Solat Sunat Istikharah Bukan Hanya Untuk Minta Jodoh Sahaja

Spread the love

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Kebanyakkan kita sering menganggap bahawa solat Istikharah hanya sesuai dilakukan tatkala memilih jodoh. Hakikatnya, solat sunat berkenaan mempunyai ‘fungsi’ yang besar dalam kehidupan kita.

Akibatnya, ia sering dilupakan gara-gara tidak tahu tujuan sebenar ia dilakukan.

Ketahuilah bahawa Islam sebenarnya mengajar umatnya agar melakukan solat sunat berkenaan apabila menghadapi masalah yang sukar diselesaikan.

Rasulullah SAW bersabda:

Jika salah seorang daripada kalian berasa berat dalam sesuatu perkara, maka hendaklah dia solat dua rakaat, kemudian berdoa (doa istikharah).” 

(Riwayat Muslim)

Hadith itu jelas menggambarkan fungsi solat Istikharah yang kurang diendahkan oleh kebanyakan orang. Masakan tidak, ketika menghadapi masalah, ramai yang tidak tahu apa yang patut dilakukan untuk menyelesaikan kesulitan berkenaan.

Baca : 10 petanda seseorang itu betul-betul sayangkan kita

Baca : Kunyit Hitam BlackG Mardi, berkesan cegah pelbagai penyakit moden

Lantaran itu, fikiran menjadi buntu dan mulalah kita mengambil keputusan terburu-buru yang akhirnya menerbitkan penyesalan dalam diri kerana tindakan yang diambil tidak seperti yang diharapkan.

Jika situasi itu yang kita hadapi, sebaiknya lakukanlah solat sunat Istikharah untuk pelbagai tujuan apabila dirasakan kita tidak mampu membuat keputusan yang tepat.

Tidak kiralah sama ada keliru memilih pekerjaan, membeli sesuatu barang atau menuju destinasi pilihan dan lain-lain.

Baca : 7 perkara yang kena buat sebelum kenali bakal calon pasangan hidup

Untuk menunaikannya, ia boleh dilakukan sebanyak dua rakaat atau sehingga 12 rakaat dengan enam salam. Kepada mereka yang hendak menunaikannya, ia boleh dilakukan sama ada pada waktu siang atau malam.

Jangan lupa untuk membaca tasbih “Maha suci DIKAU yang tiada ilmu bagi kami kecuali apa yang DIKAU ajarkan (tunjukkan) kepada kami. Sesungguhnya DIKAU MAHA MENGETAHUI lagi MAHA BIJAKSANA!” dalam sujud akhir sebanyak 40 kali.

Sebelum bangun daripada sujud, mohonlah kepada ALLAH agar ditunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan.

Baca : 17 tanda seseorang lelaki itu sedang jatuh cinta dengan anda

Ayuh sama-sama kita lazimi menunaikan solat sunat Istikharah jika ada masalah dan kesulitan yang sukar untuk diselesaikan.

Wallahu’alam. Semoga bermanfaat untuk pembaca 🙂

Sumber: 100 Amalan Sunnah Rasulullah, Muhd Nasruddin Dasuki


Spread the love

3 Comments

  1. moga diberi kekuatan untuk melakukan ibadah sunat ini dengan sungguh-sungguh..

    dan mendapat kebaikan dan rahmat dari Allah SWT

  2. Apa-apa pilihan yang kita sangsi untuk buat, sunnah dibuat setelah melakukan solat sitikharah. Biasanya pilihan ini melibatkan soal besar-besar. Pilihan tempat menetap/rumah. Jika terdapat tawaran pelbagai kerja dan sebagainya. Jodoh pun pilihan yang besar dalam hidup, terutama bagi perempuan.
    Curahan rasa ahmadyani @ ..Bangsa Melayu Oleh Syeikh Ahmad al FathaniMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!