Phishing berleluasa memerangkap jutaan ringgit

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, kali ni nak cerita tentang Phishing yang berleluasa sekarang. Berdasar Wikipedia katanya phishing ini adalah “In the field of computer security, phishing is the criminally fraudulent process of attempting to acquire sensitive information such as usernames, passwords and credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication. Phishing is typically carried out by e-mail or instant messaging, and it often directs users to enter details at a fake website whose look and feel are almost identical to the legitimate one.”

Manusia hilang kewarasan hanya kerana duit

Berikut antara beberapa email penyamaran yang aku terimatermasuk untuk bank international :

1. Take your reward from Bank of America Online.

2. It has come to our attention that your Standard Bank account informations needs to be updated as past of our continuing commitment to protect your account and to reduce the instance of fraud on our website.

3. Maybank : We have been aware of our members account that has been access by non Malaysia citizen on 212.443.3.21, Do to this issue we are raising an alert to all our customer and to ensure that they are active with there phone that has been registered on kawanku ATM for receiving there (TAC), Please kindly support us as we help you in protecting your online access we believe your account is important to  you as we also care to serve you better, We send this message to our customers to make sure that you only have access to your M2U account online, We have create a simple security steps for you to verify and manage your account and get protected against fraudulent activities online, These process will only take’s you 5 – 10 minutes to complete depending your internet connection speed, Take our important step now and get verified on our Kawanku and all transactions server including our SSL Secure Layer.

Aku juga ada terima email penyamaran untuk Public bank, CIMB bank dan PayPal. Ramai juga teman-teman yang terima email penyamaran untuk LHDN. Begitu jenayah zaman modern yang telah memperdaya beribu orang yang kurang mahir dan mudah mempercayai tanpa usul periksa. Phishing berleluasa memarangkap jutaan ringgit. Kerana duit manusia sangguh buat apa sahaja termasuk membunuh dengan kejam seperti kes pembunuhan Datuk Sosilawati. Mungkin teman-teman ada pengalaman terkena atau hampir terkena dengan phishing ni?

[ad#Mangga 300]

131 Comments

    1. setelah saya perhatikan.. kok aneh bentuk tampilan email twitter-nya. Dan saya berkesimpulan ini adalah pishing, karena beda tampilannya.. gak ada logo twitter-nya gitu… Jadi langsung aja saya hapus email tersebut.
      Curahan rasa Bang Iwan @ ..Film Laskar PemimpiMy Profile

  1. salam, selalu jugak dapat email macam nie terutamanya dari maybank suruh buat verification dan minta TAC. nasib baiklah tak buat dan tahu benda tu tipu, tp pernah terjadi kat seorang blogger, dia tertipu habis lesap duit dlm maybank…huhuhu sian dia, peringatan jugak untuk kita nie

      1. itula aku masih x paham (kalau pikir secara logik la ) sebb nanti TAC akan dihatar ke register phone kita, tapi bagaimna pula diorang masih boleh amik duit terutama kes ini berlaku kerap atau sasaranya pengguna Maybank
        Curahan rasa sunglasses @ ..Used ray banMy Profile

    1. Teman aku bilang di Indonesia rame yang dapat SMS menang contest dan sebagainya tapi untuk dapat hadiahnya perlu bayar jutaan rupiah..sadis sungguh untuk yg tertipu itu

  2. sebanarnya ada terfikir nak buat entry pasal ni..sebab kebelakangan ni selalu dapat email dari mana-mana yang cakap menang loteri… tapi memang da sedia maklum yang benda macam ni memang phishing…Alhamdulillah ada pengetahuan juga sedikit untuk elak terjerat perkara macam ni
    Curahan rasa mrnamie @ ..Pandanganku pada kes Datuk SosilawatiMy Profile

      1. Kurang ILMU kerana itu apa bila ada email untuk mereka ubah password dengan mudah mereka percaya tanpa usul periksa. Selalu mereka ini ikut-ikut je kawan ada email diaorang buat email, kawan ada online bank diaorang pun buat juga tapi bila kena phishing diaorang juga yg terkena.

  3. Topik yang memang bagus untuk dikongsi bersama. Sebab itu kena berwaspada semasa melakukan transaksi online, pastikan link yang digunakan tu benar dan mempunyai unsur encryption.
    Curahan rasa Steward John @ ..Happy Eid FitrMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!