Awas! Sebarang media Google Photos yang anda kongsi akan menjadi tontonan awam

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Google Photos adalah perkhidmatan hosting foto dan aplikasi popular yang digunakan oleh berjuta-juta orang setiap hari. Sebahagian daripada popularitinya berasal dari kenyataan bahawa perkhidmatan itu sangat terintegrasi ke kebanyakan peranti Android.

Google Photos menyokong ciri pengurusan termasuk pilihan untuk melihat foto, membuat album, dan berkongsi foto atau album dengan orang lain.

Berkongsi kerja dengan lancar; jika anda menggunakan versi web, yang perlu anda lakukan ialah memilih satu atau beberapa foto atau album, dan tekan butang kongsi untuk bermula.

Anda boleh membuat pautan ke pemilihan, berkongsi pemilihan dengan kenalan Google terpilih, atau di Facebook atau Twitter.

Pengguna internet yang bijak mungkin menyedari bahawa foto yang dipilih perlu tersedia secara terbuka jika pilihan perkongsian “membuat pautan” dipilih. Mereka juga mungkin tidak tahu, ini juga berlaku jika anda berkongsi foto dengan kenalan Google.

Sebenarnya, tanpa mengira pilihan yang anda pilih, semua foto dan fail video yang anda kongsi boleh diakses secara terbuka sebaik sahaja anda melaksanakan arahan itu.

Google mengesahkan ini pada halaman sokongan tetapi tidak menyerlahkan hakikat di mana ia lebih sesuai.

Google menggunakan penggumpalan alamat sebagai satu-satunya pertahanan terhadap akses yang tidak dibenarkan.

Sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke pautan boleh melihat media yang dikongsi, walaupun mereka tidak masuk ke Akaun Google. Tidak ada maklumat yang dapat dilihat oleh pelanggan Google untuk menentukan berapa kerap dan oleh siapa foto yang dikongsi dilihat.

Untuk membuat keadaan lebih teruk, perkhidmatan itu tidak memberikan maklumat tentang cara media yang dikongsi boleh dimatikan supaya orang lain tidak dapat mengaksesnya lagi.

Pengguna Foto Google perlu mengakses menu perkongsian, https://photos.google.com/sharing, berlegar di atas album, klik pada menu yang muncul, dan pilih “delete album” untuk memadam album atau memburu pilihan untuk hentikan berkongsi pautan dalam pilihan album.

Google Photo menggunakan sistem yang berbeza daripada Google Drive walaupun antara muka kelihatan sangat serupa. Apabila kita berkongsi fail menggunakan Google Drive, hanya penerima terpilih boleh mengaksesnya pada mulanya melainkan jika pengguna secara jelas mengubah keterlihatan.

Tidak salah dengan berkongsi media menggunakan Google Photos dengan syarat kita tahu bahawa imej dan video ini hanya akan dilindungi oleh URL. Google sepatutnya jelas di dalam menu kongsi dan mungkin mempertimbangkan mengintegrasikan fungsi kongsi Google Drive untuk membolehkannya berkongsi foto dan video dengan individu dan kumpulan tanpa membuatnya awam.

Pengguna Google yang tidak mahu media kongsi dapat diakses secara terbuka mungkin boleh guna Google Drive atau menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti OneDrive Microsoft yang menyokong perlindungan kata laluan dan tarikh tamat tempoh.

8 Comments

  1. Memang kena aware bab security ni. Salah setting orang lain boleh tengok gambar yang kita save dalam google photo.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!