Uber membuat perjanjian sulit untuk IPO akan datang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Masih ingat dengan Uber?

Uber Technologies Inc telah memfailkan kertas kerja untuk initial public offering (IPO) , menurut sumber yang mempunyai pengetahuan mengenai perkara itu. Uber merupakan salah satu syarikat yang paling teliti dan kontroversial di Silicon Valley.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Syarikat penumpang itu memfailkan kertas kerja rahsia pada Khamis lalu dan sumber berkata, dalam langkah terkunci dengan saingan A.S. yang lebih kecil, Lyft Inc, yang juga mengumumkan ia telah memfailkan IPO.

Pembentangan serentak memanjangkan pertembungan antara Uber dan Lyft, yang sebagai saingan sengit dan sering kali melancarkan perkhidmatan yang sama dan berlawan harga. Uber bersemangat untuk mengalahkan Lyft di Wall Street, tanda persaingan syarikat yang mantap.

Pembentangannya menetapkan peringkat untuk salah satu penyenaraian teknologi terbesar yang pernah berlaku. Penilaian Uber dalam pembiayaan swasta baru-baru ini adalah $76 bilion, dan ia boleh bernilai $120 bilion dalam IPO. Penyenaraiannya tahun depan akan menjadi yang terbesar dalam apa yang dijangka menjadi rentetan perbahasan awam oleh syarikat Silicon Valley yang sangat bernilai.

Termasuk syarikat penyewa apartmen Airbnb Inc dan Slack syarikat pesanan tempat kerja. Walau bagaimanapun, ketidaktentuan pasaran yang berterusan dapat mengubah rancangan syarikat.

CEO Uber, Khosrowshahi mengambil alih lebih daripada setahun yang lalu, dan berulang kali menyatakan secara terbuka dia akan mengambil Uber pada tahun 2019. Pada bulan Ogos, beliau mengupah ketua pegawai kewangan pertama syarikat itu.

Uber dan Lyft akan menguji minat pelabur pasaran awam untuk perjalanan perniagaan, yang muncul kurang dari satu dekad lalu dan telah terbukti sangat popular, tetapi juga tidak menguntungkan.

Uber pada suku ketiga kehilangan $1.07 bilion dan sedang bergelut dengan pertumbuhan perlahan, walaupun tempahan kasarnya pada $12.7 bilion. Ini mencerminkan skala besar syarikat.

Pendapatannya bagi suku itu ialah $2.95 bilion, peningkatan sebanyak 5 peratus daripada suku sebelumnya. Tempahannya meningkat hanya enam peratus untuk suku tersebut.

26 Comments

  1. Dari dua tahun lepas lagi dah dengan IPO Uber nak diapungkan. Tapi dah nak masuk tahun 2019 ni..kat Malaysia, Uber dah hilang terus kan..

  2. Wah nampaknya Uber sedang bergelut untuk kembali. Apapun kita nantikan perkembangannya di masa akan datang. Adakah perjanjian IPO itu berhasil atau sebaliknya.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!