Facebook Aggresif mengerjakan Blockchain, bincangkan pelancaran Cryptocurrency

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Di kala kejatuhan harga bitcoin, ada berita mengenai cryptocurrency dan laman Facebook.

Facebook telah memulakan usaha secara agresif untuk menarik pakar-pakar untuk mengembangkan kumpulan blockchain di tengah spekulasi bahawa pihak media sosial sedang mempertimbangkan untuk melancarkan cryptocurrency sendiri.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Facebook membentuk unit blockchainnya pada April 2018 dengan David Marcus, bekas presiden PayPal dan VP di Messenger. Marcus adalah penganjur cryptocurrency yang lama dan bekas ahli lembaga di Coinbase, pertukaran terbesar cryptocurrency yang berpangkalan di AS.

Kumpulan blockchain FB kini mempunyai 40 pekerja termasuk eksekutif Ex-PayPal. Unit rahsia itu termasuk orang yang bekerja di Google Pay dan Samsung Pay, pembayaran mudah alih dan perkhidmatan dompet digital dari Samsung.

Facebook juga sedang mempertimbangkan untuk melancarkan cryptocurrency yang membolehkan 2 bilion pengguna di seluruh dunia melakukan pembayaran elektronik tanpa memerlukan bank tradisional.

Facebook sedang berusaha untuk mendapatkan jurutera yang bijak, pengurus produk, ahli akademik, dan pakar undang-undang untuk mengembangkan kumpulan blockchainnya.

Ramai pengguna marah selepas mengetahui bahawa Facebook telah menjual data peribadi mereka tanpa persetujuan mereka kepada pihak ketiga untuk keuntungan.

Jadi, impian Facebook mewujudkan cryptocurrency dan ekonomi digital dalam ekosistemnya sama ada sangat menarik jika anda bercakap dengan sesetengah orang. Atau salah satu perkara yang paling menakutkan di dunia, jika anda bercakap dengan orang lain yang tidak menyukainya.

20 Comments

  1. Halaa.. tak pandai & faham sungguh lah bitcoin segala bagai nih. nak kena banyakkk menggali nih tuk nak tau apa bendanya nih.,

  2. pemasaran dan promosi mata wang Crypto melalui FB akan lebih luas dan gempak..

    tidak mustahil matawang ini akan digunakan oleh FB untuk urusan perniagaan mereka nanti..

    sama-sama kita nantikan perkembangannya nanti

  3. Lor Facebook lak ada duit kriptoonya sendiri. Makin menarik industri blockchain. Kalau boom, agk2 user FB nak amik manfaat drp kripto FB ni

  4. Keburukan facebook mempunyai Cryptocurrency sendiri, dikhuatiri dunia pemasaran internet 100% dikuasai oleh facebook.. atau terlalu banyak urusan jual beli berlaku di facebook sehingga posting yang kerap keluar melalui newsfeed adalah promosi-promosi facebook..
    Curahan rasa Anuar @ ..Carta Top 10 – Nov 2018My Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!