Imposter Syndrome, Sentiasa rasa tidak layak

“Apa yang aku buat di sini?”

“Aku bukan layak pon.”

“Aku penipu, lambat laun, semua orang akan tahu.”

Imposter syndrome dicetuskan oleh pakar psikologi, Pauline R. Clance dan Suzanne pada tahun 1978, menggambarkan sindrom ini berkaitan dengan fenomena intelektual dalaman seseorang yang mempercayai bahawa mereka tidak bijak, tidak berkemampuan serta tidak kreatif walaupun mencapai kejayaan yang tinggi.

Kita selalu dapat pujian dengan hasil kerja tapi masih rasa tak layak dan apa yang kita buat hanya penipuan. Selalu rasa buat tak sempurna, rasa tak cukup bijak, tak cukup kreatif.

Imposter syndrome mewakili konflik antara persepsi diri anda sendiri dan cara orang lain melihat anda.

Walaupun orang lain memuji bakat anda, anda menghapuskan kejayaan anda kepada sebab masa dan nasib baik. Anda tidak percaya anda memperolehnya atas merit anda sendiri, dan anda takut orang lain akhirnya menyedari perkara yang sama.

Cara mengatasinya

  1. Akui perasaan anda
  1. Cabar keraguan anda

Apabila perasaan palsu muncul, tanya diri anda sama ada fakta sebenar menyokong kepercayaan ini. Kemudian, cari bukti untuk menentangnya

  1. Elakkan membandingkan diri anda dengan orang lain

Setiap orang mempunyai kebolehan yang unik. Anda berada di mana anda berada kerana seseorang mengenali bakat dan potensi anda.

  1. The Bottom Line

Kejayaan tidak memerlukan kesempurnaan. Kesempurnaan sebenar hampir mustahil, jadi gagal mencapainya tidak menjadikan anda penipuan.

  1. Analisis diri

Setiap kali wujud perasaan tidak yakin diri, catatkan ia. Kemudian lihat kembali segala perkara negatif dan tukarkan ia kepada positif. Sebagai contoh, jika pemikiran anda mengatakan “Anda tidak layak untuk mendapat pekerjaan ini”, catatkan dan analisisnya. Kemudian katakan, “Mereka yang memilih saya kerana mereka yakin terhadap kebolehan diri saya”.

Setiap manusia Allah dah ciptakan dengan sebaik-baik kejadian, dengan kelebihan, paras rupa, perjalanan hidup semuanya menarik dan berwarna-warni. Awak dah buat yang terbaik untuk hidup awak dan orang sekeliling awak.


2 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!