Zacheela Dot Com

Brady Barr, Pakar Reptilia National Geographic di Zoo Negara

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, rabu lepas team Denaihati ke Zoo Negara hadiri jemputan media Nat Geo Wild, Fox International Channels dan Astro Present Dangerous Encounters with Brady Barr. Brady Barr merupakan pakar reptilia terkenal National Geographic dan juga host bagi siri popular Dangerous Encounters di Nat Geo Wild (Astro Ch 550). Dr. Brady Barr berada di Malaysia dalam mencari pengembaraan dan meneroka hidupan liar reptilia yang terdapat di Malaysia. Lawatan beliau mendapat sokongan daripada Kementerian Pendidikan (MOE), Akademi Sains Malaysia dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia.

National Geographic Brady Barr di Zoo Negara

Lawatan Dr. Brady Bar ini serentak dengan promosi tayangan perdana siri terbaru Dangerous Encounters musim ke-7. Rancangan Most Dangerous Encounters & Dangerous Encounters akan dimulakan dengan tayangan selama 2 jam secara eksklusif di National Geographic Channel (Astro Ch 553) dan Nat Geo Wild (Astro Ch 550) pada 27 Jun jam 8:00 malam. Kemudian episod baru Dangerous Encounters akan disiarkan setiap hari Rabu jam 8:00 malam di Nat Geo Wild.

Sebagai pakar reptilia, Brady Barr yang telah menjelajah lima benua dan lebih 70 buah negara telah menjadikan misi hidupnya untuk mengkaji dan melindungi beberapa haiwan yang paling bahaya dan terancam di dunia khususnya buaya dan aligator.

Brady Barr bersama pelajar sekolah

Ketika bertemu di Zoo Negara baru-baru ni dapat lihat perwatakan, gaya dan personaliti Brady Barr yang menarik dan sangat peramah ditambah dengan pengetahuan saintifik yang luas membolehkan beliau membawa binatang yang paling menarik di planet ini terus ke hati masyarakat. Seramai 120 orang pelajar hadir di Zoo Negara semasa acara dengan Brady dan mereka sangat kagum kerana beliau telah menunjukkan bagaimana untuk mengendalikan ular tanpa menyebabkan sebarang kecederaan atau kerosakan kepada haiwan tersebut.

Kemudian beliau masuk ke kandang buaya untuk tunjukkan demonstrasi menangkap buaya betina yang mengawal sarangnya dan telah memukau pandangan semua orang dengan aksi beliau. Beliau juga merupakan satu-satunya orang dalam sejarah yang telah menangkap dan mengkaji semua 23 spesies buaya yang terdapat di dunia dan ada di antaranya diancam kepupusan kerana sikap rakus manusia.

Aksi Brady Barr menangkap buaya Zoo Negara

Tips Untuk Elak Serangan Ular dari Brady Barr

(1) Jangan cuba menyentuh atau menangkap ular kerana hanya mereka yang pakar sahaja dapat menentukan sama ada ular itu berbisa atau tidak.
(2) Jika terjumpa ular, jauhkan diri anda. Ular tidak akan mengejar anda kerana mereka tidak agresif.
(3) Anda akan digigit jika anda melangkah ular atau cuba untuk mengambilnya.
(4) Pastikan sekitar rumah bebas dari sampah sarap dan semak samun kerana ia akan menarik perhatian tikus dan secara tak langsung akan menarik perhatian ular.

Tips Untuk Elak Serangan Buaya dari Brady Barr

(1) Jangan memancing ketika menyeberangi sungai dan bawa ikan hasil tangkapan bersama-sama.
(2) Jangan biarkan anak-anak atau haiwan peliharaan bermain di tepi air terutamanya pada waktu senja.
(3) Jangan sesekali mendekati buaya. Jika anda ternampak atau terserempak, kekalkan jarak anda dan cuba elakkan diri dengan perlahan-lahan.
(4) Jangan sesekali memberi makan kepada buaya! Ini adalah sangat berbahaya kerana mereka menjadi aggresif bila membabitkan makanan.
Brady Barr National Geographic

Nat Geo Wild yang dihoskan oleh Brady Barr merupakan saluran info dan hiburan No.1 di Malaysia yang berdasarkan fakta, mencapai 3 juta pelanggan TV Astro dan lebih 18 juta penonton di seluruh negara. Kejayaan Nat Geo Wild adalah disebabkan tujuan saluran itu untuk mendidik para penonton mengenai semua makhluk dan peranannya yang unik dan tempatnya dalam ekosistem. Saluran ini juga menyokong dan menggalakkan pemuliharaan hidupan liar.

Jangan lupa menonton rancangan Most Dangerous Encounters & Dangerous Encounters, season 7 yang ditayangkan selama 2 jam di National Geographic Channel (Astro Ch 553) dan Nat Geo Wild (Astro Ch 550) pada 27 Jun jam 8:00 malam. Episod baru akan disiarkan setiap hari Rabu jam 8:00 malam di Nat Geo Wild. Rancangan Dangerous Encounters musim ke-7 ini boleh didapati dalam empat bahasa iaitu Bahasa Malaysia, Inggeris, Mandarin dan Tamil.

---

 1. Seorang yang benar-benar pakar dalam hewan reptil seperti halnya buaya ini
  Entri terbaru Blog Keperawatan – Tanda Gejala Penyakit AsmaMy Profile

 2. Meskipun ada tips, tapi masih takut ketemu buaya.
  Entri terbaru Bang Iwan – London 2012 Rhythmic Gymnastics | Senam Ritmik di Logo Google Hari IniMy Profile

 3. Sya belajar panduan berdepan dengan ular dulu masa kat Langkawi. Untuk dengan buaya, baru ni tahu :D
  Entri terbaru Sya Isya – JIMAT BERBELANJA DI JOM HEBOHMy Profile

 4. dia ini tdk merasa takut sama hewan reptil buas ya…

 5. Reptilia jenis ular dan juga buaya ini termasuk hewan yang berbahaya
  Entri terbaru Blog Keperawatan – Fase Penyembuhan LukaMy Profile

 6. panduan yg berguna juga nak elak ular dan buaya ni.hehehe.
  Entri terbaru Ahmad Tarmizi – Pendedahan Terkini Handphone Menjadi Sumber PendapatanMy Profile

 7. Kemahiran beliau memangkap dan bermain menjadi daya tarikan para penggunjung.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

 8. Kelebihan yg ada pada Brady Barr, sungguh luarbiasa.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

 9. Rancangan ini mendapat tempat di mata para pengiat haiwan liar untuk menonton hinggakan berjuta-juta yg menontonnya bagaimana beliau beraksi dgn haiwan tersebut.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

 10. Rancangan Dangerous Encounters musim ke-7 ini boleh didapati dalam empat bahasa iaitu Bahasa Malaysia, Inggeris, Mandarin dan Tamil. Ini memberi lebih pengetahuan kepada para penonton untuk lebih memahami.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

 11. Brady Barr amat mengambil berat akan kehidupan reptelia ini bagi mengelakkan drp pupus.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

 12. Kelalaian mengikabatkan kecederaan serius di anggota badan bila di patut atau dibaham buaya.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

 13. Org kita harus byk belajar dr beliau, lebih2 lagi yg bekerja di zoo negara di bhg reptilia spt ulat dan buaya.
  Entri terbaru sensasi2020 – Terbongkarnya Rahsia Secret RecipeMy Profile

Artikel pilihan...close