Suami Curang ketika Isteri Mengandung

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, tertarik sungguh aku dengan entri dalam blog Hidup Biar Sedap yang bertajuk “Kenapa Dia Curang?“. Entri ini mengesahkan seorang pelawat setia Kak Jie memohon khidmat nasihat kerana ditipu oleh seorang lelaki yang merupa kekasihnya yang mengaku bujang walaupun sebenarnya isterinya sedang mengandung. Ramai sungguh yang memberi pandangan dan yang paling unik Kak Jie lansung tidak balas komen yang terdapat dalam entri ini.

Orang tua ada berkata dalam perkahwinan akan ada 3 peringkat ujian. Ujian pertama pada bulan ke 4 perkahwinan, ujian ke dua pada tahun ke 2 perkahwinan dan ujian ke tiga pada usia suami 40 tahun. Ujian datang dalam berbagai bentuk samada masalah kewangan, gangguan mertua dan paling ngetop sekali adalah masalah CURANG samada isteri atau suami. Tak kurang banyak rumahtangga hancur di tengah jalan hanya dengan satu ujian sahaja dan ada juga rumahtangga yang bertahan walaupun diuji dengan berbagai ujian.

Allah swt berfirman : “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” – Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Kita ini manusia biasa yang tidak sempurna pasti akan diuji dengan melakukan kesilapan demi kesilapan. Yang paling penting apabila kita sedar bahawa kita telah melakukan kesilapan maka cepat-cepatlah bertaubat kepada Allah swt dan memohon maaf kepada mereka yang kita sakiti. Percayalah mengakui kesilapan dan memperbaiki diri itu adalah perbuatan sungguh mulia di sisi Allah swt. Begitu juga memaafkan mereka yang telah insaf juga adalah sifat yang mulia kerana Allah swt itu setiap saat sentiasa memaafkan manusia yang sentiasa sahaja membuat dosa.

Baca juga : Seks Suami Isteri kerpa ok ke

Manusia sentiasa sahaja diuji Allah swt untuk mengukur tahap iman mereka. Namun kita sentiasa sahaja marah kepada Isteri, Suami, Anak, Keluarga, Sahabat, Pekerja, Majikan, Kerajaan, Pembangkang, Blogger dan dunia apabila ada masalah. Bukankah apabila kita marah pada mereka itu bermakna sebenarnya kita marah kepada yang memberi ujian itu kepada kita iatu Allah swt?

Banyak lagi entri rumahtangga dan suami-isteri yang boleh dibaca untuk dijadikan tauladan dan sempadan just klik je di related post dibawah.

---

  1. peran suami saat istri hamil sangat penting karena bisa memengaruhi kehamilan. Termasuk juga sang janin.
    Entri terbaru Bang Iwan – Keutamaan Bulan DzulhijjahMy Profile

  2. ada tak teknik nk bukak password

  3. Ni ayat yang saya suka: Yang paling penting apabila kita sedar bahawa kita telah melakukan kesilapan maka cepat-cepatlah bertaubat kepada Allah swt dan memohon maaf kepada mereka yang kita sakiti.
    Entri terbaru Kdn – ANDA ingin menang hadiah notebook Acer Aspire OneMy Profile

  4. Fenomena seperti ini banyak terjadi sampai di pelosok.
    Entri terbaru Bang Iwan – Hari Ulang Tahun The FlintStones ke-50 Logo Google Hari IniMy Profile

  5. err.. siap ada software lagi tu. boleh caya ke? jangan nanti sebabkan software tu berpecah huhu…

  6. sentiasa dkat kn dri pd tuhan…DIA uji hambaNya…tntu de hikmah d sbalik kejadian…

  7. meski istri mengandung tetap harus setia kepadanya

  8. cermin mata says:

    nuzubillah…hurmmm

  9. kesabaran,kejujuran.keikhlasan serta berdoa kepada allah sentiasa adalah kunci kebahgiaan sesebuah r/tangga dan diselami kasih dan sayang antara suami isteri….amin

  10. Adakah anda mengesyaki suami anda curang?

    Anda ingin tahu butiran apakah butiran chat/email/apa yang ditaip ke dalam facebook/tagged dll?

    Saya mempunyai software khas untuk anda mengetahui setiap patah perkataan yang ditaip semasa chat/email/facebook dll.

    Software canggih ini biasanya berharga RM300 di pasaran.

    Saya boleh installkan software ini di dalam PC anda untuk RM70 sahaja sekali dengan servis pemasangan.

    Email saya di dreambuilder2u@yahoo.com atau contact saya di 0134434329 (Ahmad) jika anda berminat.

    Tawaran harga ini terhad dan boleh naik ke harga asal bila2 masa sahaja.

    Keutamaan kepada warga Lembah Klang tetapi sesiapa yang berminat yang berada di negeri lain boleh berbincang.

    Adakah anda ingin berkira2 wang anda dan membiarkan masalah yang kecil makin membesar? Bertindak sekarang!

    Terima kasih.

  11. Kesetiaan khas dengan nilai-nilai Ilahi : “Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang beriman diri dan harta mereka dengan mahligai surga, mereka berperang di jalan Allah, mereka pun terbunuh atau membunuh. Adalah janji sejati atasNya di dalam kitab Taurat, Injil dan Al-Qur’an, siapakah yang lebih setia dari Allah SWT akan janjiNya. Bergembiralah dengan baiat (sumpah setia) yang kalian ikrarkan, itulah keberuntungan yang besar.” (At Taubah: 111)

Trackbacks

  1. […] Isteri Curang?Wed, Mar 2, 2011IsuSemasa, MasyarakatShareAssalamualaikum dan salam 1Dunia, kisah suami curang memang dah biasa kita dengar samada di pejabat, jiran sebelah rumah, saudara mara, teman-teman dan […]

  2. […] Pembunuhan tragis Sosilawati dan gambar suspek panas di Twitter5 Blog Berbahasa Melayu yang TopSuami Curang ketika Isteri MengandungBertudung untuk fesyen atau ikut syariatTop 100 blog Malaysia yang aku kenalSiapa Jutawan Online […]

  3. Sayangkan Suami Orang says:

    […] main cinta dengan abang ipar, suami tidak adil berpoligami, suami mati pucuk, […]Related posts:Suami Curang ketika Isteri Mengandung Tertarik sungguh aku dengan entri dalam blog Hidup Biar Sedap…Sayangkan Isteri Tinggal-Tinggalkan […]

  4. […] orang terkaya di Malaysia 20105 Blog Berbahasa Melayu yang Top10 richest men in the world 2010Suami Curang ketika Isteri MengandungKuasa Page Rank menentukan populariti blog ANDA.4700 kes zina setiap hari di kalangan umat Islam, […]

Artikel pilihan...close