Penakut

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, sejak setahun dua ni berlumba-lumba stesen TV dan panggung wayang menayangkan drama dan filem seram. Akibatnya anak-anak jadi penakut tapi bukan sahaja anak-anak malah ada juga emak yang takut. Nak pergi bilik air tengah malam nak berteman. Kalau rumah dua tingkat nak naik atas pun takut dan kalau dah naik atas nak turun bawah mesti berteman. Begitulah hebatnya penangan cerita seram ini dalam kehidupan masyarakat sekarang.

Baru-baru ni Tun Mahathir pun ada meluahkan rasa kurang senang dengan budaya cerita seram yang lansung tidak membina minda cergas dan kreatif tapi minda penakut yang menjadi manusi lebih negatif. Yang kreatif hanya pengarah filem memikirkan bagaimana nak menakutkan penonton dan akhirnya mengaut keuntungan besar. Yang paling ditakuti budaya cerita seram ini boleh mengugat akidah umat Islam apabila kita lebih takut hantu dan pontianak lebih daripada takut kepada Allah SWT.

Pengiat filem dan drama lansung tak nak dengan nasihat Ulama yang dah banyak kali menegur. Siapalah agaknya yang boleh tegur diaorang ni termasuk stesen TV yang menyiarkan cerita seram tanpa ada pengawalan. Aku sendiri pun tak nampak jalan penyelesaiannya. Macam ada cadangan ke?

Cerita kisah penakut ni best juga layan lagu Penakut oleh Yuna yang telah dijulang sebagai lagu terbaik AIM ke 18. Lagu ini bukanlah lagu seram tapi lagu takut putus cinta. Kepada yang mencari keputusan penuh AIM ke 18 terus je ke Keputusan AIM ke 18.

---

  1. Film menyeramkan bagi anak-anak juga bisa menimbulkan dampak serta efek negatif
    Entri terbaru Blog Keperawatan – Gangguan Listrik Jantung DisritmiaMy Profile

  2. Film horror, film kesukaan ku deh :)
    Entri terbaru Dapah blog – 6 Tips Aman Menggunakan FacebookMy Profile

  3. Film Horor, saya tak suka tuh….
    Entri terbaru Dadan – Laga Euro 2012 : Denmark vs JermanMy Profile

  4. Di Indonesia sekarang Film horror lagi laku banget.

  5. filem hantu msia byknya kurang mnakutkan…
    Entri terbaru Nana – Kejadian Seram di Wad ICUMy Profile

  6. itulah dia cerita malam-malam jumaat…cerita hantu y tahu menakutkan orang sahaja..
    Entri terbaru W.HabibuRahman – Send Free SMS With MostSMSMy Profile

  7. film seram meciptakan sugesti sendiri pada setiap penontonnya, dengan mencitrakan bentuk setan dan hantu dengan sosok yang sangat menakutkan. padahal belum tentu tuh pembuat filmya sendiri sudah pernah lihat hantu sebenarnya??he..
    Entri terbaru Prima yudha – Small Business Trends in 2012 – Prima Review [Digg]My Profile

  8. infonya bagus banget mas..
    terima kasih…
    Entri terbaru Tirani Luph Tazmania – Cara Berhubungan Badan Dalam Islam (khusus Buat Yang Sudah Menikah)My Profile

  9. seharusnya anak-anak ga boleh film seram. berilah tayangan yanglayak untuk anak-anak
    Entri terbaru Education and Tutorial Update – Finding the Qualified Guitar Strings with Affordable Price is Easy ActuallyMy Profile

  10. jangan jdi penakut sudah..

  11. ditarik sudah pncalonan nya …

    tp yuna keep cool ..profesional ~
    Entri terbaru Ummi Hanie – Macam inilah kakak ! =)My Profile

  12. film hantu memang seharus nya tidak boleh di tonton oleh anak-anak karena hanya akan memberikan efek negatif….

  13. selain suara nya bagus…
    orang nya juga cakep nih…….

  14. film hantu memang menjadikan anak-anak menjadi penakut…

  15. Ikhwan Pauzi says:

    takut jangan sampai melupakan tuhan sehingga sanggup menyerahkan diri kepada syaitan .

Trackbacks

  1. […] telah mengambil alih gelaran Lagu Terbaik AIM 18 yang sebelum ini dipegang oleh lagu “Penakut” nyanyian Yuna . Ya , sedikit kontroversi di situ … tapi malas saya nak tambah² lagi […]

  2. […] saya dah lama nak buat survey pasal ni tapi baru kali ni saya saya berani. Susah juga kalau jadi penakut kan? hahahaha! Takut pada pandangan orang adalah musuh manusia dalam […]

Artikel pilihan...close