Jadual Penerbangan Haji Malaysia 2012

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, musim Haji datang lagi. Tahniah kepada semua Bakal Jemaah Haji Malaysia yang sudah terpilih untuk menjadi tetamu ALLAH SWT untuk musim haji 2012. Bersyukurlah kepada ALLAH SWT kerana telah memilih anda menjadi salah seorang daripada berjuta tetamu-Nya dari seluruh dunia. Anda dipilih bukan kerana banyak duit, bukan kerana muda, bukan kerana sihat, bukan kerana bertenaga tetapi hanya satu kerana dipilih oleh ALLAH SWT untuk menjadi tetamu NYA. Masih ramai lagi yang sedang menunggu giliran dengan penuh sabar jadi jangan persiakan peluang yang telah diberi oleh ALLAH SWT.

Masjidil Haram

Tabung Haji telah mengumumkan tarikh Jadual Penerbangan Haji Malaysia 2012 :

1. Penerbangan Pergi Pertama : 17 September 2012 (Isnin)
2. Penerbangan Pergi Akhir : 19 Oktober 2012 (Jumaat)
3. Wukuf (9 Zulhijjah) : 25 Oktober 2012 (Khamis)
4. Hari Raya Haji : 26 Oktober 2012 (Jumaat)
5. Hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah) : 27, 28 dan 29 Oktober 2012 (Sabtu, Ahad dan Isnin)
6. Penerbangan Balik Pertama : 1 November 2012 (Khamis)
7. Penerbangan Balik Akhir : 29 Disember 2012 (Khamis)

Nota : Tarikh Wukuf akan berubah mengikut tarikh yang ditetapkan oleh Kerajaan Arab Saudi.

Puas dah mencari Jadual Penuh Penerbangan Haji Malaysia 2012 tapi masih belum terjumpa lagi. Di zaman teknologi dimana manusia mencari informasi melalui internet adalah bagus jika Tabung Haji mengambil langkah proaktif dengan menyediakan Jadual Penerbangan Haji Malaysia 2012 secara online atau semakan secara SMS. Mungkin website ini boleh sedikit sebanyak memberi panduan kepada jemaah haji 2012.

Ibadah haji adalah ibadah menguji kekuatan dan daya tahan iman. Persiapan yang rapi rohani dan jasmani sangat diperlukan untuk mendapat Haji Mabrur. Ibadah Haji bukanlah seperti rombongan Mak Minah pergi ke Vietnam sibuk membeli belah tetapi Haji adalah perjalanan Rukun Islam yang ke lima untuk menyempurnakan Rukun Iman yang enam. Berbagai ujian akan ALLAH SWT turunkan kepada setiap bakal Jemaah Haji bermula dari Malaysia sehingga di Mekah, Madinah dan kembali semula ke Malaysia. Maka bersedialah dengan semua ujian kerana bukan mudah untuk mendapat Haji Mabrur.

Betulkan niat hanya untuk menjadi tetamu ALLAH SWT menyempurnakan rukun Islam yang ke lima dan bersedia untuk menghadapi berbagai ujian dengan redha tanpa ada keluh kesah. InsyaAllah kalau ada rezeki mungkin jemaah haji 2012 akan mendapat melaksanakan Haji Akbar.

Rupanya ramai yang kurang selesa dengan tajuk entri Ibadah Haji itu Kusut Masai sehingga ada yang mengirim email dan DM dalam inbox FB. Insyallah akan dijelaskan dalam entri yang akan datang apa maksud Ibadah Haji itu Kusut Masai.

Nota :

1. Jadual Penerbangan Haji ( JPH ) kepada bakal-bakal haji TERPILIH Musim Haji 1433H/2012 telah mula dikeluarkan dan diposkan secara berperingkat-peringkat ke alamat bakal-bakal haji berkaitan. Buat masa ini, JPH hanya diperuntukkan kepada bakal-bakal haji penerbangan peringkat awal sahaja khususnya yang melibatkan KT 01 – KT 19 iaitu untuk tarikh penerbangan daripada 17 – 22 Sept. 2012 sahaja. JPH bakal-bakal haji untuk KT seterusnya mungkin akan dikeluarkan dari semasa ke semasa dalam masa terdekat. Hubungi TH terdekat atau melalui talian Tabung Haji Contact Centre (THCC): 03-62071919 untuk maklumat lanjut.


Spread the love

126 Comments

    1. Dalil Al-Qur’annya antara lain : “Mengerjakan haji adalah kewajiban manusia terhadap Allah, yaitu (bagi) orang yang sanggup mengadakan perjalanan ke Baitullah; Barangsiapa mengingkari (kewajiban haji), maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam”. (QS. Ali Imran, 97)
     Curahan rasa Blog Keperawatan @ ..Diet Penderita Kolesterol TinggiMy Profile

     1. Dalil Hadistnya yaitu : Islam itu didrikan atas lima perkara yaitu persaksian bahwa tidak ada sesembahan yang berhak disembah (dengan benar) kecuali Allah dan bersaksi bahwa Muhammad Shallallahu’alaihi Wasallam adalah utusan Allah, mendirikan shalat, menunaikan zakat,berhaji ke baitullah dan puasa di bulan ramadhan.” (H.R. Bukhari dan Muslim)
      Curahan rasa Blog Keperawatan @ ..Diet Penderita Kolesterol TinggiMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!