20112011

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, cantik tak tarikh 20.11.2011 yang hanya berlaku sekali sepanjang zaman tidak seperti tarikh 11.11.11 akan berulang setiap 1000 tahun. Tarikh 20/11 sangat istimewa dalam hidup aku bersama dengan seorang yang juga sangat istimewa dalam hidup aku. Melalui peristiwa sedih bersama seperti tercatat dalam nukilan peribadi dua tahun lepas bertajuk “Tarikh 20/11 yang tidak akan aku lupakan“, semuga rohnya bersemadi bersama mereka yang beriman menunggu kedatangan kedua ibubapanya di hadapan pintu syurga.

Insan istimewa yang sentiasa berada di sisi ketika susah dan senang seperti tercatat dalam kisah “Pengorbanan Seorang Wanita“. Paling tragis apabila diuji oleh Allah SWT terpisah bertahun-tahun. Semuanya alhamdulillah dapat dilalui dengan sabar, setia dan redha. Setelah melalui detik yang sukar akhirnya kami bersama tetapi ketika anak-anak semakin membesar dan seorang demi seorang meninggalkan kami untuk menjejaki ilmu dunia dan akhirat yang tidak ada di rumah. Begitulah putaran hidup yang akhirnya pasti kami tinggal berdua.

gambar keluarga Denaihati
Kebahagian perlu dibina buka datang bergolek

Ada teman-teman yang bertanya dah lama usia perkahwinan tak teringin ke nak berpoligami. Memang ramai teman-teman aku yang berpoligami, cuma aku selalu terfikir apa agaknya perasaan seorang isteri yang sudah berbelas tahun bersama tiba-tiba terbaring sendirian di malam hari memikirkan suami yang sangat disayangi sedang bermesra dengan wanita lain di tempat yang lain. Mampukah seorang suami melakukan perkara yang sama sekiranya isteri dibenarkan berpoligami. Aku belum mampu lagi untuk mengecewakan teman dan isteri yang sudah lebih 23 tahun bersama susah dan senang berkorban hati dan perasaan.

Tahun ini kami tidak dapat menyambut hari istimewa 20.11.2011 bersama kerana terpisah beribu kilometer. Aku titipkan doa agar kita sekeluarga sentiasa berada di bawah payungan ramat dan hidayah ALLAH SWT. Semuga kita tidak lagi diuji dengan ujian yang sukar seperti yang pernah dilalui sebelum ini.

20112011 begitu istimewa untuk aku dan dia. Semuga ikatan kami akan menjadi seperti tarikh 20112011 yang hanya berlaku sekali sepanjang zaman.


Spread the love

130 Comments

    1. Wajib bagi seorang istri untuk menampakkan kecintaan kepadanya, bersikap lembut, menunjukkan rasa hormat, bersabar atas kekeliruannya dan engkau melaksanakan semua perintahnya selama tidak bermaksiat kepada Allah semampu yang istri bisa lakukan
     Curahan rasa Blog Keperawatan @ ..Manfaat OlahragaMy Profile

    1. Rasa bahagia tak lepas dari sikap ikhlas dari dalam hati. Dimulai dari hal-hal yang kecil, tanamkan rasa ikhlas dalam hati. Menerima kondisi yang ada, pasangan Anda dengan segala kelebihan dan kekurangannya, kondisi finansial Anda, lingkungan tempat tinggal Anda, dan juga lingkungan tempat Anda bekerja. Apapun kondisinya, cobalah terima dengan ikhlas,
     Curahan rasa Bang Iwan @ ..10 Entri Terbaik DenaihatiMy Profile

      1. Bila harta yang berharga :keluarga” tersebut tidak dijaga dengan baik, maka akan hancurlah kehidupan rumah tangga dan tentunya bisa berimbas kepada kehidupan anak-anak kita di kemudian hari pula
       Curahan rasa Blog Keperawatan @ ..Manfaat OlahragaMy Profile

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!

Think Quran