Dunia seni Malaysia hanya di kepala lutut

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, dunia seni Malaysia terkejut dengan kata-kata sinis mantan artis yang berhijrah kehidupan Bob Lokman menyatakan dunia seni tanah air hanya seperti di kepala lutut.

Aku bukan orang yang paling layak nak bagi komen seban bukan artis juga bukan tok guru. Syukur Allah bagi hidayah kepada Bob Lokman untuk berhijrah kehidupan dan beliau memilih Parti PAS sebagai platform perjuangan dakwahnya. Sebenarnya ramai lagi artis lain yang sudah berhijrah kehidupan tetapi kerana mereka tidak memilih platform parti politik jadi tak ramai yang tahu.

Aku ada juga beberapa kali berkongsi rasa dengan beberapa rakan yang menjadi penyokong kuat parti PAS mengapa harus menggunakan pendekatan keras sedang Islam suka kesederhanaan. Nabi SAW itu adalah contoh akhlak terbaik dan berjaya mengembangkan Islam dengan kesabaran yang tinggi.

Penyokong tegar PAS pasti tidak akan lari kemana tetapi yang perlu diajak dengan hikmah adalah mereka di luar parti tetapi dengan menggunakan bahasa yang keras dalam ceramah sudah pasti ianya akan hanya dapat menarik segelintir sahaja. Ini jelas terbukti apabila perjuangan berpuluh tahun masih begitu dan perubahan cara perlu dibuat.

Cara keras itu mungkin dibawa oleh Bob Lokman yang akhirnya menyentuh hati orang seni yang memangnya sensitif. Kesannya negatif dan tidak memotivasi insan lain untuk berhijrah dan itulah sebenarnya berlaku dalam dunia yang nyata. Mungkinkah suatu hari nanti Bob Lokman juga akan menjadi seperti beberapa artis yang dahulu dipuji dengan suara yang lunak ketika menyampaikan ceramah PAS tapi kini dipinggir begitu sahaja.

Begitulah rentak tari politik sehari dipuji esok mungkin dipinggir. Sehari kita berkawan rapat esok mungkin musuh ketat.

[ad#nuffnang336]

[ad#Adsense234x60]


Spread the love

68 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!