkan nano-SIM ke iPhone 5 Hong Kong line DiGi 3G meluncur laju.

Selepas tu aku cuba pulak kat iPhone 5 Singapore nampaknya line DiGi 3G juga meluncur laju. iPhone 5 16GB Singapore aku beli di Kluang, Johor dengan harga RM3299. Bukan untuk aku tapi tapi untuk adik yang dah bagi duit minta tolong belikan iPhone 5 tak kira dari mana. Aku pun kurang pasti samada harga iPhone 5 ini lebih murah daripada yang di jual di Kuala Lumpur.

iPhone 5

Aku cuba pulak iPhone 5 Hong Kong dan iPhone 5 Singapore dengan P1 MiFi yang katanya guna line 4G. iPhone 5 Hong Kong tak berjaya disambung dengan P1 MiFi tapi iPhone 5 Singapore meluncur laju boleh melayari internet. Tak rugilah P1 MiFi sponsor aku guna gadget dan service yang boleh aku test dengan iPhone 5 ni. Apa kata P1 MiFi bagi aku guna lebih lama lagi heee.

Daripada perbandingan ini nampaknya iPhone 5 Singapore lebih baik sebab boleh connect dengan line 3G dan 4G …. jadi kalau ada kawan-kawan nak beli iPhone dari luar kena check asal usulnya. Tapi lah dengarnya kat KL ni banyak stok datang dari Hong Kong.

Yang menjadi persoalan sekarang bolehkah iPhone Malaysia menggunakan khidmat LTE versi Malaysia seperti iPhone USA??

Logik akalnya pasti syarikat telco Malaysia akan buat sesuatu supaya pengguna iPhone Malaysia dapat menikmati perkhidmatan LTE yang lebih pantas dari 3G.

Kita tunggukan pengumuman dari MAXIS, DiGi dan CELCOM. Kepada belia yang layak dapat rebet RM200 smartphone budget 2013 boleh lah tunggu sampai iPhone 5 dilancarkan di Malaysia.

Jom kita saksikan video iPhone 5 Torture Test.

172 Comments

  1. Salam, Saya nak tanya sikit. Saya nak beli samsung galaxy S3 i9305 (4G LTE Version). Model ni tak keluar kat malaysia. Tapi kat singapore ada sebab singapore memang dah ada LTE network. S3 ni tak sama macam yang ada kat malaysia skrng sebab dia support LTE dengan band 1800mhz n 2600mhz skali. Ada kedai kat KL yang import model ni dari singapore. Saya nak beli S3 ni kat KL tapi kalau ada kat johor lagi bgs. Boleh bgtau nama dengan alamat kedai yang ada jual iphone 5 kat kluang tu tak? mana tau ada jual S3 i9305 jugak

  2. Salam, Saya nak tanya sikit. Saya nak beli samsung galaxy S3 i9305 (4G LTE Version). Model ni tak keluar kat malaysia. Tapi kat singapore ada sebab singapore memang dah ada LTE network. S3 ni tak sama macam yang ada kat malaysia skrng sebab dia support LTE dengan band 1800mhz n 2600mhz skali. Ada kedai kat KL yang import model ni dari singapore. Saya nak beli S3 ni kat KL tapi kalau ada kat johor lagi bgs. Boleh bgtau nama dengan alamat kedai yang ada jual iphone 5 kat kluang tu tak? mana tau ada jual S3 i9305 jgk.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!