Usah cari kesempurnaan, tapi carilah yang menyempurnakan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kalau kita selalu mendengar keluhan orang lain tentang pasangan mereka, pasti kita selalu dengar keluhan yang sama;

‘dia tak suka perkara ini…’, ‘
dia tak suka habiskan masa buat perkara itu…’ dan sebagainya.

Walaupun beban itu terasa berat, tapi kalau dengar betul-betul, keluhan itu sebenarnya nak beritahu kita bahawa, dia tak ‘perfect’. Jarang sekali manusia akan nampak apa yang dia sudah ada.

Selalunya, kita hanya akan nampak apa yang orang lain ada dan kita pun terus mahu yang sama. Entah apa yang dikejar sebenarnya. Tapi yang pasti, perbandingan boleh membunuh sebuah hubungan. Kalau anda selalu bandingkan pasangan anda dengan pasangan orang lain, anda takkan rasa bahagia.

Firman Allah SWT;

“Dan janganlah engkau menujukan pandangan kedua matamu dengan keinginan kepada apa yang telah Kami berikan kepada beberapa golongan dari mereka yang kafir itu menikmatinya, yang merupakan keindahan kehidupan dunia ini, untuk Kami menguji mereka padanya; sedang limpah kurnia Tuhanmu di akhirat lebih baik dan lebih kekal”. (QS Taha 20:131)

Apa yang orang lain ada akan sentiasa nampak lebih menarik. Sebenarnya apa kita sudah ada pun sudah cukup, tapi bila kita mula buat perbandingan, kita sentiasa akan jumpa orang yang ada sesuatu yang lebih baik.

Bila ini terjadi, kita akan terus tawar hati dengan apa yang kita sudah miliki. Kita mungkin akan terus lupakan benda lain milik kita yang mungkin lebih baik dari orang lain kerana terlalu fokus apa kelebihan orang lain. Kita selalu bandingkan kerana kita selalu cari kesempurnaan dalam segala hal.

Dalam hal cinta, kita cari pasangan yang sempurna. Keinginan ini jadi semakin kuat bila kita selalu didedahkan pada kisah cinta yang sempurna dalam drama dan novel. Dalam kisah mereka, ada sedikit halangan di mula atau pertengahan cerita, tapi akhirnya mereka bahagia selama-lamanya.

Kita selalu sangat didedahkan dengan kisah-kisah sebegini hingga kita rasakan cerita sebeginilah yang sepatutnya berlaku dalam hidup kita dan kalau kisah kita tak sama macam kisah dalam drama, kita tak boleh terima. Bila jumpa seseorang yang serasi, kita harap dia jadi sama seperti dalam angan-angan. Kita buat dia rasa seakan dia perlu jadi orang lain untuk bahagiakan diri kita.

Mungkin dia pun akan berusaha jadi orang yang anda harapkan tapi selepas beberapa lama berkahwin, anda akan sedar bahawa dia memang tak sempurna. Kebanyakan pasangan suami isteri pada hari ini masih bertahan bukan kerana pasangan mereka sempurna, atau kerana kisah cinta mereka yang terlalu romantis. Rumahtangga yang bahagia perlukan usaha dari kedua belah pihak.

Umar RA berkata, ‘cinta bukan satu-satunya komponen untuk membina keluarga yang berjaya’.

Kebahagiaan masih boleh ditemui walaupun pasangan kita kurang sempurna. Kuncinya adalah bila diri kita menerima kebaikan dan kekurangannya. Kalau kita boleh didik diri untuk hargai sekecil-kecil hikmah di sebalik ujian yang besar, kita akan rasa bahagia.

Kalau tak boleh hargai nikmat yang besar, selamanya memang takkan rasa bahagia.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!