10 orang terkaya di Malaysia 2011

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, mengikut statistik terbaru yang dikeluarkan kerajaan pegangan ekuiti bumiputera dalam pasaran modal kini mencecah 22% berbanding sasaran 30%. Bumiputera adalah penduduk majoriti Malaysia tetapi ketinggalan dalam bidang ekonomi. Majoriti pegangan ekuiti 22% adalah dari agensi bumiputera yang diuruskan oleh kerajaan seperti PNB dan Tabunghaji. Kalau nak diharapkan pegangan individu entah berapa peratuslah agaknya.

40 individu terkaya Malaysia 2015

Ada orang kata bangsa Cina lebih mahir berniaga kerana mereka tidak diberi hak untuk bekerja dalam sektor awam tetapi diberi kebebasan untuk berniaga jadi semenjak kecil telah dididik dan hidup dalam suasana berniaga. Orang Melayu diberi kebebasan bekerja dalam sektor awam jadi mereka dari kecil dah rasa selamat pekerjaan sentiasa menanti mereka. Orang Melayu sibuk berpolitik sehingga apa juga aktiviti atas muka bumi ini akan dipolitikkan tak kiralah di pejabat hinggalah di Masjid.

Berikut senarai 10 orang terkaya di Malaysia 2011 mengikut pegangan ekuiti dalam pasaran modal :

1. Robert Kuok – RM50.04 bilion
2. T. Ananda Krishnan – RM45.78 bilion.
3. Tan Sri Teh Hong Piow – RM12.77 bilion
4. Tan Sri Lee Shin Cheng – RM12.74 bilion
5. Tan Sri Lim Kok Thay – RM10.89 bilion.
6. Tan Sri Quek Leng Chan – RM10.75 bilion
7. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary – RM8.84 bilion.
8. Puan Sri Lee Kim Hua – RM7.43 bilion
9. Tan Sri Tiong Hiew King – RM4.77 bilion.
10. Ong Bee Seng – RM3.98 bilion

Selain Tan Sri Mokhtar hanya Tan Sri Azman Hashim (RM3.93billion) dan Datuk Mokhzani (RM1.6billion) usahawan Bumiputera yang terselit di kalangan puluhan usahawan Bangsa Cina yang tersenarai antara yang terkaya di Malaysia. Semuga lebih ramai usahawan Bumiputera akan tersenarai dan budaya cemburu dan suka lihat orang yang berjaya jatuh hilang dalam hidup orang Melayu.

[box type=”shadow”]Sponsor Ads

Rahsia membina kerjaya berjaya dari rumah!!! Klik Sini

Rahsia Menambah Pendapatan dengan Menulis! Klik Sini

Rahsia sedekah membuka pintu rezeki! Klik Sini[/box]

143 Comments

 1. Bagi setiap orang yang ingin meraih kemajuan dan kemandirian serta menikmati keberhasilan yang gemilang, sungguh sangat patut untuk mempelajari dengan seksama rahasia kesuksesan falsafah dan cara China membangun negara dan bangsa serta meniru yang sesuai dengan kondisi dan budaya Indonesia serta mengimplementasikannya dalam kehidupan sehari-hari sebagai falsalah dan cara hidup baru yang lebih dinamis dan sesuai dengan perkembangan zaman.
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hikmah Maulid Nabi Besar Muhammad SAWMy Profile

 2. kalau di Indonesia menurut sumber Forbes..
  1. (208 dunia) R. Budi Hartono, 70 tahun, US$5 miliar rokok dan perbankan
  1. (208) Michael Hartono, 71, US$5 miliar rokok dan perbankan
  2. (304) Low Tuck Kwong, 62, US$3.6 miliar batu bara
  3. (420) Martua Sitorus, 51, US $2.7 miliar kelapa sawit
  4. (488) Peter Sondakh, 59, US$2.4 miliar investasi
  5. (564) Sri Prakash Lohia, 58, US$2.1 miliar polyester
  6. (595) Kiki Barki, 71, US$2 miliar batu bara
  7. (651) Sukanto Tanoto, 61, US$1.9 miliar beragam
  8. (782) Edwin Soeryadjaya, 62, US$1.6 miliar batu bara
  9. (833) Garibaldi Thohir, 45, US$1.5 miliar batu bara
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hikmah Maulid Nabi Besar Muhammad SAWMy Profile

    1. Kesuksesan orang China berbisnis di berbagai pelosok dunia merupakan sebuah fenomena yang menakjubkan. Tak ada satu bangsapun di dunia ini yang mampu memulai usaha mencari nafkah kehidupan di berbagai negara lain dengan informasi dan modal yang sangat minim, pengetahuan dan pengalaman yang terbatas, tetapi kemudian secara bertahap mampu membangun kekuatan ekonomi yang tangguh dan sulit ditandingi oleh bangsa lain, kecuali pedagang bangsa China.
     Curahan rasa Bang Iwan @ ..Hikmah Maulid Nabi Besar Muhammad SAWMy Profile

 3. sama-sama kita berusaha untuk cuba menjadi salah seorang daripada mereka ini.tidak salah untuk bermimpi dan memasang angan-angan dahulu, kerana semua yang kita lakukan memang pada mulanya berupa mimpi, angan-angan dan niat yang kita terjemahkan kepada satu bentuk usaha untuk mencapai apa yang kita mimpikan, angan-angankan atau niatkan tadi.Yang paling penting di sini ialah bagaimana dan apa bentuk usaha yang kita lakukan untuk mencapai ‘target’ tersebut.selepas itu kita tawakkal sahaja.Berdoa supaya kita diberikan jalan yang luas dalam pencarian kita tadi.

 4. Pingback: Perlukah kita kilang Lynas memproses Nadir Bumi di Malaysia? | berita semasa dan berita cikgu malaysia
 5. Ini semua kembali kepada cerita MENTALITY…saya kadang2 terkilan dengan org kita sendiri. Contohnya kalau kita pg kedai melayu, jarang yg kita jumpa yg akan memberi senyuman kat kita(senyum sinis banyak). Tengok kita mcm bawa masalah jer kat dorang. Layan pun mcm nak taknak jer…cuba pg kedai cina, walaupun harga dia goreng2 jadi lagi mahal, tapi dengan senyuman dan layanan yg diberikan…jadi tak kisah ngan harga yg ditawarkan. Rasa sejuk jer hati…ini cuma satu contoh pengalaman saya. jangan salah faham, bukan semua, tapi kebanyakan…sedih!

  1. betol2..saya pon penah ada pengalaman macam tu.. lagi satu sifat melayu tak boleh tengok orang lain berjaya, mesti nak jatuhkan. Bukannya nak berusaha tapi guna taktik kotor. Tak macam peniaga cina saling kerjasama.. Selagi mentaliti tak ubah, sampai bila2 la orang melayu takkan ramai yang jadi usahawan berjaya.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!