Zakat Fitrah Seluruh Malaysia

Spread the love

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, Zakat Fitrah ini wajib untuk semua umat Islam di bulan Ramadhan. Dari Ibnu Abbas r.a., bersabda Rasulullah SAW, “Mewajibkan zakat fitrah itu sebagai pembersih bagi orang yang berpuasa daripada perbuatan yang sia-sia dan perkataan yang kotor dan sebagai makanan bagi orang miskin. Kerana itu, sesiapa mengeluarkannya selepas solat (Aidilfitri), maka ia merupakan salah satu sedekah dari sedekah-sedekah biasa.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Ibn Majah).

Waktu paling afdal zakat fitrah adalah sebelum solat Aidilfitri. Dari Ibnu Umar r.a, Rasulullah SAW memerintahkan agar zakat fitrah ditunaikan sebelum orang ramai keluar untuk mendirikan sembahyang Hari Raya.” (Hadis riwayat Muslim). Tetapi pasti jangan kerana mengejar waktu afdal akhirnya kita tidak sempat membayar zakat kerana zakat yang dibayar selepas solat sunat Aidilfitri hanya seperti sedekah-sedekah biasa.

Berikut adalah Kadar Zakat Fitrah seluruh Malaysia 2012.

 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Kelantan : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Trengganu : RM7.60/RM7/RM4.50
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Pahang : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Johor : RM8/RM5
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Melaka : RM6.50
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Negeri Sembilan : RM6.50
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Selangor : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Perak : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Kedah : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Pulau Pinang : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Perlis : RM6
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Sabah : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Negeri Sarawak : RM6.50
 • Kadar Zakat Fitrah Kuala Lumpur : RM7
 • Kadar Zakat Fitrah Putrajaya : RM7

Kawasan afdal Zakat Fitrah adalah dikawasan dimana kita mencari rezeki.

Bayaran zakat fitrah secara SMS boleh juga dibuat dengan M-Fitrah bersama Celcom dengan hantar sms FITRAH ke 21999 (servis adalah percuma).

Lafaz Zakat Fitrah

 • Bagi Diri Sendiri

‘Inilah wang bagi menggantikan Beras Fitrah yang wajib bagi diriku pada Tahun ini kerana Allah Taala’.

 • Bagi Diri Sendiri dan Tanggungan

‘Inilah wang bagi menggantikan Beras Fitrah yang wajib bagi diriku dan tanggungan pada Tahun ini kerana Allah Taala’.

 • Bagi Pihak

‘Inilah wang bagi menggantikan Beras Fitrah yang wajib bagi ………………… pada Tahun ini yang diwakilkan kepadaku kerana Allah Taala’.

Dah bayar zakat fitrah ke belum?


Spread the love

68 Comments

 1. Bulan Ramadhan merupakan bulan ibadah dan taqarrub (pendekatan diri) kepada Allah SWT. Bulan ini dijadikan pula oleh “banyak” umat sebagai bulan zakat dan sedekah meskipun pada hakikatnya zakat harta dan sedekah tidak mutlak harus dikaitkan dengan bulan Ramadhan.
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..Simfoni Luar Biasa Christian BautistaMy Profile

  1. Karena banyaknya wajib zakat dan orang-orang yang tergugah hatinya untuk bersedekah pada bulan suci ini, maka tidak heran bila banyak pula terlihat kaum mustadh’afin yang hilir mudik, membuang air muka yang tersisa, untuk mendapatkan haknya. Di sana-sini terlihat semacam “pameran kemiskinan”, suatu hal yang tidak sedikit pun direstui oleh agama. Bukankah kemiskinan mendekati kekufuran?
   Curahan rasa Bang Iwan @ ..Simfoni Luar Biasa Christian BautistaMy Profile

   1. Sangat menarik mempelajari ketelitian redaksi Al-Quran, antara lain yang menyangkut kewajiban berzakat. Sepanjang pengamatan saya, kewajiban tersebut selalu digambarkan dengan kata atu – suatu kata yang dari akarnya dapat dibentuk berbagai ragam kata dan mengandung berbagai makna. Makna-maknanya antara lain istiqamah (bersikap jujur dan konsekuen), cepat, pelaksanaan secara amat sempurna, memudahkan jalan, mengantar kepada, seorang agung lagi bijaksana, dan lain-lain.
    Curahan rasa Bang Iwan @ ..Simfoni Luar Biasa Christian BautistaMy Profile

    1. Jika makna-makna yang dikandung oleh kata tersebut dihayati, maka kita akan memperoleh gambaran yang sangat jelas dan indah tentang cara menunaikan kewajiban tersebut. Bahasa Al-Quran di atas menuntut agar:

     Pertama, zakat dikeluarkan dengan sikap istiqamah sehingga tidak terjadi kecurangan – baik dalam perhitungan, pemilihan dan pembagiannya.

     Kedua, bergegas dan bercepat-cepat dalam pengeluarannya, dalam arti tidak menunda-nunda hingga waktunya berlalu.

     Ketiga, mempermudah jalan penerimaannya, bahkan kalau dapat mengantarkannya kepada yang berhak sehingga tidak terjadi semacam pameran kemiskinan dan tidak pula menghilangkan air muka.

     Keempat, mereka yang melakukan petunjuk-petunjuk ini adalah seorang yang agung lagi bijaksana.
     Curahan rasa Bang Iwan @ ..Simfoni Luar Biasa Christian BautistaMy Profile

     1. Kalau makna-makna di atas diperhatikan dan dihayati dalam melaksanakan kewajiban ini, maka dapat diyakini bahwa harta benda yang dikeluarkan benar-benar menjadi zakat dalam arti “menyucikan” dan “mengembangkan” jiwa dan harta benda pelaku kewajiban ini.
      Curahan rasa Bang Iwan @ ..Simfoni Luar Biasa Christian BautistaMy Profile

      1. Kesucian jiwa melahirkan ketenangan batin, bukan hanya bagi penerima zakat tetapi juga bagi pemberinya. Karena kedengkian dan iri hati dapat tumbuh pada saat seorang tak berpunya melihat seseorang yang berkecukupan namun enggan mengulurkan bantuan. Kedengkian ini melahirkan keresahan bagi kedua belah pihak.
       Curahan rasa Bang Iwan @ ..Simfoni Luar Biasa Christian BautistaMy Profile

      2. Zakat juga harus ditinjau secara ekonomis-psikologis, yakni dengan adanya ketenangan batin dari pemberi zakat, ia akan dapat lebih mengkonsentrasikan usaha dan pemikirannya guna pengembangan hartanya. Di samping itu, pemberian zakat mendorong terciptanya daya beli baru dan, terutama, daya produksi dari para penerima tersebut.

 2. Penerima Zakat secara umum ditetapkan dalam 8 golongan/asnaf (fakir, miskin, amil, muallaf, hamba sahaya, gharimin, fisabilillah, ibnu sabil) namun menurut beberapa ulama khusus untuk zakat fitrah mesti didahulukan kepada dua golongan pertama yakni fakir dan miskin.
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..Mozilla Firefox 6.0 Free DownloadMy Profile

 3. Besar zakat yang dikeluarkan menurut para ulama adalah sesuai penafsiran terhadap hadits adalah sebesar satu sha’ atau kira-kira setara dengan 3,5 liter atau 2.5 kg makanan pokok (tepung, kurma, gandum, aqith) atau yang biasa dikonsumsi di daerah bersangkutan (Mazhab syafi’i dan Maliki).
  Curahan rasa Bang Iwan @ ..Mozilla Firefox 6.0 Free DownloadMy Profile

 4. Tanpa terasa waktu berputar begitu cepat, dan bulan penuh berkah ini akan meninggalkan segenap umat Muslim sebelum berjumpa kembali satu tahun mendatang. Ada satu kewajiban lagi yang harus ditunaikan umat Muslim, yakni berzakat fitrah.

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!