Final AFF Suzuki Cup Malaysia vs Indonesia panas di Twitter

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, perlawanan akhir pertama AFF Suzuki Cup di Stadium Bukit Jalil berakhir dengan Malaysia membawa bekal 3-0 menuju ke Jakarta untuk pelawanan akhir pusingan ke dua. Tahniah Malaysia memang Malaysia Boleh.

Suasana di stadium Twitter tak kurang panasnya antara twitter Malaysia dan Indonesia. Antara tweet panas yang aku nak kongsikan.

1. “@elisssbrv: RT @rincxx: Final AFF Suzuki Cup Leg 1 berakhir dgn skor 3-0 ☺ Malaysia menang dgn penuh kecurangan!”

2. “@RivkiSatria: Malaysian supporters shot laser at Indonesian player in order to make them lost their concentration in AFF Suzuki Cup tonight in Bukit Jalil”

3. “@nurultahta: Tapi kenapa Malaysia pake laser? Kok curang yaa? RT “@NikeMY: AFF Suzuki Cup: Malaysia with 3 goals up ahead Indonesia. Stadium Bukit Jalil”

4. “@atuladawiyah: RT @lidew: Baru kali ini gue nonton Suzuki AFF cup n Baru kali ini emosi. Malingsia kampungan abes. Lu kira sunatan massal? Pake laser n petasan sgla”

5. “@igedeagungl: 29 desember 2010,gelora bung karno:ribuan supporter malaysia ditemukan tak bernyawa setelah selesainya final aff suzuki cup *amin”

6. “@emilykwan87: RT @glennguan: AFF Suzuki Cup finals 1st leg match, Mal vs Indon. Game suspended. Fans used lazers n fireworks. #fb”

7. “@mentarids: Malaysia menang secara KOTOR, CURANG, dan KAMPUNGAN”

8. “@jonathanfun: RT @jasonmumbles: We, Malaysians, are ashamed of the laser but you can’t say we cheat cos we scored AFTER the incident.”

9. Dan banyak lagi emosi yang diluahkan sehingga ada yang tidak masuk akal hanya kerana bola sepak final yang pasti ada yang menang dan tewas. Untuk kes laser ni Indonesia pasti akan balas lebih teruk di Jakarta kelak kerana telah terbukti dalam banyak kes sebelum ini Indonesia pasti hendak menang dalam apa juga keadaan dengan cara apa pun. Semangat benci kepada Malaysia negara kecil yang mendahulu segalanya menjadi kebencian kepada Rakyat Indonesia bukan menjadi motivasi untuk jadi lebih baik dari Malaysia itulah hakikatnya.

Bagi aku laser ini hanya sebagai alasan sahaja untuk menutup kekalahan. Kalah dan menang memang pasti akan adalah dalam suatu pertandingan kenapa harus dibesar-besarkan sehingga menggunakan perkataan yang kasar dan tidak sepatut digunakan.

Sebab tu dari awal aku memang tak setuju dengan AFF buat 2 pusingan final. Kenapa tidak buat satu grand final sahaja di negara berkecuali.

Semuga team Malaysia tabah mengharungi gelora di Jakarta dan berjaya membawa Piala Suzuki untuk pertama kali … Kami tahu Malaysia Boleh!!!!

[ad#nuffnang336]

176 Comments

  1. malaysia main dengan cemerlang.berbekalkan doa rakyat malaysia dan usaha yg gigih disamping mentaliti yg kuat.MALAYSIA BOLEH! malaysia menang bukan disebabkan laser tetapi mereka bermain dengan bersungguh-sungguh.jika mahu mengungkit pasal laser dh lama malaysia mengadu pasal laser ketika kekalahan 5-1 ditangan team indonesia.MALAYSIA BOLEH!

  2. 3-0 dah cukup indon kena gol 4-o baru dapat suzuki cup ,garuda dah kawin dengan harimau malaya ,garuda dah bagi piala tahun ni kat harimau malaya ,harimau ganas ,garuda takut

  3. tak mau lah cite pasal(laser)buang masa je….malaysia boleh…………. (MOHD SAFEE ROLNALDO)….(NORSHAHRUL MESSI) 1 dunia dah tahu ………… malaysia boleh… chube sebut lagi sakali malaysia boleh thank you……..

    1. malaysia boleh!!!!!!indo yang main laser dulu bukan malaysia..indo sebenar yang tidak pandai main bola…nak salah kan laser pulak..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!