Tips dan trend media sosial 2019

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Di dunia media sosial, kadar perubahan sentiasa pantas tetapi untuk tahun 2018 ia semakin menjadi perhatian.

Pengguna mula mempersoalkan rangkaian yang bernilai dan mencari cara yang lebih efisien untuk terlibat dalam media sosial. Pelbagai kajian telah dibuat dan format baru sentiasa meningkat dengan hubungan dan berkongsi kandungan, dari Instagram Stories kepada lain-lain mesej.

Kami baru kehilangan FB page yg mempunyai lebih 2 juta follower. Mohon seminit LIKE page baru kami yang penuh dengan ILMU untuk jadi top 10 Malaysia! Klik Sini

Lonjakan perubahan media sosial baru muncul, dan jenama terkemuka sudah menyesuaikan diri dengannya. Pengguna ingin diperlakukan seperti individu, bukan secara demografi. Mereka nak lebih banyak nilai dalam pertukaran untuk masa dan maklumat mereka. 

Pengguna lebih suka melihat ianya secara nyata, peribadi dan asli.

Gabungan media sosial pilihan satu dunia

2018 mewakili tahun krisis untuk kepercayaan media sosial. Berikutan skandal Cambridge Analytica, Facebook menghadapi tekanan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Ianya berkaitan dengan pengguna dan pengawal selia untuk meningkatkan keselamatan, ketelusan, serta ketepatan.

Sementara itu, Twitter bertarung dengan kontroversi mengenai percambahan bot-bot yang tidak terkawal, menghapuskan berjuta-juta akaun palsu.

Sebagai contoh, syarikat-syarikat progresif seperti Adidas dan The New York Times sedang berusaha untuk membangunkan ‘dialog intim’ atau engagement dan ia bermakna dengan kumpulan pembaca yang lebih kecil serta lebih berharga.

Rangkaian Sosial dan Aplikasi mesej

Mereka mewujudkan komuniti dan berkongsi kandungan yang berwawasan dan meneliti kemudian keluar dari jalan dan membiarkan pengguna ghairah bercakap antara satu sama lain.

Ada beberapa tips yang perlu dilakukan segera untuk trend 2019 ini.

1. Buat hashtag berjenama untuk Instagram sejajar dengan nilai komuniti.

Untuk membina perbualan di sekitar jenama anda, buatlah hashtag berjenama yang ringkas dan mudah diingat yang membawa komuniti anda bersama-sama di sekeliling minat bersama. Contohnya Denaihati Network mempunyai hashtag #kembaraDH , untuk orang yang suka melancong.

Gunakan hashtags untuk menyelaraskan pengguna bagi jenama anda yang ditonjolkan dan bukan hanya menawarkan produk.

2. Bina Facebook Group dengan pengikut ‘hardcore’.

Sekiranya anda mempunyai Laman Facebook Business, anda boleh membuat Group Facebook dengan mudah untuk melengkapkannya. Walaupun halaman anda akan menawarkan lebih banyak maklumat umum kepada pengikut anda, Group Facebook anda boleh menangani minat khusus dan target kepada pengikut anda.

Kunci untuk jenama adalah untuk mewujudkan ruang di mana pelanggan boleh bercakap antara satu sama lain. Elakkan daripada posting berat atau jualan produk secara terus. Anda boleh memilih untuk membuat kumpulan anda awam atau tertutup, dan anda harus jelas mengenal pasti tujuan kumpulan supaya orang tahu mengapa ia wujud.

3. Masukkan influencer dalam strategi pemasaran anda.

Apabila merancang kempen, pertimbangkan untuk menyewa penyumbang mikro untuk meningkatkan kualiti jangkauan anda dengan khalayak yang lebih khusus. Tidak seperti penyokong terkenal atau selebriti, penyokong mikro mempunyai khalayak media sosial yang lebih kecil, terlibat.

Penulis blog dan influencer lebih berpatutan untuk membina jenama, dilihat sebagai lebih dipercayai oleh pengguna. Dan ia sering memberikan hasil yang lebih baik. Salah satu cara paling mudah untuk mencari rakan penulis blog dan influencer adalah melalui carian hashtag atau boleh hubungi Denaihati Network.

Ini akan membantu anda mencari orang yang mempunyai pengaruh dalam industri anda.

FB, IG dan WA stories bakal jadi pilihan 2019

Ketua Pegawai Produk Facebook sendiri, Chris Cox berkongsi carta yang menunjukkan bahawa Stories ditetapkan sebagai cara utama orang berkongsi sesuatu perkara dengan kawan mereka pada tahun depan.

Dan hampir satu bilion pengguna di WhatsApp, Instagram, Facebook, dan Snapchat sudah beralih kepada Stories untuk dikongsi.

64% responden sama ada menerapkan Instagram Stories ke dalam strategi sosial mereka atau merancang untuk melakukannya dalam 12 bulan akan datang.

Denaihati Network punyai rangkaian blogger yang terbaik

Media sosial berputar dari platform berasaskan teks yang awalnya direka untuk kegunaan desktop kepada rangkaian yang benar-benar mudah alih. Semua ini membolehkan pengguna untuk mengongsikan pengalaman dan Stories dalam masa yang sama.

54 Comments

Comments are closed.

OTHER POSTS

Subscribe to Denaihati

Dapatkan artikel terkini terus dalam email anda!