Jadi Blogger Syok Sendiri Pun Kadang-Kadang Tak Boleh

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com semuga perkongsian ini akan menambah lagi ILMU Blogging kita untuk go next level dalam dunia blog. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “Rich Snippet – Standard Baru Dalam SEO“ dan “Apa Yang Perlu Dibuat Setelah Berada di Tempat Pertama Google Search?“. Semakin ramai blogger berminat nak buat duit dengan blog mungkin entri ini boleh membantu :

Sebagai blogger personal, biasanya kita tulis blog ikut mood dan topik yang kita suka. Takde orang suruh, takde orang paksa. Semua buat atas kesukaan sendiri. Bebas. Itu yang semua blogger personal mahukan. Bila ada kebebasan, kreativiti dapat berkembang.

Kadang-kadang kebebasan dan ikut suka hati sendiri ni terbawa-bawa bila kita nak cari duit dengan blog. Join ads network dan tunggu je kempen buffered earning (BE) atau CPM masuk. Kalau ada, adalah. Kalau takde, takpelah. Kebebasan tadi memupuk sikap malas dalam diri kita.

Apa yang lebih merugikan, bila kita mempunyai potensi besar dalam bidang blogging ni. Contohnya, ada nama atau trafik yang banyak. Trafik banyak tapi tak dapat income atau kelebihan daripadanya pun takde gunanya.

Banyak syarikat korporat di luar tu sudah sedia maklum dengan kuasa blogger. Namun untuk menjimatkan kos, mereka tak berani nak approach ads network untuk beriklan pada platform blog. Ada yang masih lagi mengekalkan kaedah pengiklanan tradisional dengan beriklan di surat khabar dan tv kerana ada juga yang tidak sedar market melalui pengiklanan bersama blogger ni kadang-kadang lebih luas dan efektif. Ada juga yang takut dengan potensi ini kerana mereka tidak mengetahui hal sebenar.

Jadi sebenarnya agak rugi kalau anda berpotensi tapi tak pandai untuk engage pengiklan secara terus. Kalau dah dapat status anak emas syarikat pengiklanan takpelah, memang akan ada bahagian anda. Kalau tak, memang berputih mata tengok orang lain dapat.

Baru-baru ini saya telah berhubung dengan sebuah syarikat kesihatan dan mencadangkan dengan mereka untuk bekerjasama. Tak susah pun sebenarnya, satu emel yang dihantar telah cukup untuk membuka mata mereka. Sebulan selepas emel tersebut dihantar, sebuah syarikat Public Relation (PR) telah menghubungi saya dengan menawarkan apa yang saya mahukan.

Pada pendapat saya, pengiklanan dengan blogger adalah jauh lebih murah berbanding surat khabar. Orang beli surat khabar untuk baca berita, bukan iklan. Jadi biasanya iklan akan dipandang lalu je. Membaca blog pula adalah percuma. Jadi mereka tak kisah dengan iklan, asalkan ianya tidak menjengkelkan atau terlalu banyak.

Jadi bertindaklah. Mungkin anda boleh berhubung dengan syarikat yang mempunyai produk yang anda suka dan gunakan selalu. Lebih efektif macam tu. Saya lihat kerjasama seperti ini lebih kepada win-win situation berbanding satu hala sahaja.

Jangan syok sendiri dengan income yang kita dapat atau tak dapat. Kalau rasa ada potensi lain, gunakanlah ia sebaik-baiknya.

---

  1. semoga bisa syok karena mendapat income yang banyak satu hari nanti
    Entri terbaru munir ardi – Daftar Blog Dofollow Terbaru 2013My Profile

  2. kalau peluang blogger untuk mendapat kepercayaan dari pengiklan sama dengan di Malaysia maka blogger Indonesia akan berkembang juga
    Entri terbaru munir ardi – Selamat Tahun Baru Google Doodle Hari iniMy Profile

  3. Masih ramai blogger yang syok sendiri.. menyampah.. kadang2 blogwalking rasa cam nak sepak jek.. hehe
    Entri terbaru Webberita – Farid Kamil Dan Diana Danielle Sah Suami IsteriMy Profile

  4. Jadi bertambah pengetahuan mengenai hal ini untuk menjadi blogger juga sahabat DH
    Entri terbaru Blog Keperawatan – Tanda Gejala Penyakit JantungMy Profile

  5. Membaca artikel demi artikel di blog ini memberi banyak inspirasi dan manfaat yang banyak
    Entri terbaru Natural – Sepeda Motor Bebek Injeksi Kencang dan Irit Jupiter Z1My Profile

Trackbacks

  1. [...] Jadi Blogger Syok Sendiri pun kadang-kadang tak boleh [...]

  2. [...] Jangan Jadi Blogger Syok Sendiri [...]

  3. [...] pengiklan untuk meletakkan iklan didalam blog tersebut. Ini juga untuk mengelakkan kita ‘Jadi Blogger Syok Sendiri‘. Selain itu pendapatan boleh dijana melalui Adsense, Nuffnang dan sebagainya. PR juga boleh [...]

  4. [...] ialah “Apa Yang Perlu Dibuat Setelah Berada di Tempat Pertama Google Search?“ dan “Jadi Blogger Syok Sendiri Pun Kadang-Kadang Tak Boleh“. Ada tip blogging terbaik yang dikongsikan kali ini joom [...]

  5. [...] Kalau berblog saja suka-suka je tanpa target utama untuk mendapatkan duit dari blog pun boleh juga join program ni. InshaAllah, banyak manfaat yang boleh dapat dari projek ni. Aku pun tak tahu akan terpilih atau tak, tapi belum cuba belum tahu, kan?. Yang penting dah cuba dan dah berusaha. Ya lah kan, jadi blogger syok sendiri pun kadang-kadang tak boleh. [...]

  6. [...] Aceh post, tuntas semua kesewangan pejabat, kami rakyat aceh mendukung, sebarkan semua kebusukan pejabat. [...]