9 Perkara yang mungkin anda ingin padamkan daripada laman sosial

Spread the love

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sudah menjadi kebanyakan orang di Malaysia mahupun di dunia ini pada masa sekarang mempunyai akaun sosial media. Tetapi dengan pelbagai perkara yang berkuasa di luar sana, anda perlu berhati-hati di mana-mana dan bagaimana menguruskannya.

Terdapat beberapa maklumat tertentu yang mungkin anda ingin pertimbangkan tidak ada di laman sosial, seperti alamat rumah anda, atau di mana anda pergi sama ada ke tempat kerja mahupun ke sekolah.

Alhamdulillah Page Denaihati sudah berada pada ranking 30 Malaysia dengan lebih 2.7 juta follower. Mohon seminit LIKE page kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini 

Skandal Cambridge Analytica baru-baru ini telah menyebabkan ramai orang mempersoalkan peranan Facebook dalam kehidupan mereka. Memperhatikan privasi mereka di lama sosial, ada yang telah memadamkan akaun Facebook mereka.

Laman sosial kini lebih terbuka

Jika anda ingin menyimpan akaun laman sosial anda tetapi dalam pada masa yang sama inginkan privasi dengan lebih baik, berikut adalah 9 perkara yang mungkin anda ingin padamkan:

1. Hari Lahir
Hari lahir anda adalah salah satu daripada teka-teki penting yang juga termasuk nama dan alamat anda, dengan mana orang boleh mengakses akaun bank dan butiran peribadi anda dengan lebih mudah.

2. Nombor telefon
Senario kes terbaik di sini adalah memperoleh ‘secret admire’. Senario kes terburuk? Seorang penipu yang memanggil anda dengan tidak henti-henti.

3. Lokasi sekolah anak anda
Perkara yang anda kadangkala terlupa ialah memberi peluang kepada pelaku seks atau penculik untuk mengetahui di mana anak anda di sekolah.

Polis mencatatkan 36,429 kesalahan seksual terhadap kanak-kanak di UK pada 2013/2014  di England, Wales, Scotland. Polis Ireland Utara mencatatkan jumlah kesalahan seksual tertinggi terhadap kanak-kanak dalam dekad yang lalu.

4. Lokasi semasa
Perkhidmatan lokasi hanya tersedia di Android atau iPhone.

Pada tahun 2015, TechCrunch melaporkan bahawa lebih daripada 500 juta pengguna mengakses Facebook daripada telefon bimbit mereka. Bermaksud ia punyai potensi untuk menyiarkan lokasi mereka dalam talian, dan sesiapa sahaja yang mungkin membahayakan keselamatan anda.

5. Pengurus anda
Facebook adalah platform media sosial, dan sedikit sebanyak interaksi anda patut diambil berat.

Tetapi jika pengurus syarikat anda boleh mengakses laman sosial anda, dia mempunyai akses kepada setiap satu daripada kemas kini status anda dan mungkin akan ternampak mengenai mengeluh tentang kerja. Ya, anda boleh menetapkan keutamaan anda untuk mengecualikan pengurus anda dari kemas kini tertentu, tetapi kerjanya semakin rumit.

6. Gambar ‘boarding pass”
Mengambil gambar pas masuk anda sering menjadi cara untuk kita berkongsi tentang percutian, tetapi jangan menjadi mangsa! Kod bar di pas masuk anda adalah unik untuk anda dan boleh digunakan bagi mencari maklumat yang anda berikan kepada syarikat penerbangan.

Carian Instagram pantas untuk #boardingpass membawa lebih dari 100,000 hasil yang kebanyakannya adalah gambar pas yang mungkin diambil sebelum menaiki pesawat.

7. Bila dan di mana anda pergi bercuti
Mengikut laman web kewangan, mereka yang mengembara dan dirompak semasa mereka bercuti tidak boleh menerima tuntutan insurans mereka jika mereka menyiarkan rancangan percutian mereka di akaun media sosial mereka.

8. Status perhubungan anda
Sekiranya anda ingin meraikan hubungan baru, jangan lakukannya di Facebook. Ia mungkin tidak berfungsi, dan akibatnya akan membuat anda berasa lebih teruk daripada yang anda lakukan.

9. Butiran kad kredit
Jangan sekali-kali. Ini bukan idea yang bijak.

Minta maaf sudah bertahun-tahun

Mark Zuckerberg, ketua eksekutif Facebook, telah mengeluarkan iklan penuh halaman dalam pelbagai akhbar British meminta maaf atas “breach of trust”.

Rangkaian media sosial terbesar di dunia sedang menghadapi pengawasan kerajaan yang semakin meningkat di Eropah dan Amerika Syarikat berikutan dakwaan oleh pemberi maklumat bahawa firma perundingan British Cambridge Analytica tidak dapat mengakses maklumat pengguna.

Cambridge Analytica dilaporkan menggunakan maklumat untuk membina profil pengundi Amerika yang kemudiannya digunakan untuk membantu memilih Presiden AS Donald Trump pada tahun 2016.


Spread the love

51 Comments

  1. Mengambil gambar pas masuk anda sering menjadi cara untuk kita berkongsi tentang percutian, tetapi jangan menjadi mangsa! Ini sangat berisiko tinggi

  2. Tak kan 9 Perkara je anda ingin padamkan daripada laman sosial. Mesti ada banyak lagi. minimum 9 ni je kot kan

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!