Apa perlu buat bila akaun bank kena godam?

Spread the love

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bayangkan apabila mimpi ngeri terburuk anda telah menjadi kenyataan.

Seorang penggodam telah mendapat akses ke akaun perbankan dalam talian anda dan menghapuskan simpanan anda sepenuhnya. Duit dalam akaun boleh tahan banyaknya juga apabila simpan di bank. Jadi apa yang boleh anda lakukan?

Senario ini mungkin tidak berlaku secara kerap, tetapi ia masih boleh berlaku. Pengesahan identiti moden ada kalanya kurang selamat daripada yang anda fikir dan walaupun berlakunya pengesahan dua tahap berasaskan SMS. Nombor TAC bank yang dihantar melalui SMS pun ada kes yang tidak selamat.

Masih ada yang ingat kata laluan yang mudah diceroboh ?

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Sistem keselamatan yang dibuat sekarang hanya menjadikan perkara-perkara yang lebih sukar bagi penggodam dan semoga ia menghalang mereka daripada mengganggu orang lain. Penggodam sentiasa akan terus mencuba dan mencuba serta menjadikan banyak ujikaji untuk menggodam apa yang mereka mahukan.

Jadi apa yang anda lakukan dalam peristiwa malang bahawa anda menjadi mangsa penjenayah siber?

Maklumkan kepada bank anda.

Secara asasnya, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menghubungi bank anda dan memaklumkan kepada mereka mengenai keadaan tersebut. Hubungi bahagian khidmat pelanggan dan arahkan akaun anda beku sehingga perkara boleh diselesaikan dalam memastikan bahawa anda tidak kehilangan lebih banyak duit lagi.

Semak malware di telefon dan komputer.

Ramai penjenayah siber menggunakan aplikasi sosial untuk mendapatkan maklumat log masuk. Hal ini dilakukan dengan menghubungi mangsa dan menipu mereka untuk menyerahkan maklumat peribadi yang dapat digunakan untuk mendapatkan akses ke akaun tersebut. Kaedah ini juga digunakan untuk memasang malware yang memberikan akses penggodam kepada komputer mangsa.

Malware juga boleh diedarkan dalam banyak cara lain. Ini termasuk lampiran e-mel, fail-fail yang digodam (biasanya filem, lagu, permainan, perisian cetak rompak), dan kadang-kadang memaparkan iklan.

Tukar kata laluan anda.

Mengubah kata laluan anda adalah perkara yang perlu dilakukan. Walaupun anda tidak pernah mengetahui bagaimana penggodam memecah masuk ke akaun anda.

Terdapat banyak cara tentang bagaimana hendak membuat kata laluan selamat. Untuk sebahagian besar, kata laluan yang lebih panjang adalah lebih baik daripada yang pendek. Nasihat terbaik yang pernah kita lihat hanyalah menggunakan frasa yang mudah diingat atau merujuk kepada komik ini.

Aktifkan 2FA

Two factor authentication yang juga dipanggil 2FA adalah sistem yang menghantar kod keselamatan rawak tambahan (sering disebut kata laluan satu kali atau OTP) sebelum anda dapat log masuk ke akaun anda. SMS adalah yang paling biasa digunakan pada hari ini, tetapi beberapa syarikat seperti Google memilih pengesahan berasaskan aplikasi.

Idea di sini adalah bahawa walaupun penggodam mungkin mencuri kata laluan anda, mereka tidak mungkin juga mendapat panggilan telefon anda pada masa yang sama. Ia tidak sempurna, tetapi ia memberikan keseimbangan yang baik antara keselamatan dan kemudahan.

Semak penyata kad kredit atau debit.

Tidak mungkin seseorang telah mencuri akaun perbankan dalam talian anda dan maklumat kad kredit atau debit. Bank biasanya membantu untuk mengesan aktiviti mencurigakan dan memberi amaran kepada anda, tetapi anda juga harus beri perhatian kepada apa yang sedang berlaku.

Jika ada, ia membantu untuk memastikan bahawa anda bukan mangsa dua penggodam yang berbeza.

Bertenang

Jangan panik. Penggodaman berlaku dan kadang-kadang sepenuhnya luar daripada kawalan anda.

Apa yang anda perlu lakukan adalah memahami bahawa bank mempunyai langkah berjaga-jaga terhadap hal seperti itu. Anda mungkin tidak akan kehilangan wang anda, walaupun anda mungkin agak tidak selesa selama beberapa hari.

Siapa ada pengalaman kena godam di akaun yang melibatkan kehilangan wang?

Mungkin juga ada yang belum baca perkara yang anda ingin padamkan dari laman sosial


Spread the love

69 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!