Google Page Rank Update : Denaihati.com PR4

Terima kasih kepada Kulanzsalleh.com dan Ariffshah.com yang telah membuat special entri tentang Google Page Rank Update. Google Page Rank seperti telah dijangka telah update Page Rank pada 31/3/2010. Tahniah juga kepada Kulansalleh.com yang sudah PR4 dan Ariffshah.com sudah PR3.

Berikut adalah beberapa komen daripada entri “Kuasa Page Rank menentukan populariti blog ANDA” :

1. Komen daripada Rizal : “Page Rank” atau “Alexa Ranking” memang tiada apa2 seperti kata Luth, tapi kebanyakkan empunya blog memang lihat kedua itu sebagai satu pencapaian untuk diri mereka sendiri. Dulu, masa awal2 dulu, orang sibuk guna PR dan juga Technorati. Pegi mana2 ajer ada orang letak technorati.  Tapi Kalau buat Sponsored Reviews memang perlukan PR3 ke atas dan perlukan traffik luar negara.

optimasi enjin carian google

2. Komen daripada Melayu : Salam semua. sekadar berkongsi pendapat peribadi.. PR masih lg penting, ada PR tinggi, google dah pandang lain. tp usia domain lg penting dari PR kalu nak rank kat serps, makin tua domain, makin google suka.. tp kalau ada dua2 aspek ni, lagilah google suka dan mmg lg mudah nak rank kat serps.. andai kata blog kita dpt PR5 cthnya, site kita mmg mudah mendapat lawatan dr google, google mudah nak bagi kelebihan pada site kita utk dia rank kat serps, sebab dia anggap site kita itu berkualiti dan berauthoriti bila ada PR tinggi2 ni, jadi knp dia nak letak site2 yg berkualiti kat belakang2??.. kalu tak knp ada istilah PR? lebih baik google buang jer fungsi PR ni.. ada org kata, tak ada PR pun boleh mendapat first page, itu mmg betul, tp tgk pada persaingan kata kunci serta permintaan kata kunci. Kalu kata kunci yg tak membawa makna apa2, yg tak ada permintaan, yang langsung tak ada carian, yg tak ada persaingan, sy jamin dalam satu hari jer leh mausk first page. tp cthnya jika kata kunci seperti Education(umum) ni, try la tgk leh masuk tak first page kalu tak ada PR tinggi-tinggi?

Alhamdulillah di atas sokongan semua teman-teman yang sentiasa sudi singgah dan meninggalkan jejak komen dalam tempoh 3 bulan Denaihati.com telah dihadiahkan dengan PR4. Anda juga boleh periksa PR blog anda di PRChecker.info dan MyGooglepagerank. Jika blog anda mempunyai Page Rank dan ingin disenaraikan bersama dengan lebih daripada 40 blog Malaysia yang mempunyai Page Rank sila tinggalkan komen di Senarai Blog berPR Malaysia. Untuk mendapat tips meningkatkan Page Rank sila baca tips daripada kawan-kawan di Tips untuk meningkatkan PR.

492 Comments

  1. @steward john, hehe taip pjg2 la bgus steward, sbb encik DH memerlukan lebih dari 7 patah perkataaan for commenting kalau nk masuk dlm top commentator…keke ntah iye ntah idak
    .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

  2. @steward john, ok…malay & kadazan…dya tnye sbb dya cam pelik sket sbb name encik steward bukan nama tipikal org melayu tp muka encik steward mcm org melayu hehe..
    .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

    1. @Dya, Tak pe.. tak salah nak tanya juga kan.. yeker macam muka melayu? haha. Dya ni terlalu formal sangat.. cuba drop sikit perkataan “Encik” tu.. rasa macam tua pula.. hehe
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John, oo, haha sori…agknya dya dh terbiasa kot letak perkataan ‘encik’ tu..aduka pn dya panggil encik..semua lelaki kt komen ni dya panggil encik, dya pn xtaw kenapa hehe
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, Mungkin dah biasa.. kan benda tu menunjukkan kita menghormati orang tu.. tapi tak payah la guna perkataan tu dekat saya, formal sangat.. hehe. Hope you dont mind.
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

          1. @Steward John, haha..okayla, steward…if u insist hehe..kt org lain kalau diorg x mtk dya still guna kot perkataan ‘encik’ tu keke
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, Na, Its totally okay with me.. lagi senang, tak payah nak taip2 panjang kan.. hehe
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

  3. @steward john, tkpe encik steward, slow2 ar…bak kata pepatah slow2 lama2 jd bukit hehe..eh cam salah je pepatah tu haha…

    haa, sikit2 lama2 jd bukit :mrgreen:
    .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, DBP ada nak nak saman2 ker? entah la pulak.. tak pe kita modified, seiring dengan perkembangan semasa.
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

          1. @Steward John, hehe..mane la tahu kn….hati org kita xtahu…boleh berubah ngan cpt je kdg2..tp kalau x bgus la keke
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

          1. @Steward John, mm..program mmg byk, dh yg di install kebanyakan nya ptg2…xsmpt nk cari external kedua huhu
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

  4. @steward john, hehe smpi ke situ pulak enci steward ni….cane nk gune lif lam mempromosikn blog ni…?komen sket keke
    .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

          1. @aduka, Haha.. tunggu kemunculan ebook saya nanti. kena praktikkan dulu segala ilmu2 tu..
            .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @Dya, Ye la.. orang dah guna tangga, kita guna lif.. orang berhempas pulas 101%, kita berganda2kan lagi usaha sampai 505%.. macam mana tu? hehe
      .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @Steward John; perghh steward.. bersemangat waja nampaknya.. 505% tu.. overlimit tenaga manusia.. nnto pengsan gak kang.. jaga2 sikit.. :p

            1. @aduka, Bukan takat membalas komen, sebenarnya sedang buat kerja lain juga. Memandangkan kepala dah jam, turun padang sekejap
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @Dya, Bukan perumpaan tu.. cuma analogi tu sebenarnya.. Bagi memudahkan orang faham.
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            1. @Dya, Hahah.. Memang dua benda yang sama pun.. Tiada beza. Analogi lagi sedap didengar dan pendek untuk disebut.
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

      1. @aduka, tkpe….bg dya bgus gk xdpt tmpt 1 lam top commentator ni, sbb hadiah yg encik DH bg selain dr rm50 kn dpt ruang iklan percuma…so dya xtaw nk buat apa ngan ruang iklan percuma tu….hehe
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, Gunalah iklan percuma tu untuk mempromosikan blog kita, kan dya juga cakap nak promosi melalui TV/Radio/Majalah.. hehe
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

          1. @Steward John, ooo….em, ok….maknanya kene buat banner la gitu…ok.ingt iklan berbayar ke ape….eh btw, encik steward, are u malay?u’re not are u?
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, Well, If I were to define my race according to the history, I will say I’m a Malay. Afterall Bumiputra of Sabah and Sarawak are considered as Malay right. But based on today’s thinking, I will just say that I’m a Bumiputra of Sabah and to be exact, a Kadazan (Based on race) 😀
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

          1. @aduka, iklan link ke blog dya..? ❓ oo…maknanya sewa iklan kt blog org lain, then link ke blog dya..? tp dya xde ape utk dijual…cane nk letak iklan..?
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, Ler, masuk gym jer kalau nak exercisekan badan.. Kalau tak pun guna jer losyen mustajab pati halia untuk membakar lemak2 tepu.. heehehe
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

  5. saya rasa mmg btol kata blogger Boolat yang penah komen psl Pr ni.. PR bkn utk popular.. register domain pn dh bleh dpt PR3 or 4.. menentu popular hanya kat alexa.. sila komen sikit encek DH.. kot saya ni masih lagi buta.. maklumlah.. blogger kerdil dikalangan blogger2 otai.. heee..

    😛
    .-= aduka´s last blog ..Buah Betik Dan Coli =-.

    1. @aduka, Bro. kalau dekat luar negara, dorang tak tengok sangat benda Alexa nih. Ada yang kata Alexa tu menipu dah bukan alat pengukur yang bagus.. Tapi sejauh mana kebenaran, saya pun tak pasti..

  6. wah….xsgka PR ni ptg jugak yea…dya pn terkejut gk, even though blog dya xde la seberapa tp bila check PR dya dh dpt smpi rank 3…cambest jek..hehe….lepas ni makin bersemangat utk berblog o yeah ! thanks encik denaihati for this info. :mrgreen:
    .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

    1. @Dya, Hebatnya Dya, PR3 tu. Tahniah. Sikit hari lagi nak pegi PR5 tu…
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

      1. @Steward John, trimas, dya pn terkejut, tp alhamdulillah ade rezeki hehe. benda ni ptg jugak ni…insyaAllah cepat la dpt PR5..kaw2 punya ! :mrgreen:
        .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, Wow.. terus melompat 2 anak tangga ni.. ni lagi hebat ni.. hehe
          .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

          1. @Steward John, hehe….x melompat lg….baru kt PR3….insyaAllah suatu hari nanti keke…encik steward tlg doa2 kn…. :mrgreen:
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, Tu tak jadi masalah. Tidak mustahil boleh dapat PR tinggi tu.. yang peting usaha kena ada.
              .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

          1. @aduka, hehe….encik aduka, belum cuba belum tahu…usaha escalator kejayaan bak kata sakira hehe..
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            1. @Dya, eh silap pulak, bak kata encik aduka…sori yea, terguna nama sakira pulak, dya ingtkn ayat die taw haha
              .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

            2. @Dya, Daripada escalator, bek guna lif, laju ker naik… Boleh sampai bertingkat2 lagi.. hehe
              .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

          1. @aduka, hehe, ok game on ! :mrgreen: nanti bila encik aduka dpt taw sal result tu gtaw la dya kot2 dya terlepas hehe….
            .-= Dya´s last blog ..Sami Yusuf =-.

        1. @Dya, Kalau gitu, nak masuk team kamu pulak. sama2 menaikkan PR belog.. hehe
          .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

            1. @Dya, Nanti saya jejakkan kaki dekat blog Dya.. Lepas entri dah siap.. tapi nak siapkan satu entri bukannya mudahkan.. ni kena salute dengan bloggers dekat luar sana yang mampu menghasilkan beratus2 entri dalam beberapa minggu.
              .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

            2. @Aduka, Mesti juga terjah blog kami aduka.. sila tinggalkan setiap jejak dekat belog kami hokey.. hehe
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

            1. @aduka, Mesti la.. pakatan nak naikkan PR blog kita tu.. biar sama2 naik..
              .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @millo, Tak apa.. Kita sama2 belajar dekat sini.. Banyak tips boleh dapat kat sini.. Selalunya laman web yang saya guna untuk check PR: http://prchecker.org/ siap paparkan Google, altavista, Yahoo backlinks
      .-= Steward John´s last blog ..Rumah Kedua? =-.

        1. @aduka, Tak pe.. Kalau otai2 dekat sini selalu tolong dan menjawab pertanyaan kita, kenapa kita tak boleh share sikit2 kan.
          .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @jakjobs, blog awk da PR brapa?susah btl nk naik PR ni,blog mieran bru PR 1..huuhuh..masih byk kena blajar ni 🙂

      1. @aduka, Tu pasal. Sudah pun sukar nak dapat PR, nak maintain pun sama juga susah..
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

        1. @Steward John; memang.. saya rasa if saya dpt, saya nk maintain saja.. sbb saya x mmpu nk naikkan PR.. 5 ckuplah kot.. if ada rezki, saya terima je.. if x, saya kekalkan..
          .-= aduka´s last blog ..Buah Betik Dan Coli =-.

          1. @aduka, Kalau tetiba naik PR tu tanpa diduga lagi bagus kan.. jadi bonus untuk kita.
            .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @liza, Haha.. Saya pun sama, sebelum ni pasal PR dengan Alexa pun langsung tak tahu apa2 ni.. cuma baru2 ni saja tahu pasal benda ni.. tu pun selepas tengok dekat blog orang lain.
      .-= Steward John´s last blog ..Rumah Kedua? =-.

      1. Yer, sam2 kita ulangkaji benda ni.. lebih bagus kalau kita sama2 membantu menaikkan PR blog. Tak salahkan.
        .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    2. @liza, insyaAllah pas ni naik la PR 1..mieran bru PR 1..huhuhuh..susah la nak naik PR 2 n seterusnya 🙂

          1. @Steward John; ya steward.. if kita spread dlm social network pn leh naikkan traffic blog kita.. saya ada tutorial psl Facebook Share.. usha2 la.. 🙂
            .-= aduka´s last blog ..Buah Betik Dan Coli =-.

          1. @aduka, Tu masalah juga tu.. kadang2 tak kreatif langsung, straight forward jer..
            .-= Steward John´s last blog ..Shopping in UK =-.

    1. @wanes, blog wanes da PR brapa?nk g terjah ni..hehehe..sure PR tinggi gak kn..mieran bru PR 1..huhuhuh

    2. @wanes, Tak sangka pula dapat jumpa Wanes di blog DH.
      .-= Steward John´s last blog ..Slug that fires love darts at its chosen mate | An Important Discovery =-.

  7. Tahniah, dah PR4. Blog saya hari tu ada PR juga, tapi tak la tinggi sangat… Bila tukar domain berbayar, PR dah jadi N/A.. nih la tengah mencari tips dekat web ni.. harap2 PR tu naik cket.. Walaupun ada sesetengah bloggers ckp PR tak penting sangat, tapi bagi Tuan Blog tu sendiri, PR melambangkan usaha kita tu…
    .-= Steward John´s last blog ..Contest: Dua Acer Aspire One untuk Dimenangi =-.

    1. @Steward John; saya ada satu cadangan.. steward cuba masuk mybloglog.com dan join situ.. cuba submit form dlm sana.. saya dh lama join mybloglog.. saya rasa dari situ saya dapat up saya punya PR..

      🙂
      .-= aduka´s last blog ..Buah Betik Dan Coli =-.

  8. salam..blog mieran bru PR 1..hope pas join contest kt denaihati ni makin naik la PR mieran,thank denaihati..

    1. @mieran, Mieran, join contest dekat mana2 pun mempengaruhi PR kite ker?
      .-= Steward John´s last blog ..Contest: Dua Acer Aspire One untuk Dimenangi =-.

      1. @Steward John, ntahla mieran pn x sure..ni kena tnya otai2 blogger la..huuhu..tp kalu selalu kita jejak kt blog @ weblog PR tinggi akan mempengaruhi gak kot PR kita

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!