Terkini LIBYA diserang tentera BERSEKUTU

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, terkini LIBYA telah diserang oleh tentera BERSEKUTU yang diketuai oleh Prancis. Serangan ke atas tentera Gadhafi di Benghazi dibuat pagi sabtu waktu LIBYA ketika rakyat Malaysia sedang sibuk memerhati fenomena Supermoon. Alasan serangan adalah kerana Gadhafi telah berbohong tentang genjatan senjata yang telah diistiharkan di kawasan larang terbang yang telah ditetapkan oleh PBB.

Ketika manusia menangisi beribu kematian akibat bencana gempa, tsunami dan radiasi di Jepun atas kehendak Allah SWT sekarang dunia bakal digemparkan dengan bencana ciptaan manusia. Serangan ke atas LIBYA pasti akan menjadi suatu bencana yang mengakibatkan kematian ratusan ribu seperti yang telah berlaku di Iraq. Manusia tidak pernah serik  dengan bencana yang diturunkan Allah SWT kerana sentiasa merasa merekalah yang paling berkuasa. Inilah pertana dunia sudah di akhir zaman.

Gambar korban pertama serangan Tentera Bersekutu (Sumber AP)

Berita terbaru di Yahoo News, berpuluh tentera dan orang awam telah terkorban akibat dari serangan ini. Amerika di bawah pemerintahan Barack Obama sudah mengerakkan tentera dan pasti akan menyerang LIBYA dengan angkatan termoden bagi membalas dendam kesumat yang sudah lama terpendam.

Gambar korban serangan di Libya (Sumber AP)

Serangan ini sudah pasti bukan kerana kemanusian seperti yang digembar-gemburkan tetapi kerana LIBYA mempunyai 2% simpanan minyak dunia. Serangan ini akan menyebabkan harga minyak melambung tinggi dan sudah pasti harga GOLD juga akan naik. Tak percaya kita lihat sahaja disamping itu negara barat akan dapat menjual berbillion nilai senjata. Barat kejam kerana menjadikan nyawa sebagai taruhan untuk memulihkan ekonomi sebagaimana mereka biarkan Israel mengayang semenanjung Gaza selama 1 bulan tetapi mereka lupa kuasa Allah SWT lebih Agung. Tunggulah bencana yang lebih besar akan melanda Barat seperti janji Allah dalam Al Quran.

TERKINI

1. Kapal Selam USA dan British telah menembak LIBYA dari  Laut Mediterranean.

2. Penduduk di bandar Zintan yang dikuasai pemberontak melarikan diri apabila tentera setia Gaddafi memasuki bandar itu, 120 kilometer barat daya Tripoli, lapor seorang penduduk.

3. China, India, Brazil, Germany dan Russia tidak menyokong serangan ke atas LIBYA.

4. Gadhafi vowed a “long war” after the U.S. and European militaries blasted his forces with airstrikes and over 100 cruise missiles, hitting air defenses and at least two major air bases early Sunday, shaking the Libyan capital with explosions and anti-aircraft fire.

5. The Libyan capital Tripoli was the target of bombing today before dawn according to international media and local television. All available information sources coincide that Libyan anti-aircraft artillery units opened fire and explosions were heard in different areas.

6. A cruise missile blasted Moammar Gadhafi’s residential compound in an attack that carried as much symbolism as military effect, and fighter jets destroyed a line of tanks moving on the rebel capital.

7. Seorang anak lelaki Muammar Gaddafi, Khamis meninggal dunia di sebuah hospital di Tripoli, lapor laman web pembangkang dan media Arab hari ini. Gaddafi dilaporkan cedera kelmarin apabila seorang juruterbang tentera udara Libya dengan sengaja menyebabkan jetnya terhempas ke pekarangan Bab al-Aziziyah, di mana Gaddafi dan sesetengah ahli keluarganya tinggal.

[ad#nuffnang336]


Spread the love

58 Comments

 1. MUSUH ISLAM DAN MUSUH UTAMA ALLAH ADALAH MEREKA YANG MENOLAK 100% AJARAN RASULULLAH S.A.W.
  mereka ada dimana-mana sahaja,mereka sentiasa berusaha menjahanamkan dimana sahaja orang muslim terutama negara yang ada kaitan AKAN timbulnya imam mahdi,mereka akan dan telah mengekang segala gerakan dakwah dan kebangkitan ummah,mereka telah bertapak dimana mana sahaja di negara islam,mereka jauh lebih dihadapan,mereka sangat bersedia tetapi hakikatnya mereka jauh ketinggalan di belakang sesungguhnya ALLAH terlalu jauh bersedia dan terlalu jauh dihadapan,mereka akan dihancurkan sehingga habis semuanya,tentera Imam Mahadi akan mengibarkan panji-panji dan bendera-bendera,semua muslim seluruh dunia akan bersatu dibawah pimpinan Imam Mahdi,teruskanlah berdoa dan jauhilah perbuatan yang haram,sentiasalah beringat dizaman fitnah ini setiap langkah boleh mendatangkan dosa,setiap pandangan mendatangkan dosa,setiap percakapan juga terlalu mudah mendatangkan dosa,semoga kita sentiasa waspada dengan apa yang telahpun tertulis pada suratan dimana kita ini hidup dizaman fitnah yang penuh dengan kekalutan.

 2. Penyerangan US dan sekutunya terhadap Libya bukan karena negara itu negara islam atau masalah HAM, seperti yg diisukan oleh pihak US sendiri. sebagai umat yg beriman tak peduli itu Kristen, Islam, Hindu, Budha atau kepercaya lain yg tak tersebutkan disini, sudah sepantasnya untuk menciptakan suasana yg damai dan harmonis di antara sesama mc.biasakan diri kita hidup berdamai dengan orla, hindarilah permasalahan2 yg bersifat memecah belah dan kuatkan kerukanan dalam bermasyarakat dan bernegara. dunia dan segalah isinya hanyalah sebuah titipan buat mc. yg sifatnya sangat sementara dan akan diambilkan kemabali oleh sang Pencitanya kapang saja dan mc akan dihukum sesuai dengan perbuatan hidupnya di dunia ini.
  Begitu pula Gaddhafi dan lawan politiknya di Libya. kota itu tak akan pernah diserang oleh US da sekutunya kalau mereka itu hidup dengan damai satu sama lain.
  tapi rencana Tuhan tak ada yg tahu.
  berdoalah untuk masyarat Libya untuk kembali jalan damai-amin

 3. Penyerangan US dan sekutunya terhadap Libya bukan karena negara itu negara islam atau masalah HAM, seperti yg diisukan oleh pihak US sendiri. sebagai umat yg beriman tak peduli itu Kristen, Islam, Hindu, Budha atau kepercaya lain yg tak tersebutkan disini, sudah sepantasnya untuk menciptakan suasana yg damai dan harmonis di antara sesama mc.biasakan diri kita hidup berdamai dengan orla, hindarilah permasalahan2 yg bersifat memecah belah dan kuatkan kerukanan dalam bermasyarakat dan bernegara. dunia dan segalah isinya hanyalah sebuah titipan buat mc. yg sifatnya sangat sementara dan akan diambilkan kemabali oleh sang Pencitanya dan mc akan dihukum sesuai perbuatan hidupnya di dunia ini.
  Begitu pula Gaddhafi dan lawan politiknya di Libya. kota itu tak akan pernah diserang oleh US dan sekutunya kalau mereka itu hidup dengan damai satu sama lain.
  Tapi rencana Tuhan tak ada yg tahu.

  1. US merupakan satu-2nya negara super power yg saat ini sedang memburuh kekuasaan tuggal mutlak di bumi ini dengan strategi politik demokrasi dan HAM.apakah tindakah pengiriman tentaranya ke wilayah negara lain untuk membunuh dan dibunuh tidak melanggar HAM? apakah zona larangan terbang perlu dikontrol dengan pesawat bombardir? kalau perlu untuk apakah pesawat2?, “untuk perang? perang berarti membunuh, membunuh berarti melanggar HAM” seperti itukah nilai2 HAM yg bapa angkatnya adalah US sendiri.

 4. turut campurnya negara2 barat malah membuat penderitaan rakyat libya semakin parah.apakah mereka tidak pernah belajar dari kejadian di afganistan dan iraq.

   1. saudara silap,yang sebenarnya obama tak bodoh,bangsa kita yang bodoh,mari kita lihat tiap2 hari tak pernah habis2 bergaduh sesama bangsa seagama,kita jangan fikir bangsa arab,kita sedia maklum tok2 arab dah leka dengan kekayaan dan nikmat yang allah berikan,hari ini bala balasan yang dia terima kerana kelalaian bangsa dia.kita jangan fikir negara orang,kita jagalah negara kita,bangsa arab tak akan datang jika negara kita berperang.belum ada dalam sejarah negara arab tolong sesama bangsa arab.kita jagalah bangsa melayu agama islam kita,jangan bangsa yang tadbir negara malaysia.

 5. Cepat je tentera bersekutu bertindak. Saja je nak rebut minyak dan menjatuhkan negara islam la tu. Sebab yang sama dia serang iraq dulu. Penjajahan cara baru

 6. Pingback: NoorisyamBakhtiar » Blog Archive » TENTERA BERSEKUTU MENYERANG LIBYA

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!