First Impression Penting Untuk Blogger

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, entri ini ditulis oleh penulis jemputan Ariff Shah tuan punya blog Ariffshah.com semuga perkongsian ini akan menambah lagi ILMU Blogging kita untuk go next level dalam dunia blog. Ariff Shah adalah penulis jemputan tetap blog Denaihati dan antara entrinya ialah “10 Elemen Rekabentuk Blog Popular Malaysia“ dan “Kenapa Blogger Perlu Ada Gravatar?“. Jom kita baca entri terbaru yang menarik ini :

Melalui Facebook & Twitter, kita kenal ramai blogger baru setiap hari. Apakah first impression pada golongan blogger ni?

1. Domain – Laa… blogspot je ke? Hm… Kalau guna domain sendiri, nampak sedikit keseriusan di situ, tapi tengok jugak domain macam mana – guna nama sendiri, guna nama samaran/nama pena dan macam-macam lagi. Daripada domain dapat agak sedikit sebanyak blogger ni macam mana. Contohnya macam AbangEnsem.com, tau dah mesti hensem ni…

2. Blogger ke WordPress – Kalau dah guna domain blogspot tu, tau dah platform Blogger. Kalau guna domain sendiri, kena masuk blog dulu tengok guna Blogger atau WordPress.

3. Bahasa. Kalau guna bahasa rempit jewww keww, mesti blog budak-budak tak cukup matang, atau orang tua yang berjiwa budak-budak. Tulis perkataan penuh ke tak atau entri sekadar penuh dengan short form.

4. Blog kemas ke tak? Banner bersepah? Warna menyakitkan mata ke?. Paling senang, guna konsep lagi sikit warna, lagi selamat. Tapi kalau monotone je pun nampak blog macam sedih je..

5. Entri. Point yang nak disampaikan tu, betul ke tak? Atau sekadar entri melepaskan geram emosi. Ada idea bernas? Ada pandangan matang?

Bagaimana membina blog yang baik
Sekadar gambar hiasan – kredit : topseopicks.com

Jadi saya anggap kebanyakan yang ada blog sekarang rata-ratanya nak buat duit daripada blog. Tak dapat banyak, sikit pun jadilah. Kalau lepas duit internet bulan-bulan kan dah untung tu, betul tak?

1. Domain ni anggap macam pendaftaran perniagaan kepada mereka yang nak buat bisnes. Takde domain macam takde pendaftaran syarikat sendiri yang sah.

2. Yang ni tak kisah sangat sebenarnya. Dua-dua pun boleh.

3. Kalau tulis guna bahasa yang orang susah nak faham, macam mana agaknya nak dapat advertorial daripada company? Diorang takut gak kalau dah bayar mahal-mahal, sekali tulis entah apa-apa, orang pun tak faham. Membazir dah macam tu.

4. Biasanya kalau nak promote barang macam kat PC Fair tu mestio diorang pilih amoi lawa-lawa kan? Sama gak macam blog. Kalau company nak pasang iklan kat yang blog tak kemas designnya, siapa lah sangat yang nak tengok..

5. Tulis entri merapu rasa-rasanya ada ke orang ramai nak baca? Ikhlaskan diri jawab soalan ni. Kemudian, tengok blog yang trafik tinggi, ada ke blogger-blogger ni tulis merapu? Walaupun kelakar dan kadang-kadang mengarut, tapi most of the time ada point yang mereka sampaikan melalui entri mereka.

Itulah dia. Nak buat duit daripada blog boleh je. Buat blog betul-betul. Kalau buat pun separuh jalan, idea dan planning takde, janganlah nak bermimpi buat duit daripada blog. Daripada first impression ni pun dapat improve banyak dah sebenarnya dalam aspek pembangunan sesebuah blog.

186 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!