Cara Tuntutan Duit Bantuan Persekolahan RM100

Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia, ramai yang bertanya maklumat terkini tentang duit bantuan persekolahan RM100 seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Bajet tahunan. Sebelum ini Kerajaan telah umumkan cara tuntutan bantuan RM500 kepada yang layak. Mengikut sumber Berita Harian, kerajaan baru umumkan cara Duit bantuan persekolahan RM100 akan diagihkan. Duit bantuan RM100 akan disalurkan kepada akaun sekolah masing-masing dengan serta-merta dan kemudiannya diagihkan secara tunai kepada ibu bapa, penjaga atau murid. Bayaran telah mula diagihkan pada Khamis lepas.

Bantuan persekolahan itu disalurkan kepada pelajar Tahun Satu hingga Tahun Lima, dan dari Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat bagi sesi persekolahan tahun sebelumnya. Pelajar Tahun Satu dan Tingkatan Satu sesi persekolahan tahun bajet disebut, pembayaran bantuan RM100 akan dibayar pada Januari tahun depan bagi memastikan pelajar sudah mendaftar di sekolah masing-masing. Ini untuk memudahkan urusan pembayaran kerana dikhuatiri pelajar bertukar sekolah.

buat-duit-dengan-blog

Semua pelajar layak mendapat bantuan persekolahan RM100 seorang tanpa mengira latar belakang keluarga bagi membantu mengurangkan beban ibu bapa dalam membuat persiapan anak-anak masuk sekolah. Bagi ibu bapa atau penjaga yang tidak mahu menerima duit bantuan persekolahan RM100 boleh mengisi borang menolak dan menyerah balik bantuan tersebut.

Rezeki jangan ditolak tetapi mesti diuruskan dengan betul supaya tiada pembaziran. Jangan pulak ada ibubapa yang menggunakan duit bantuan RM100 ini untuk kegunaan peribadi beli make up, baju atau rokok. Terbaik gunakan untuk membeli keperluan sekolah tahun 2012 atau simpan dalam akaun bank atau ASB anak kerana mereka yang lebih berhak.

Terkini : Kerajaan bersetuju meluaskan bantuan persekolahan RM100 setiap seorang kepada 500,000 pelajar sekolah swasta di seluruh negara membabitkan peruntukan tambahan sebanyak RM50 juta bagi menghadapi persekolahan tahun depan.

182 Comments

  1. assalam…nk tanya mmg dapat ke bantuan rm100 ni? sbb kat sek anak saya xder pula pihak sek bagi rm100 ni sampaila skrg dah masuk bulan 3.

  2. Anak saya dah masuk tahun satu tahun ini, esok dah masuk bulan Mac, tapi sampai sekarang sekolah senyap jer, Makan duit apa?

  3. Ya, masih belum dapat bantuan RM100 tu. Anak sekolah Tahun 1 di SK Peramu Jaya Pekan tapi katanya bantuan tak masuk lagi. Tak tau la apa maknanya tu. Pelik gak, dalam berita kata dah siap agih sejak ujung bulan Disember 2011.

  4. kata pelajar tahun 1 untuk tahun 2012 dapat pada bulan januari,..tapi ni dah pertengahan bulan 2 dah,..tapi masih tak dapat…klu dapat tu blh la ringankan sdkt bebanan,..maklum la awal persekolahan byk yg nak kena beli,..nak2 yg baru masuk thn 1..

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!